Το «αμείωτο ενδιαφέρον της ελληνικής Πολιτείας για τη διαλεύκανση των υποθέσεων των Ελλήνων πολιτών που αγνοούνται», επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος στο χαιρετισμό που απηύθυνε σήμερα στην ημερίδα της Επιτροπής Συγγενών Πεσόντων και Αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης» του υπουργείου Εξωτερικών.

«Η ελληνική Πολιτεία», είπε ο κ. Γεροντόπουλος, «τιμά τους πεσόντες και τους αγνοούμενους, με μία σειρά μέτρων και ενεργειών» καθώς «η ελληνική διπλωματία θέτει συστηματικά το θέμα των αγνοουμένων στον ΟΗΕ τόσο στη Γενική Συνέλευση, και συγκεκριμένα στην αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Επιτροπή, όσο και στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Ταυτόχρονα το υπουργείο Εξωτερικών, όπως εξήγησε ο υφυπουργός, «ανακινεί επίσης το ζήτημα των αγνοουμένων στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου σε στενή συνεργασία με την Κύπρο έχει επιτευχθεί η υιοθέτηση αποφάσεων που θέτουν την κατοχική Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της». Επίσης είπε ότι διαδραματίζει «σημαντικό ρόλο για τη διερεύνηση πληροφοριών για επιζώντες», ενώ παράλληλα «βρίσκεται σε τακτική συνεννόηση με τους εκπροσώπους των οικογενειών των αγνοουμένων και διευκολύνει τις επαφές τους και την επικοινωνία τους με παράγοντες της διεθνούς κοινότητας, όποτε το ζητήσουν».

Χαιρετίζοντας το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) ο κ. Γεροντόπουλος επισήμανε ότι «η Τουρκία είναι εκείνη που φέρει την ευθύνη για τη δυσκολία διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων και την ενημέρωση των οικογενειών», υπενθυμίζοντας ότι «τον περασμένο Μάιο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε την καταδικαστική για την Τουρκία απόφασή του επί της κυπριακής προσφυγής για τη δίκαιη ικανοποίηση των συγγενών», «απόφαση της οποίας αναμένουμε την εφαρμογή με τη συμμόρφωση της Τουρκίας».

Τέλος ο κ. Γεροντόπουλος σημείωσε ότι «η όλη στάση της Τουρκίας δεν είναι ικανοποιητική» αναφερόμενος «στη συστηματική άρνησή της να επιτρέψει -με ελάχιστες εξαιρέσεις- την πρόσβαση των ερευνητών στις στρατιωτικές ζώνες των κατεχομένων και βέβαια τη συστηματική άρνηση εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Ο υφυπουργός σχολίασε ότι και «από πλευράς της τουρκοκυπριακής κοινότητας παρατηρείται μετά λύπης ότι η Τουρκοκύπρια εκπρόσωπος στη ΔΕΑ παρακωλύει συχνά τη λήψη αποφάσεων» με «αποτέλεσμα σαράντα χρόνια μετά την εισβολή το ποσοστό των υποθέσεων που έχουν διαλευκανθεί να είναι πολύ περιορισμένο».