Σπουδές στην Ευρώπη, στην μ.Κ. (μετά κορονοϊό) εποχή.
Η τεχνολογία υπήρχε. Τα πλεονεκτήματα τα είχαν αντιληφθεί πολλοί πριν την πανδημία και είχαν σπεύσει να τα υιοθετήσουν. Είναι αυτοί που αποκαλούμε digital nomads, όσοι δουλεύουν από τον υπολογιστή τους, μακριά από το κάποτε γραφείο τους, ακόμα και σε άλλη ήπειρο. Όμως ο κορονοϊός επιτάχυνε τις διαδικασίες. Απέδειξε ότι σχεδόν όλοι μπορούμε, και εξ αποστάσεως, να δουλεύουμε, να ψωνίζουμε, να συνεργαζόμαστε, να επικοινωνούμε. Το ερώτημα είναι: μπορεί αυτό το μοντέλο να εφαρμοστεί και για τις σπουδές;
Τι μπορεί να γίνει και τι όχι.
Η απάντηση δεν είναι “ναι”. Ούτε όμως και “όχι”. Υπάρχουν πράγματα που δεν μπορείς να τα ζήσεις από το πληκτρολόγιο: την ατμόσφαιρα της παρέας, το κλίμα της τάξης, τους καθηγητές, τις συνεργασίες, τις πλάκες, το φλερτ, τα πάρτυ, όλα αυτά που συνθέτουν την φοιτητική ζωή και θέλουν τους ανθρώπους να είναι εκεί, παρόντες, με σάρκα και οστά. Υπάρχουν όμως και άλλα που γίνονται εξ αποστάσεως και μάλιστα ευκολότερα και γρηγορότερα: από μια ομαδική έρευνα που διεξάγεται καλύτερα ψηφιακά, μέχρι την παρακολούθηση μιας διάλεξης από τη θαλπωρή του σπιτιού, μια μέρα που “ρίχνει καλαπόδια” κι έχουν και απεργία τα ΜΜΜ.
Οι Έλληνες στο Λονδίνο ή το Λονδίνο στην Ελλάδα;
Ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Λονδίνο υπάρχει απόσταση. Καλύπτεται, για τον φοιτητή, με δύο τρόπους: ή σπουδάζει σε πανεπιστήμιο του Λονδίνου ζώντας εκεί, πράγμα που συνεπάγεται μεγάλα έξοδα για την οικογένειά του, μαζί με όλα όσα φορτώνει στους ανθρώπους η απόσταση, ή έρχεται το πανεπιστήμιο στην Αθήνα, με την κουλτούρα του, το περιεχόμενο σπουδών και φυσικά τους τίτλους σπουδών – τους ίδιους ακριβώς που απονέμονται στους βρετανούς φοιτητές, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματός τους. Αυτό έχει πετύχει η συνεργασία του BCA με το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Λονδίνου.
«Καθαρόαιμες» βρετανικές σπουδές στους Αμπελοκήπους.
Εξειδικευμένο, εδώ και 50 χρόνια, αποκλειστικά σε επιχειρησιακές σπουδές (Business, Marketing, Χρηματοοικονομικές, Ναυτιλιακές, Ξενοδοχειακές και Τουριστικές σπουδές) το BCA συνεργάζεται με ένα από τα πιο μοντέρνα βρετανικά Πανεπιστήμια (μολονότι έχει ιστορία 150 ετών), το πολυβραβευμένο, για την ικανότητά του να εκπαιδεύει επιχειρηματικά στελέχη, έτοιμα να αναλάβουν θέσεις ευθύνης, Πανεπιστήμιο του Δυτικού Λονδίνου. Το University of West London έχει την ευθύνη του προγράμματος σπουδών, διενεργεί τις εξετάσεις και απονέμει τους τίτλους Bachelors και Masters σε ένα ευρύ πεδίο επιχειρησιακών κατευθύνσεων, περιζήτητων από την αγορά εργασίας, την Ελληνική και τη Διεθνή.
Καριέρα χωρίς όρια και σύνορα..
Τα μαθήματα γίνονται τα πρώτα δύο χρόνια στα Ελληνικά ή στα Αγγλικά (επιλογή του φοιτητή) και στα δύο τελευταία μόνο στα Αγγλικά. Για όσους τα χρειάζονται, υπάρχουν εντατικά ενισχυτικά μαθήματα Αγγλικών (και Κινεζικών και Ισπανικών) μέσα στο κολλέγιο, χωρίς κόστος. Οι σπουδές συνδυάζονται με πρακτική εξάσκηση, σεμινάρια, ακαδημαϊκές εκδηλώσεις με εξέχοντες προσκεκλημένους και συνεργασίες με ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ευρώπης. Στο τμήμα Ξενοδοχειακού Μάνατζμεντ, το BCA συνεργάζεται και με τις κορυφαίες σε παγκόσμιο επίπεδο Ελβετικές Σχολές Glion και Les Roches.
City Campus και Blended Learning
Στο City Campus των 4.100 τετραγωνικών, στο γνωστό βιοκλιματικό «μπλε κτήριο» στο 205 της Λ. Αλεξάνδρας, οι Έλληνες φοιτητές μπορούν να ζήσουν μια ολοκληρωμένη βρετανική ακαδημαϊκή εμπειρία, χωρίς να πρέπει να ξενιτευτούν. Επιπλέον, με το σύστημα Blended Learning που το BCA είχε αναπτύξει πριν την πανδημία, δεν χάνουν ούτε μια ώρα μαθήματος, ό,τι και να συμβεί, καθώς έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν παραδόσεις και να συμμετέχουν σε εργασίες εξ αποστάσεως, αξιοποιώντας τις προηγμένες ψηφιακές πλατφόρμες που δημιούργησε το BCA ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό.
Και σπουδάζεις και… πληρώνεσαι.
Οι φοιτητές του BCA, ενόσω σπουδάζουν, κάνουν την πρακτική τους εξάσκηση σε μεγάλες εταιρείες, σε ορισμένες ειδικότητες μάλιστα, με αμοιβή, γεγονός που μειώνει το κόστος των σπουδών. Επιπλέον, οι σημαντικότερες ελληνικές εταιρείες συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Υποτροφιών του BCA, με τη βοήθεια του οποίου σπουδαστές με καλές επιδόσεις μπορούν να φοιτήσουν ακόμη και δωρεάν. Καθώς η αγορά ζητάει έντονα τις ειδικότητες που προσφέρει το BCA, η απορρόφηση των αποφοίτων είναι σταθερά πάνω από 95%.
Τελικά, η τεχνολογία συντομεύει ή και καταργεί τις αποστάσεις. Συντομεύει όμως και το διάστημα ανάμεσα στις σπουδές και στην καριέρα: πολλοί φοιτητές του BCA, αξιοποιώντας την περίοδο της πρακτικής τους εξάσκησης “κλείνουν” μόνιμη θέση εργασίας, πριν ακόμη αποφοιτήσουν.