«Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας μέσα από τις δικές της επιλογές και ταυτόχρονα έχει χάσει και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Κανάλι Ένα 90.4 FM». «Η κυβέρνηση επέλεξε πολύ συνειδητά να μην ασχοληθεί με τις βασικές εστίες υπερμετάδοσης του ιού, τους χώρους εργασίας και τα μέσα μεταφοράς. Και όχι μόνο δεν φρόντισε να εφαρμόζονται τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, αλλά κάποιες φορές έκανε και το ακριβώς αντίθετο», τόνισε, εξηγώντας ότι «η ρύθμιση της ΝΔ πως ένας εργαζόμενος, εφόσον μείνει σε καραντίνα, θα πρέπει μετά να δουλεύει για ένα μήνα απλήρωτες υπερωρίες, λειτουργεί ως αντικίνητρο για να ελέγχει ο ίδιος αν έχει νοσήσει».
«Την ίδια στιγμή, έχουμε μία κυβέρνηση που δεν πιστεύει σε ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας και αυτό είναι ξεκάθαρο όταν –εν μέσω πανδημίας- στο ΕΣΥ δουλεύουν 1680 λιγότεροι μόνιμοι εργαζόμενοι σε σχέση με πέρσι», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, κάνοντας λόγο για «ιδεοληψίες που είναι επικίνδυνες για την κοινωνία». Σχετικά με τα self tests, είπε ότι «φάνηκε χθες –από τα πρακτικά της επιτροπής που βγήκαν στη δημοσιότητα- ότι δεν υπήρχε για αυτά υγειονομική εισήγηση αλλά ήταν μια απόφαση που η κυβέρνηση “φόρεσε καπέλο” στην επιτροπή των ειδικών» και πρόσθεσε ότι «σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό ΕΟΔΥ, τα self tests μόνο ως συμπληρωματικό εργαλείο μπορούν να χρησιμοποιηθούν, καθώς εμφανίζουν μεγάλο ποσοστό ψευδώς αρνητικού αποτελέσματος σε ασυμπτωματικούς φορείς». «Η λύση είναι να ακολουθήσουμε την πρόταση των ειδικών, τη συνταγογράφηση του μοριακού τεστ», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος και συμπλήρωσε ότι «η κυβέρνηση θα έπρεπε να πάρει μέτρα για τους χώρους εργασίας και τα μέσα μεταφοράς και να ενισχύσει ουσιαστικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας».
«Βρισκόμαστε εδώ και 5 μήνες σε ένα lockdown το οποίο ξεκάθαρα δεν δουλεύει, όταν από το Νοέμβρη μέχρι σήμερα έχουμε θρηνήσει 8.836 συμπολίτες μας», τόνισε, σημειώνοντας πως «είναι λογικό, μετά από τόσους μήνες εφαρμογής ενός αποτυχημένου lockdown, τα σημάδια ψυχολογικής κόπωσης των πολιτών να είναι πλέον ξεκάθαρα». Στηλίτευσε δε τη στάση της ίδιας της κυβέρνησης, «όταν έχουμε έναν πρωθυπουργό να μην τηρεί ούτε ο ίδιος τα μέτρα στην Πάρνηθα και στην Ικαρία ή όταν γίνεται κορωνο-γλέντι την Τσικνοπέμπτη στα γραφεία του ΕΟΔΥ».
«Βέβαια, ένας τομέας που τα έχει πάει καλά η κυβέρνηση την περίοδο της πανδημίας, είναι οι απευθείας αναθέσεις», επισήμανε με νόημα o Νάσος Ηλιόπουλος, αναφέροντας ενδεικτικά «το σκάνδαλο του “σκόιλ ελικικού”, τις 5 απευθείας αναθέσεις 1 εκ. ευρώ που έκανε η κ. Νικολάου μέσα σε μία εβδομάδα -αναθέτοντας δουλειές σε εταιρείες που είχαν πριν λίγες μέρες αλλάξει το καταστατικό τους για αυτό το σκοπό-, τα 240.000 ευρώ που έδωσε ο κ. Καραμανλής για γάντια σε έναν επιπλοποιό στις Σέρρες και κατάφερε να πάρει τιμή πιο υψηλή από τη λιανική». «Αλλά μιλάμε και για τα 10 εκ. που έδωσε η κυβέρνηση για την προμήθεια των self tests σε μια εταιρεία με εξόφθαλμα μικρό κεφάλαιο, η οποία τελικά δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της», πρόσθεσε.
«Την ίδια στιγμή, έχουμε μία κυβέρνηση που όχι μόνο έχει αποτύχει να στηρίξει την κοινωνία στο υγειονομικό σκέλος της πανδημίας, αλλά και στο σκέλος της οικονομικής επιβίωσης», επισήμανε ο Ν. Ηλιόπουλος.
Όσον αφορά το νομοσχέδιο της ΝΔ για τα εργασιακά, υπογράμμισε ότι «φέρνει ζωή-λάστιχο και εργασία χωρίς δικαιώματα, ενώ καταργεί ουσιαστικά το οκτάωρο». «Θεσμοθετεί τη δυνατότητα ένας εργαζόμενος να δουλεύει για 6 μήνες σερί δεκάωρα, χωρίς να πληρωθεί ούτε μία ώρα υπερωρία», υπογράμμισε, λέγοντας ότι «την ίδια στιγμή κάνει την ατομική σύμβαση κανόνα, άρα στερεί από τον εργαζόμενο τη στοιχειώδη δυνατότητα διαπραγμάτευσης των όρων εργασίας του που γίνεται μόνο μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις». «Το νομοσχέδιο αυτό είναι δείγμα μιας αντίληψης που ακολούθησε η ΝΔ από την πρώτη στιγμή που ήρθε στην κυβέρνηση. Το πρώτο πράγμα που έκανε όταν ανέλαβε, ήταν να μειώσει τα πρόστιμα της επιθεώρησης εργασίας και να διαλύσει ουσιαστικά την επιθεώρηση εργασίας», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος, επαναλαμβάνοντας το παράδειγμα «του προστίμου 1,6 εκ. ευρώ που πλήρωσε – με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- το 2017 μεγάλη συστημική τράπεζα για απλήρωτες υπερωρίες, το οποίο –με το σημερινό πλαίσιο της ΝΔ- θα ήταν μόλις 109.000 ευρώ».
Τόνισε, επίσης, ότι «όταν ο ΣΥΡΙΖΑ, επί διακυβέρνησής του, θεσμοθετούσε το ψηφιακό ωράριο και την ψηφιακή καταγραφή των υπερωριών, ήταν ο σημερινός στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Σκέρτσος -που τότε δούλευε για τον ΣΕΒ- ο οποίος διαφωνούσε». «Η επιλογή της κυβέρνησης να φέρει αυτό το νομοσχέδιο, μας γυρνά πίσω στις χειρότερες μέρες του 2012, στις χειρότερες μέρες της ελληνικής χρεοκοπίας», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.