Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό το άρθρο 1 του Ν. 3766/2009 με τον οποίο καταργούνται τα πρόστιμα και οι άλλες διοικητικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε τουριστικές επιχειρήσεις, που λειτουργούσαν χωρίς να έχουν λάβει το προβλεπόμενο από τον ΕΟΤ Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (ΕΣΛ).

Ειδικότερα, ο εν λόγω νόμος προβλέπει ότι οι διοικητικές πράξεις που έχουν επιβληθεί σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κ.λπ. καταργούνται με τη δημοσίευση του νόμου αυτού στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως, όπως επίσης, καταργούνται και οι εκκρεμείς δίκες που αφορούν την επιβολή των διοικητικών κυρώσεων.

Το ΣτΕ έκρινε ότι η διάταξη του άρθρου 1 του Ν. 3766/2009 είναι αντίθετη στις συνταγματικές αρχές του κράτους δικαίου, του σεβασμού και της προστασίας της αξίας του ανθρώπου και της ισότητας.

Τελικώς, το ζήτημα παραπέμφθηκε για νέα κρίση στην αυξημένη, επταμελή σύνθεση του δικαστηρίου, λόγω της αντισυνταγματικότητας.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση το ΣτΕ απασχόλησε περίπτωση ξενοδοχείου στο Λασίθι της Κρήτης στο οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο 102.714 ευρώ, καθώς λειτουργούσε χωρίς Ε.Δ.Λ. και χωρίς πιστοποιητικό πυρασφάλειας.