Την απαρχή ενός ώριμου διαλόγου χωρίς προκαταλήψεις και παραπληροφόρηση, με την Πολιτεία, επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο εγκαινίασε η εταιρία NOBACCO, σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησε το πρωί της Τρίτης, 4 Νοεμβρίου 2014, σε κεντρικό ξενοδοχείο.

Διακεκριμένοι επιστήμονες και καθηγητές καρδιολογίας, βιοχημείας και φαρμακευτικής χημείας παρουσίασαν τα τελευταία δεδομένα γύρω από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου ως ασφαλές υποκατάστατο του συμβατικού, μέρος μίας ολοκληρωμένης, πιο υγιεινής διαχείρισης της εξάρτησης από τη νικοτίνη στο πλαίσιο καμπάνιας ενημέρωσης για τις συνέπειες του ατμίσματος στην υγεία, με τίτλο MELITZANISTAS.

Η καμπάνια παραπέμπει τους χρήστες του διαδικτύου να μάθουν από μόνοι τους όλη την αλήθεια γύρω από το άτμισμα μπαίνοντας στην ιστοσελίδα www.melitzanistas.com για να αντλήσουν αντικειμενική πληροφόρηση και στοιχεία γύρω από το ηλεκτρονικό τσιγάρο. H νέα αυτή εκστρατεία ξεκινά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Από τον χώρο επικοινωνίας δηλαδή που είναι ελεύθερος και όπου κάθε μήνυμα ταξιδεύει ανάλογα με την απήχηση που έχει στην κοινωνία των πολιτών, καλώντας τους καπνιστές να μάθουν όλη την αλήθεια μόνοι τους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της NOBACCO, Μάρκος Μαρκόπουλος τόνισε στην ομιλία του ότι ο σχετικός διάλογος για το ζήτημα θα έπρεπε ήδη να έχει αρχίσει και στη χώρα μας. «Όπου δεν υπάρχει διάλογος υπάρχει κρίση και πανικός»είπε ο κ. Μαρκόπουλος, αναλύοντας τo όραμα και την αποστολή της εταιρείας. «Το ζητούμενο είναι η εγκαθίδρυση ενός σύγχρονου ρυθμιστικού πλαισίου από την Πολιτεία, συνθήκη που αποτελεί άλλωστε και οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το 2016. Τη στιγμή που κάθε χρόνο έχουμε 5 εκατομμύρια θανάτους από το παραδοσιακό τσιγάρο, το ηλεκτρονικό τσιγάρο σήμερα αποτελεί εναλλακτική λύση που μειώνει δραστικά τη βλάβη που προκαλείται. Απευθύνεται δε σε ενήλικους καπνιστές και όχι σε νέο κοινό. Είναι έγκλημα να στερούνται οι καπνιστές το δικαίωμά τους να προτιμούν τον ατμό» εξήγησε ο κ. Μαρκόπουλος.

Οι προοπτικές μάλιστα της συγκεκριμένης αγοράς χαρακτηρίζονται κάτι παραπάνω από ευοίωνες: το 2013 ο τζίρος του ηλεκτρονικού τσιγάρου παγκοσμίως έφτασε τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, το 2017 αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια και μέχρι το 2047 οι πωλήσεις αναμένεται να έχουν ξεπεράσει αυτές του συμβατικού τσιγάρου.


Για τις ανακρίβειες και τα ψέματα -όπως είπε- που κυκλοφορούν για το ηλεκτρονικό τσιγάρο μίλησε από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, καρδιολόγος ερευνητής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο Αθηνών.

«Αποτελεί παραπληροφόρηση ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχει καρκινογόνες και τοξικές ουσίες. Περιέχει τοξικές ουσίες σε ποσότητες έως και 1.000 φορές μικρότερες από το συμβατικό τσιγάρο», ανέφερε και προσέθεσε σε ότι «είμαστε ηθικά, νομικά και επιστημονικά υποχρεωμένοι να παράσχουμε ακριβή, σωστή πληροφόρηση και ενημέρωση στον καπνιστή ώστε να παίρνει τις αποφάσεις μόνος του για το πώς θα διακόψει ή θα αλλάξει την καπνιστική του συνήθεια, χρησιμοποιώντας κάποιο άλλο εναλλακτικό προϊόν».


Ο ίδιος εξήγησε ακόμα ότι πάνω από το 80% αποτυγχάνει ή δεν θέλει να διακόψει το κάπνισμα με φαρμακευτικά μέσα. «Δεν πρέπει να τιμωρηθούν οι καπνιστές επειδή δεν μπορεί να βρεθεί φάρμακο», είπε χαρακτηριστικά. «Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μακράν λιγότερο βλαπτικό από το κανονικό».

Ο Κωνσταντίνος Πουλάς, αναπληρωτής καθηγητής Βιοχημείας στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών μίλησε από την πλευρά του για την συνεργασία με τη NOBACCO σημειώνοντας ότι στόχος είναι η αναζήτηση πρώτων υλών υψηλής ποιότητας, ελέγχου και ανάπτυξης καινοτόμων υγρών με στόχο την «παραγωγή ποιοτικών υγρών αναπλήρωσης».

Ο Ανδρέας Παπαπετρόπουλος, καθηγητής του Τομέα Φαρμακευτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών ανέφερε ότι σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας που είναι σε εξέλιξη, σε μια μεσοπρόθεσμη χρήση το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι τόσο τοξικό όσο το συμβατικό.

«Ένα υγρό που ακολουθείται από το πιστοποιητικό του είναι ασφαλές», ξεκαθάρισε με την σειρά του και ο καθηγητής Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, προβλέποντας ότι στην αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου θα μπουν κάποια στιγμή ηγετικά και οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε και το πρώτο ελληνικό σχήμα παραγωγής υγρών αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου “Aquarius Project” σε συνεργασία με το τμήμα φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Η νέα αυτή σειρά υγρών αναπλήρωσης με την εμπορική ονομασία “The Liquidom” αναμένεται να κυκλοφορήσει σε λίγες ημέρες. Η συνεργασία της NOBACCO με το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα, πιστοποιεί δε την συνεχή δέσμευση της εταιρίας να εξελίσσει συνεχώς τα προϊόντα της και να εγγυάται εμπράκτως την ποιότητα και την ασφάλεια τους.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ – ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, Καρδιολόγος, ερευνητής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και στο Medical Imaging Research Center του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Gathuisberg στο Leuven του Βελγίου.
“Η επιστημονική διαμάχη για το άτμισμα”

Ανδρέας Παπαπετρόπουλος, Καθηγητής Τομέα Φαρμακευτικής Χημείας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών .
“Διερευνώντας τις αλήθειες για το ηλεκτρονικό τσιγάρο”
*Δεν χρησιμοποιήθηκε παρουσίαση

Δημήτρης Κουρέτας, Καθηγητής Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
“Η ανάλυση και ταξινόμηση των υγρών αναπλήρωσης για το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην Ελλάδα”

Κωνσταντίνος Πουλάς, Αναπληρωτής καθηγητής Βιοχημείας, Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πάτρας.
“Το πρόγραμμα AQUARIUS”