Αύριο, Τρίτη 18 Μαΐου, γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, όπως ορίζεται από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία.
«Ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων συμπίπτει με τη χρονική περίοδο της επαναλειτουργίας του Πολιτισμού και της έναρξης λειτουργίας των μουσείων σε όλη τη χώρα από τις 14 Μαΐου. Την περασμένη χρονιά αναγκαστήκαμε να γιορτάσουμε τη Διεθνή Ημέρα μόνο ψηφιακά. Φέτος, η μεγάλη γιορτή των μουσείων έχει ξεχωριστή σημασία. Αποτελεί μία ευκαιρία να γνωρίσουμε ξανά από κοντά τους θησαυρούς των ελληνικών μουσείων, αλλά και για τα ίδια τα μουσεία, να υποδεχτούν τους επισκέπτες, που έλειψαν από τον περασμένο Νοέμβριο, εξαιτίας της πανδημίας. Οι χώροι των μουσείων είναι χώροι αλληλεπίδρασης. Χρειάζονται τη φυσική επαφή, την επικοινωνία θεατή και εκθέματος. Τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας και με ασφάλεια για επισκέπτες και εργαζόμενους, αυτή η επικοινωνία πλέον αποκαθίσταται», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.
Φέτος το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επέλεξε για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων το θέμα «Το μέλλον των μουσείων: Αναστοχασμός και επανεκκίνηση», ενώ με την ευκαιρία του εορτασμού της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, το Δ.Σ. του Ελληνικού Τμήματος του ICOM διάλεξε το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ως τιμώμενο μουσείο για το 2021. Με αφορμή τον εορτασμό αλλά και την επιλογή του ως τιμώμενου μουσείου, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο παρουσιάζει την ψηφιακή ξενάγηση της επετειακής του έκθεσης «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ‘21», η οποία φωτίζει, μέσα από ιστορίες 80 τεκμηρίων, αθέατες πλευρές της Επανάστασης. Επιπλέον, η 360ο περιήγηση δίνει στον χρήστη την αίσθηση του φυσικού χώρου της έκθεσης. Η ψηφιακή ξενάγηση θα είναι προσβάσιμη από τις 18 Μαΐου 2021 μέσω της νέας ιστοσελίδας του ΕΙΜ (https://www.nhmuseum.gr/epanacystasi-21/kentriki-ekthesi).
Το ΕΙΜ, στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου των 200 χρόνων, με αφορμή τις αυξανόμενες ανάγκες εξ αποστάσεως επικοινωνίας και με στόχο την προσέγγιση ενός διευρυμένου κοινού, έχει επενδύσει στη βελτίωση της ψηφιακής του εικόνας. Η αφήγηση της κεντρικής έκθεσης του επετειακού προγράμματος ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ‘21, πλαισιώνεται από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και διαδραστικά ψηφιακά εκθέματα. Μέσω της αλληλεπίδρασής του με αυτά, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να προσεγγίσει τον τρόπο ζωής, τα γεγονότα, τον οπλισμό του Αγώνα και τον επαναστατικό Τύπο, επιλέγοντας ο ίδιος, ανάμεσα σε πλήθος πληροφοριών, το αντικείμενο του ενδιαφέροντος του. Επίσης το διαδραστικό έκθεμα της «Χάρτας του Ρήγα», προσφέρει μια τεκμηριωμένη και εύληπτη προσέγγιση της περιόδου του Νεοελληνικού Διαφωτισμού.
Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας 1821-2021», με τη στήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Λάτση και με την τεχνολογική υποστήριξη του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), ενώ το διαδραστικό της Χάρτας του Ρήγα υλοποιήθηκε με τη στήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου. Τα διαδραστικά αυτά εκθέματα θα ταξιδέψουν και στην περιφέρεια μέσω των περιφερειακών εκθέσεων του προγράμματος ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21. Την περίοδο της πανδημίας το ΕΙΜ επιχείρησε να διευρύνει την επικοινωνία του με το κοινό, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας. Προχώρησε σε σχεδιασμό νέας σύγχρονης ιστοσελίδας, που λειτούργησε στις 25 Μαρτίου 2021. Επιπλέον, ενίσχυσε την παρουσία του στα socialmedia (Facebook, Instagram, Twitter), με τακτικές, θεματικά οργανωμένες και ιστορικές τεκμηριωμένες, αναρτήσεις (#Σανσημερα, #ΉξερεςΌτι) που έχουν ως στόχο να παρουσιάσουν αδημοσίευτα τεκμήρια των συλλογών του και να φέρουν το κοινό σε επαφή με τις πρωτότυπες πηγές της νεότερης ελληνικής Ιστορίας.