Σε καλοκαίρι υγειονομικών απαιτήσεων εξελίσσεται το φετινό λόγω της υστέρησης στους εμβολιασμούς αλλά και της διείσδυσης της μετάλλαξης Delta στην κοινότητα που φέρνει «έκρηξη» των κρουσμάτων αλλά και αύξηση στις νοσηλείες. Η κυβέρνηση αναδιαμορφώνει διαρκώς την στρατηγική της επιχειρώντας να πετύχει τον σωστό συνδυασμό περιοριστικών μέτρων για τους ανεμβολίαστους και «ελευθεριών» για τους εμβολιασμένους, καθώς το στοίχημα της τουριστικής σεζόν είναι μεγάλο, μετά από μήνες αναιμικής οικονομικής δραστηριότητας.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Παράλληλα, η υγειονομική στεγανοποίηση των νησιών έχει αστάθμητους παράγοντες, γιατί μπορεί να έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι στα λιμάνια και τα αεροδρόμια, ωστόσο ξεφεύγουν ορισμένοι… που αντιμετωπίζουν χαλαρά τη μάχη με τον κορονοϊό. Οι ειδικοί εστιάζουν περισσότερο την προσοχή τους στους νέους και όσους δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, γιατί αφενός οι πρώτοι συνεχίζουν τα κορονοπάρτι και συνωστίζονται χωρίς μέτρα προστασίας, ενώ οι δεύτεροι εξελίσσονται σε υγειονομικές «βόμβες» για τους γύρω τους.
«Καλπάζει» η μετάλλαξη Delta
Τα ενεργά κρούσματα στη χώρα δεν υποχωρούν κάτω από τα 23.000 και δεν σημειώνουν ικανοποιητική πτώση, που θα σήμαινε και μείωση της διασποράς.
19 Ιουλίου: 21.036
20 Ιουλίου: 22.839
21 Ιουλίου: 24.352
22 Ιουλίου: 23.567
23 Ιουλίου: 23.749
Αυξητική τάση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία
Οι συνεχείς ανοδικές τάσεις των νέων μολύνσεων έχουν αντίκτυπο και στις νοσηλείες, οι οποίες αυξάνονται καθημερινά, όπως δείχνουν και οι αριθμοί:
19 Ιουλίου: 878
20 Ιουλίου: 935
21 Ιουλίου: 977
22 Ιουλίου: 1.045
23 Ιουλίου: 1.100
«Αυτή τη στιγμή το 95% των νοσηλειών και το 100% των διασωληνωμένων είναι άτομα ανεμβολίαστα», δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης και πρόσθεσε: «ξεπερνά το 1,5 ο δείκτης μεταξύ νέων εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό και εξιτηρίων. Αυτό σημαίνει ότι καθημερινά στα νοσοκομεία γίνεται μία εξαγωγή για σχεδόν τρεις εισαγωγές ασθενών».
Προς άρση τα μέτρα στη Μύκονο
Αισθητή μείωση καταγράφουν οι νέες μολύνσεις στη Μύκονο και σταθεροποίηση στις συρροές με τους ειδικούς να αποφασίζουν αύριο τι μέλλει γενέσθαι με το μίνι lockdown, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες οδηγείται σε άρση. Οι επιχειρηματίες του νησιού των Ανέμων στέλνουν σήμα για πιστή τήρηση των μέτρων και καλούν άπαντες να εμβολιαστούν ακολουθώντας το σύνθημα: «διακοπές με ασφάλεια». Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και σήμερα στη Μύκονο ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00 μέχρι τις 06:00, το σιωπητήριο στη μουσική αλλά όπως και σε ολόκληρη τη χώρα απαγόρευση ορθίων στα κέντρα, μάσκες παντού, απαραίτητες αποστάσεις ανάλογα με το μέγεθος του κάθε μαγαζιού.
«Βράζουν» δημοφιλή νησιά και Θεσσαλονίκη
Όσον αφορά την υπόλοιπη επικράτεια, ανησυχητική είναι η κατάσταση σε Ηράκλειο και Χανιά, με 129 και 78 νέες μολύνσεις αντίστοιχα. Από κοντά και το Ρέθυμνο με 44, ενώ στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 245 κρούσματα. Η χαλάρωση των μέτρων έφερε πολλά νησιά κοντά στο «κόκκινο». Πρόκειται δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως η Ζάκυνθος, η Λέρος, η Κέρκυρα, η Κως, η Λέσβος, η Σίφνος, η Σέριφος, η Μήλος, η Αντίπαρος και η Ρόδος.
Στάση αναμονής και «μάτι» στις εξάρσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα προσπαθήσει συντηρητικά, χωρίς την επιβολή νέων μέτρων και με τη συνδρομή των τοπικών αρχόντων και φορέων να προστατεύσει τη δημόσια υγεία στις τουριστικές περιοχές με συνεχείς ελέγχους και τσουχτερά πρόστιμα στους παραβάτες για παραδειγματισμό. Παράλληλα, η πολιτική προστασία «σκανάρει» τις περιοχές που εμφανίζουν τοπικές επιδημιολογικές εξάρσεις, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση της Πέμπτης επανέλαβε αρκετές φορές ότι τα μέτρα που λαμβάνονται δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα.
Οι επόμενες εβδομάδες κρίνονται καθοριστικές για την βελτίωση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού σε γενικό πλαίσιο αλλά και ειδικά για τις κατηγορίες εργαζομένων που εμπίπτουν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Συνεπώς το Μαξίμου θα συνεχίσει να καλεί τους πολίτες να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό εστιάζοντας στην υγειονομική ασφάλεια με τη διευκόλυνση τόσο του αυθημερόν όσο και της δυνατότητας «τσιμπήματος» στις περιοχές που οι πολίτες κάνουν διακοπές.