Όπως είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, τα σημερινά (6/7) κρούσματα κορονοϊού θα ξεπερνούσαν τα 1.500, με τον τελικό αριθμό να είναι 1.797. Στους 168 οι διασωληνωμένοι στη χώρα, ενώ έχουν καταγραφεί 8 νέοι θάνατοι.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid-19 που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.797, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 429.144 (ημερήσια μεταβολή +0,5%), εκ των οποίων 51,2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 125 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.446 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 8, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.754 θάνατοι.
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 168 (68,5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 88,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.709 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 48 (ημερήσια μεταβολή -18,64%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 41 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη)».
Κορονοϊός: Η μετάλλαξη Lambda ανησυχεί – Γιατροί λένε ότι είναι «πιο μεταδοτική» από τη Delta
Μια νέα μετάλλαξή του κορονοϊού, η οποία έχει εντοπιστεί σε 31 χώρες, προκαλεί τώρα πονοκέφαλο στους ειδικούς. Η μετάλλαξη Lambda τράβηξε μάλιστα την προσοχή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) μετά τον εντοπισμό της σε Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και Γερμανία.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι προέρχεται από το Περού, με το θανατηφόρο στέλεχος του κορονοϊού να ευθύνεται για σχεδόν το 81% των κρουσμάτων στη χώρα από τον Απρίλιο.
Γιατροί στο Περού υποστηρίζουν ότι η μετάλλαξη Lambda είναι πιο μεταδοτική από οποιοδήποτε άλλο στέλεχος εξαιτίας της ταχύτητας εξάπλωσής της τους τελευταίους τέσσερις μήνες, όπως μεταδίδει η Daily Mail.
Στη γειτονική Χιλή έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης. Πάντως μέχρι στιγμής αντιστοιχεί στο μόλις 0,3% των μολύνσεων στις ΗΠΑ και στο λιγότερο από 0,1% στη Βρετανία.
Ερευνητές που παρακολουθούν την εξέλιξη του κορονοϊού δεν έχουν καταφέρει ακόμη να βρουν απόδειξη ότι είναι όντως πιο μεταδοτική από τις υπόλοιπες μεταλλάξεις, συμπεριλαμβανόμενης της μετάλλαξης Delta.
Άλλοι επιμένουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι είναι περισσότερο θανατηφόρα, παρά το γεγονός ότι κάποιοι γιατροί συνδέουν την εξάπλωσή της με το γεγονός ότι το Περού έχει το έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας της COVID-19 κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό.
Η μετάλλαξη Lambda, γνωστή και ως C.37 στους επιστήμονες, τράβηξε το ενδιαφέρον του ΠΟΥ τον περασμένο μήνα λόγω της εξάπλωσής της.
Το τελευταίο κρούσμα της εντοπίστηκε στην Αυστραλία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, χωρίς να υπάρχουν ωστόσο στοιχεία ότι έχει αρχίσει να εξαπλώνεται στους κατοίκους της.
Μετάλλαξη Lambda: Προβληματισμένοι οι επιστήμονες
Ο καθηγητής Pablo Tsukayama του πανεπιστημίου Cayetano Heredia έκανε λόγο για «έκρηξη» στο Περού με το νέο στέλεχος να ευθύνεται για το 82% των κρουσμάτων σήμερα. Όπως είπε στους Financial Times, ευθυνόταν για μόλις ένα στα 200 κρούσματα τον Δεκέμβριο όταν πρωτοεντοπίστηκε.
«Αυτό μπορεί να δείχνει ότι ο ρυθμός μετάδοσης είναι υψηλότερος από οποιοδήποτε άλλο στέλεχος», τόνισε.
Κι άλλοι επιστήμονες έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για το συγκεκριμένο στέλεχος. Ο Dr Jeffrey Barrett , επικεφαλής της βρετανικής Covid-19 Genomics Initiative στο Welcome Sanger Institute, δήλωσε στους FT: «Η Lambda έχει ένα μοναδικό μοτίβο επτά μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη που χρησιμοποιεί ο ιός για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα».