Το υπουργείο Εργασίας προχωρά, σε θεσμικό επίπεδο, στη δημιουργία μηχανισμού διάγνωσης των αναγκών της αγοράς, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιάννης Πλακιωτάκης, μιλώντας το πρωί στη Βουλή. Στόχος είναι να γνωρίζει το υπουργείο ποιες ειδικότητες μπορεί να απορροφήσει η αγορά και σε ποιους ειδικούς τομείς ώστε να στραφούν εκεί οι νέοι.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Μαρίας Ρεπούση (ΔΗΜΑΡ) σχετικά με την αξιοποίηση των κονδυλίων για την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας, ο κ. Πλακιωτάκης ανακοίνωσε ότι έως το τέλος του μήνα θα υπάρξει ένα ειδικό, στοχευμένο πρόγραμμα για τον τουρισμό ενώ μέσα στο Νοέμβριο, θα υπάρξουν εξειδικευμένες δράσεις για συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας όπως είναι το εξαγωγικό εμπόριο, η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι νέες τεχνολογίες. Επίσης, έως τα τέλη Νοεμβρίου, το υπουργείο σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις στις οποίες υπάρχουν άτομα με ειδικές ανάγκες. Η χρηματοδότηση θα κατευθυνθεί τόσο για μισθούς, όσο και για εξοπλισμό ενώ θα ενεργοποιηθεί και το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας.
Το υπουργείο Εργασίας συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και με εμπορικές τράπεζες «έτσι ώστε είτε με τη μορφή μικροεγγυήσεων είτε με την καταβολή ποσού να μπορούμε να βοηθήσουμε την επιχειρηματικότητα των νέων», όπως είπε ο κ. Πλακιωτάκης, διευκρινίζοντας ότι στόχος είναι να αλλάξει και η συνολική αντίληψη των συγκεκριμένων προγραμμάτων και, από τα κοινωνικά επιδόματα, να περάσουμε τελικά στην κατάρτιση των νέων και τη στήριξή τους για να στήσουν τη δική τους επιχείρηση.
Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Ρεπούση επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει τη θλιβερή πρωτιά στο σύνολο των χωρών της ΕΕ, με την επίσημη καταγεγραμμένη ανεργία των νέων να βρίσκεται στο 27,2%, ενώ στο σύνολο της ευρωζώνης ο μέσος όρος είναι 10,5%. Η βουλευτής ζήτησε να ενημερωθεί για τις προτάσεις της κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων και στο πλαίσιο του προγράμματος «Εγγύηση για τη Νεολαία».
Όπως ενημέρωσε ο υφυπουργός Εργασίας, το Ελληνικό Σχέδιο Δράσης «Εγγύηση για τη Νεολαία» υπεβλήθη αναμορφωμένο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Μάιο και αναφέρεται σε νέους 15 έως 24 ετών οι οποίοι βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, κατάρτισης και απασχόλησης. Για την Ελλάδα, οι πόροι του συγκεκριμένου προγράμματος είναι 171,5 εκατ. ευρώ και με την εθνική συμμετοχή θα ανέλθουν στα 393 εκατ. ευρώ. Η Ελλάδα υλοποιεί ήδη, δράσεις όπως τα «voucher» για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και η επιταγή εισόδου.