«Φρένο» στις μετακινήσεις από νομό σε νομό βάζουν ενόψει Πάσχα η Ελένη Γιαμαρέλλου καθηγήτρια Παθολογίας, Λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων και ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ. Τονίζοντας πως η κατάσταση είναι δύσκολη οι δύο επιστήμονες εστιάζουν στη διασπορά του ιού αλλά και στην πίεση που υπάρχει στο Σύστημα Υγείας.
Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξήγησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας (19/4) ότι στο «καλό σενάριο» τα κρούσματα θα πέσουν κάτω από 1.200 κοντά στο Πάσχα και εφόσον εφαρμοστούν με αυστηρότητα τα self test.
Πρόσθεσε ότι ο ίδιος λέει εδώ και καιρό «όχι» στη μαζική μετακίνηση πληθυσμού το Πάσχα καθώς ενώ η διασπορά παραμένει υψηλή, θα αυξηθούν πολύ οι ενεργές επαφές και είναι προτιμότερο να μην το ρισκάρουμε.
«Τα λύματα της Αττικής δείχνουν μια μικρή διακύμανση στις τιμές τους» αναφέρει που εκτιμά όπως εξηγεί ότι μπορεί να οφείλεται και στα πάρτι. Απευθύνθηκε ιδιαίτερα στους νέους λέγοντας ότι χωρίς καμία διάθεση κριτικής ανησυχεί για τις εικόνες συνωστισμού στις πλατείες.
Από την πλευρά της η Ελένη Γιαμαρέλου μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι την επιτροπή φοβίζει η πίεση στο Σύστημα Υγείας ωστόσο προσπαθεί να συζητά όσο πιο ψύχραιμα γίνεται. Τάχθηκε κατά των μετακινήσεων του Πάσχα τη στιγμή που μόλις χθες υπήρξαν 500 εισαγωγές στα νοσοκομεία και έστειλε το μήνυμα ότι χρειάζεται ακόμη λίγη υπομονή.
Σχετικά με τις Εκκλησίες τόνισε ότι την Παρασκευή θα συζητηθεί το θέμα και θα βρεθεί μέση λύση. Χαρακτήρισε σημαντικό ότι οι ιερείς θα κάνουν self testing δύο φορές την εβδομάδα ενώ τη Μεγάλη Εβδομάδα θα εξετάζονται μέρα παρά μέρα.
Για το άνοιγμα των σχολείων εκτίμησε ότι είναι δυνατό να επιστρέψουν στις τάξεις τους οι μαθητές μετά το Πάσχα.