Η χθεσινή συνέντευξη Τύπου για τα νέα ευρήματα της ανασκαφικής έρευνας στην Αμφίπολη μπορεί να «θάμπωσε» ολόκληρο τον κόσμο αλλά έβγαλε και στην επιφάνεια μια κόντρα ανάμεσα στην επικεφαλής της ανασκαφικής έρευνας Κατερίνας Περιστέρη με την Λίνα Μενδώνη και την Άννα Παναγιωταρέα.
Σύμφωνα με το xronometro.com, την διακριτική «διαφωνία» και την έκδηλη έκπληξη της γενικής γραμματέας του ΥΠΠΟΑ κ. Λίνας Μενδώνη και της δημοσιογράφου κ. Άννας Παναγιωταρέα προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις της επικεφαλής αρχαιολόγου της ανασκαφής της Αμφίπολης κ. Κατερίνας Περιστέρη, τόσο για την βεβαιότητα της ότι τα οστά που βρέθηκαν στον τάφο ανήκουν σε στρατηγό, όσο και για τις παλαιότερες δηλώσεις της περί μη συλημένου τάφου… οι οποίες ανασκευάστηκαν χωρίς να δοθούν σοβαρές απαντήσεις.
Ενώ στην προηγηθείσα – λίγη ώρα νωρίτερα – επίσημη ενημέρωση έγινε σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει τεκμηριωμένη άποψη για το αν τα οστά που βρέθηκαν στο τάφο ανήκουν σε άνδρα ή σε γυναίκα και συστήθηκε σε όλους υπομονή και να περιμένουν τα αποτελέσματα της ανθρωπολογικής μελέτης, ήρθε η κ. Περιστέρη να υποστηρίξει ότι «μάλλον πρόκειται για ανδρική ταφή», καθώς όπως τόνισε, «η ύπαρξη του λιονταριού στην κορυφή του λόφου Καστά, δηλώνει ανδρική ταφή»!!!
Απαντώντας η κ. Περιστέρη σχετικά με το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν εντυπωσιακά ευρήματα εντός του τάφου, σημείωσε ότι «δεν λυπάμαι που δεν βρήκα χρυσά, γιατί το σημαντικό είναι το ίδιο το μνημείο», προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να καλύψει παλαιότερες απόψεις με τις οποίες δημιουργούσε πολύ μεγαλύτερες προσδοκίες. Όσο για το ποια είναι τα στοιχεία που δηλώνουν ότι είναι μνημείο ήρωα, η απάντηση της κ. Περιστέρη ήταν ότι αυτό προκύπτει όχι μόνο από τον όγκο αλλά και από την ποιότητα του μνημείου. Η κ. Μενδώνη με τη σειρά της τόνισε ότι το μνημείο είναι σπουδαίο και συνδυάζει πάρα πολλά στοιχεία οπότε για χρόνια θα είναι αντικείμενο μελέτης, από διεπιστημονική μελέτη.
Από την πλευρά της γεν. γραμ. του ΥΠΠΟΑ κ. Λίνα Μενδώνη ξεκαθαρίστηκε ότι ποτέ τα στελέχη της ανασκαφικής ομάδας ή του υπουργείο δεν έκαναν καμία εκτίμηση για τα ποιο πρόσωπο είναι θαμμένο εκεί, οι διάφορες εκτιμήσεις που διατυπώθηκαν, στο σύνολο 14, έγιναν από άλλους επιστήμονες, ως σενάρια εργασίας. Ερωτηθείς η κ. Περιστέρη αν «βλέπει» ίχνη του Μ. Αλεξάνδρου στο συγκεκριμένο μνημείο απάντησε ότι «ο καθένας μπορεί να κάνει διάφορες υποθέσεις αλλά είναι νωρίς να πούμε οτιδήποτε, τώρα τελειώνει η ανασκαφή και αρχίζει η μελέτη των στοιχείων της».
Όταν δε η κ. Περιστέρη κλήθηκε από το «Χ» να σχολιάσει παλαιότερες δηλώσεις της, τόσο προς το πρωθυπουργό της χώρας κ. Αντώνη Σαμαρά όσο και προς τα ΜΜΕ με τις οποίες υποστήριζε ότι ο τάφος είναι ασύλητος, – με βάση νέα δεδομένα που προέκυψαν-, απάντησε ότι «Δεν είπα ότι είναι ασύλητος. Είχα πει ότι με τέτοια σφράγιση είναι δύσκολο να έχει συληθεί ο τάφος. Δεν υπάρχει λάθος εκτίμηση σε αυτό, στην έρευνα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Μπορεί η σφράγιση να έγινε μετά από τους τυμβωρύχους, έχουμε αντικείμενο προς μελέτη, οπότε έτσι θα δοθούν και απαντήσεις για το τι έγινε», επίσης ερωτηθείς για τις προσδοκίες που δημιούργησε με τις δηλώσεις της απάντησε ότι « ο καθένας μπορεί να προσδοκά ότι νομίζει» ενώ διευκρινίστηκε ότι μερικές υπερβολές ειπώθηκαν και ως «χαριτολόγημα», ενώ επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι «αυτός ο τάφος είναι για μια προσωπικότητα, για ένα στρατηγό». Στο σημείο αυτό παρενέβη η κ. Μενδώνη για να ξεκαθαρίσει ότι «από την πλευρά τη δική μας και του ΥΠΠΟΑ δεν ειπώθηκε ποτέ ότι είναι ασύλητος ο τάφος και σε κάθε ευκαιρία σημείωνα ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα ο τάφος είναι συλημένος». Από την πλευρά της η κ. Παναγιωταρέα θύμισε και εκείνη ότι σε κάθε περίπτωση μιλούσε για συλημένος τάφος, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν, «αδειάζοντας» και οι δύο την κ. Περιστέρη, ενώ δεν έκρυβαν την έκπληξη τους κάθε φορά που μιλούσε για «τάφο στρατηγού».