Με διαφανείς διαδικασίες και δημόσιες προκηρύξεις που θα διενεργούνται δύο φορές τον χρόνο αναμένεται να λειτουργήσει η «εσωτερική αγορά εργασίας του δημοσίου», όπως την έχει ονομάσει και σχεδιάσει η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, παραπέμποντας σε έναν μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας προκειμένου να μπορέσουν – όπως λένε- «να παντρέψουμε τα προσόντα του προσωπικού με τις ανάγκες».
Πρόκειται για πρόταση του υπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την οποία είχε προ μηνών καταθέσει στην τρόικα και κατά την προχθεσινή συνάντηση επανέφερε με περισσότερες λεπτομέρειες.
«Στόχος είναι να κατανοήσει η τρόικα ότι είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε από μόνοι μας σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Και υπό το πρίσμα αυτό να μας αφήσουν να προχωρήσουμε σε ουσιαστική δουλειά, χωρίς να μπαίνουν κάθε φορά σε λεπτομέρειες για άλλα ζητήματα, όπως ο ακριβής αριθμός των απολύσεων», τονίζουν στελέχη του υπουργείου που επικαλούνται «Τα Νέα».
Ήδη με εντολή του κ. Μητσοτάκη έχει προχωρήσει η χαρτογράφηση των διατάξεων για τις μετακινήσεις. «Υπολογίζονται σε περισσότερες από 150 οι διαφορετικές ρυθμίσεις για τον τρόπο που γίνονται μετατάξεις και αποσπάσεις υπαλλήλων και οι οποίες με το νέο καθεστώς καταργούνται» επισημαίνουν στελέχη του Δημοσίου.
Το νέο καθεστώς μετακινήσεων των μόνιμων ή αορίστου χρόνου, υπαλλήλων καθίσταται υποχρεωτικό σύμφωνα με κύκλους του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για διάφορους λόγους. Ο πρώτος είναι ο περιορισμός των προσλήψεων δεδομένου του κανόνα «μια πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις» που καθιέρωσε η τρόικα και βάσει του οποίου οι ανάγκες θα χρειαστεί να καλυφθούν εκ των ενόντων. Ο δεύτερος λόγος απορρέει από την ανορθολογική κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο, όπως έως τώρα στηριζόταν στη λογική «εάν έχεις μπάρμπα στην Κορώνη» έπαιρνες τη θέση που ήθελες ανεξαρτήτως προσόντων ή θέτοντας φωτογραφικά προσόντα.