Την Καβάλα επισκέπτεται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και αφού την υποδέχθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης της περιοχής Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, και ο Δήμαρχος της πόλης Θεόδωρος Μουριάδης, ακολούθως, σε ειδική εκδήλωση, στον προαύλιο χώρο της Περιφερειακής Ενότητας έκανε τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα της Επανάστασης του 1821, Ιλαρίωνα Καρατζόγλου.
«Τον πυρπολούσε ο πόθος της ελευθερίας, φλεγόταν από την ανάγκη να προσφέρει στον αγώνα. Ο Ιλαρίων Καρατζόγλου πολέμησε στη διάρκεια της εξέγερσης της Μακεδονίας, πέρασε στην Ύδρα ως πρωτοπαλίκαρο του οπλαρχηγού Καρατάσου, ξαναγύρισε στη Μακεδονία κι έγινε αρματωλός στο Άγιο Όρος και στα Μαδεμοχώρια, καταδιώχθηκε, φυλακίστηκε, δολοφονήθηκε. «Χάσαμε ένα γενναίον άντρα», έγραψε ο Μακρυγιάννης στα Απομνημονεύματά του. Τιμάμε τη μνήμη του Καβαλιώτη ήρωα που πολέμησε σε όλα τα μέτωπα της επαναστατημένης Ελλάδας, του ανδρείου που έδωσε πρόσωπο στη δίψα των συμπατριωτών του για ανεξαρτησία» όπως είπε.
Εν συνεχεία η κ. Σακελλαροπούλου συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιο, ενώ βράβευσε τέσσερις μαθήτριες δημοτικών σχολείων της Καβάλας, οι οποίες διακρίθηκαν στο μαθητικό διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα «Ζωγραφίζω τον Ύμνο εις την Ελευθερίαν», που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
Έπειτα η αρχηγός του κράτους συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Σωματείου των εργαζομένων στη Βιομηχανία Λιπασμάτων Καβάλας, ο οποίος της επέδωσε ψήφισμα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Αμέσως μετά μετέβη στη Μεγάλη Λέσχη της πόλης, όπου ανακηρύχθηκε Επίτιμη Δημότης Καβάλας. Απαντώντας στην προσφώνηση του Δημάρχου Θεόδωρου Μουριάδη είπε μεταξύ άλλων πως η περιοχή «υπήρξε ένα από τα μεγάλα εθνικά κέντρα του υπόδουλου ελληνισμού στα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας, κέντρο παιδείας στη βορειοανατολική Μακεδονία, τροφοδότρια του αγώνα της ανεξαρτησίας με ηρωικές προσωπικότητες. Κι όταν ήρθε ο χρόνος να δικαιωθεί η εθνική υπόθεση μέσα από τον μακεδονικό αγώνα, έπαιξε κρίσιμο και ανεκτίμητο ρόλο, με επίκεντρο το ελληνικό Υποπροξενείο της πόλης και ακαταπόνητο εργάτη της εθνικής ιδέας τον Στυλιανό Μαυρομιχάλη, τον «φίλεργο και ενθουσιώδη αξιωματικό», όπως τον περιγράφει το 1908 στην έκθεσή του προς το Υπουργείο Εξωτερικών ο υποπρόξενος Άννινος Καβαλιεράτος.
Σήμερα η Καβάλα, πύλη διαπεριφερειακής εμβέλειας με διεθνή ρόλο χάρη στο αεροδρόμιό της, την Εγνατία Οδό και τον κάθετο άξονα από τη Βουλγαρία μέσω του συνοριακού σταθμού Εξοχής, καθώς και τα λιμάνια της, είναι σε θέση να αντιμετωπίσει με δυναμισμό τις προκλήσεις του μέλλοντος. Παράλληλα, βασισμένη στη μακραίωνη πολιτιστική κληρονομιά της που αποτυπώνεται στον υποβλητικό αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων αλλά και στα σωζόμενα ίχνη της άλλοτε πολυπολιτισμικής κοινωνίας της, έχει τη δυνατότητα να αναδείξει αυτό το παρελθόν και να το μεταβολίσει σε σύγχρονο πολιτιστικό προϊόν. Με γεμίζει αισιοδοξία η ανάπλαση και επέκταση του δικτύου των πεζοδρόμων στην περιοχή της Πλατείας Καπνεργάτη, που θα επιφέρει την αστική αναζωογόνηση της πόλης. Όπως επίσης οι παρεμβάσεις στα κτίρια του Χερσαίου Τείχους, που θα συμβάλλουν στην αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής· η αποκατάσταση του κτιρίου της Μεγάλης Λέσχης Καβάλας και η απόδοσή του σε πολιτιστικές και μορφωτικές δραστηριότητες· η διαμόρφωση του εσωτερικού του κτιρίου της Δημοτικής Καπναποθήκης, ώστε να φιλοξενηθεί εκεί το ιστορικό αρχείο του Δήμου Καβάλας, εικαστικές και λαογραφικές εκθέσεις, ημερίδες, συνέδρια, ποικίλες εκδηλώσεις. Καθώς και όλα τα προγραμματισμένα έργα του Δήμου, που αποσκοπούν στην προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, στην αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της πόλης, στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό και την καινοτομία, στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Παρόντες στην επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στην Καβάλα είναι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι βουλευτές Ιωάννης Πασχαλίδης, Μακάριος Λαζαρίδης, ο Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος και ο Διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης.