Τρισάγιο στη μνήμη των χιλιάδων πεσόντων στρατιωτών της Σερβίας τέλεσε το πρωί, στο σερβικό τομέα των Συμμαχικών Κοιμητηρίων του «Ζέιτενλικ», ο Πατριάρχης Σερβίας, Ειρηναίος. Στην εκδήλωση μνήμης παραβρέθηκαν, ο μητροπολίτης Νεαπολέως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Ορφανός, έλληνες και σέρβοι πολίτες.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών και ακολούθησε η ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και της Σερβίας.

Ο Ειρηναίος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του σερβικού τομέα των κοιμητηρίων του «Ζέιτενλικ», αποτίοντας φόρο τιμής στους 7.500 σέρβους πολεμιστές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου που είναι θαμμένοι στο χώρο των κοιμητηρίων και τίμησε το φύλακα του σερβικού τομέα των κοιμητηρίων, Γεώργιο Μιχαήλοβιτς με το μετάλλιο του Αγίου Σάββα της Σερβικής Εκκλησίας. Στο χαιρετισμό του υπενθύμισε τη θυσία των Σέρβων, αλλά και των άλλων συμμάχων τους στον αγώνα για την ελευθερία και την πατρίδα και ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για την υποστήριξη του.

«Μας συνδέουν πολλά με τους Σέρβους, όπως είναι οι κοινοί αγώνες των δύο λαών και η Ορθοδοξία. Η παρουσία του Πατριάρχη Σερβίας κ. Ειρηναίου στη Θεσσαλονίκη επισημαίνει την ανάγκη να υπάρχει ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης Γιώργος Ορφανός.

Το μεσημέρι, ο Ειρηναίος τέλεσε τρισάγιο και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των θυμάτων της ναζιστικής κατοχής στην κοινότητα Χορτιάτη. Τον πατριάρχη της Σερβίας υποδέχθηκαν μεταξύ άλλων, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Γιώργος Ορφανός και ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, ενώ παραβρέθηκαν οι βουλευτές Θεόδωρος Καράογλου και Γιάννης Αμανατίδης και ο πρόξενος της Γερμανίας, στη Θεσσαλονίκη.

O κ. Καϊτετζίδης δώρισε στον Πατριάρχη της Σερβίας δύο λευκώματα για το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη, ένα που έχει εκδώσει ο δήμος σε συνεργασία με τα ΕΛΤΑ και το δεύτερο, το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων της Ελλάδος, της περιόδου 1940-45, καθώς και ένα γραμματόσημο με το λογότυπο του δήμου.

«Θέλω να σας ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου και να σας μεταφέρω και το ομόθυμο καλωσόρισμα του δημοτικού μας συμβουλίου. Γιατί δεν προσπεράσατε τον τόπο μας. Σταθήκατε και τιμήσατε τα αθώα θύματα ενός τραγικού πολέμου. Ενώσατε με την προσευχή σας δύο λαούς που έζησαν παρόμοιες τραγωδίες. Και είναι δώρο Θεού να υπάρχουν ποιμένες όπως εσείς, ο μητροπολίτης μας και πολλοί ακόμη που δεν αφήνετε να ξεχαστεί η ιστορία», υπογράμμισε στο χαιρετισμό του ο κ. Καϊτετζίδης.

Ο κ. Ειρηναίος συνοδευόμενος από τους υπουργούς, το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο επισκέφτηκε στη συνέχεια το μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Χορτιάτη, που χρονολογείται από τον 14ο αι., όπου τον υποδέχθηκαν η ηγουμένη και οι μοναχές. Ο Πατριάρχης της Σερβίας προσκύνησε την εικόνα της Παναγίας Χορταϊτίσσης, η οποία ενθρονίστηκε στο μοναστήρι, πριν ένα χρόνο από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.