Σε γρίφο τείνει να μετατραπεί το ζήτημα των υπερτοπικών μετακινήσεων και το ταξίδι μας προς το χωριό την περίοδο του Πάσχα με τους επιστήμονες να φαίνονται διχασμένοι όσον αφορά την θετική ή μη επίδραση στα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και το κυβερνητικό επιτελείο να αναγνωρίζει την κοινωνική πίεση για φυγή από τα μεγάλα αστικά κέντρα μετά από σχεδόν 6 μήνες εγκλεισμού.
Το σχέδιο για το Πάσχα στο χωριό
Σχετικά με το αν θα μπορέσουμε να μετακινηθούμε σε άλλο νομό το Πάσχα η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθηνάς – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη είπε ότι έχει σημασία εκείνες τις ημέρες να δούμε που βρισκόμαστε με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία ενώ υπογράμμισε πως δεν θα έλεγε «ναι» για το άνοιγμα στο Πάσχα με αυτή την κατάσταση τώρα.
Μίλησε για Ανάσταση στις εκκλησίες αλλά στους εξωτερικούς χώρους με αποστάσεις πάνω από δύο μέτρα και μάσκες ενώ σημείωσε πως μια φορά μπορούμε να μην φιληθούμε στην Ανάσταση.
Καταλήγοντας επεσήμανε ότι το καλοκαίρι θα είναι διαφορετικά τα πράγματα ότι θα παραμείνουν οι μάσκες ενώ είπε όχι στις βόλτες στα στενά σοκάκια αλλά στις παραλίες.
Βατόπουλος: Καθολική χρήση του self test στους χώρους εργασίας
«Για να έχουμε άνοιγμα της κοινωνίας, με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, το αντίβαρο πρέπει να είναι τα τεστ. Αν αυτό γίνεται επαναλαμβανόμενα σε όσο το δυνατόν περισσότερο εργαζόμενους, θα είναι ένα όπλο, για να μπορέσουν να ανοίξουν οι δραστηριότητες με την μεγαλύτερη ασφάλεια».
Αυτό είπε μιλώντας στο MEGA ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος τονίζοντας πόσο χρήσιμο είναι το εργαλείο του self test στην Ελλάδα. Μάλιστα τόνισε ότι η άποψη της επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας είναι ότι πρέπει να γίνεται καθολική χρήση των self test στους χώρους εργασίας.
Σχετικά με το ενδεχόμενο να μπορέσει να φύγει ο κόσμος για Πάσχα στο χωριό, είπε ότι ένα από τα σενάρια που μελετώνται είναι να γίνει χρήση self test «αλλά είναι νωρίς ακόμα. Να δούμε αν μπορούμε να το χρησιμοποίησουμε».
Στο ερώτημα γιατί κάποιος εμβολιασμένος, ενόψει και του Πάσχα, δεν μπορεί να μετακινηθεί ελεύθερα, σημείωσε πως «ξέρουμε ότι όποιος έχει εμβολιαστεί δεν μπορεί να αρρωστήσει βαριά. Δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο μπορεί να τον μεταδώσει τον ιό. Φέρει τον ιό, αλλά δεν τον μεταδίδει πολύ εύκολα».
«Όχι» Σαρηγιάννη για Πάσχα στο χωριό
Είμαστε στην αρχή μιας πορείας αποκλιμάκωσης πανελλαδικά και στην Αττική και σιγά σιγά και στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
«Θα πρέπει να μη ρίξουμε τις άμυνες, να τηρούμε τα μέτρα προστασίας και τις μάσκες, τις αποστάσεις κλπ και να μεγιστοποιήσουμε την εφαρμογή των self test», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης επισημαίνοντας ότι υπάρχει πίεση στο σύστημα της υγείας.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η αποσυμπίεση στις ΜΕΘ θα έρθει προς το τέλος του μήνα.
Για το Πάσχα ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι θα προτιμούσε «να μην κάνουμε στο χωριό γιατί θα ήταν καλό να κάνουμε ένα καλό καλοκαίρι, να μην γκρεμίσουμε αυτό που θα έχουμε χτίσει έως τότε, να το διατηρήσουμε και να το στερεώσουμε».
Αποφάσεις λίγο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα από την κυβέρνηση
Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι ήταν αναγκαίο να δοθούν «ανάσες» στον πληθυσμό και αυτό φάνηκε από τις ελεύθερες διαδημοτικές μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα αλλά και από το λιανεμπόριο που άνοιξε ελεγχόμενα. Αντίστοιχες σκέψεις υπάρχουν και για τη μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας, ωστόσο οι κακοί επιδημιολογικοί δείκτες και η ανησυχητική αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών λειτουργούν ως ανασταλτικοί παράγοντες. Και το δίλημμα παραμένει: «Πάσχα στο χωριό» ή στο μπαλκόνι;
Οι κίνδυνοι
Το μεγαλύτερο όμως πεδίο ελευθερίας εγκυμονεί και κινδύνους υπερμετάδοσης του κορονοϊού. Οι οικιακοί συγχρωτισμοί των τελευταίων μηνών που οδήγησαν σε ενδοοικογενειακή διασπορά μετατράπηκαν σε υπαίθριες συναθροίσεις έξω από καφέ και «κλειστά» μπαρ, όπου τα πράγματα είναι ανεξέλεγκτα χωρίς καμία τήρηση των μέτρων πρόληψης. Οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν χθες, μάλλον απομακρύνουν την προοπτική ενός «κανονικού Πάσχα» σε σχέση με αυτό του 2020. Γιατί μπορεί η κυβέρνηση να κρατά ανοικτό το σενάριο να επιτραπούν οι μετακινήσεις την περίοδο του Πάσχα, ποντάροντας στο εργαλείο των self test και της καλύτερης ιχνηλάτησης που μπορεί να προσφέρει, ωστόσο οι ειδικοί εμφανίζονται άκρως επιφυλακτικοί και εκτιμούν ότι είναι πρόωρη αυτή η προβληματική.
Αποφάσεις λίγο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα
Η συζήτηση για οριστική άρση του lockdown στη χώρα, με δεδομένο ότι πλησιάζει και το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου αναμένεται να ανοίξει λίγο πριν τη μεγάλη εβδομάδα, καθώς τότε θα εξεταστούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις και άλλοι περιορισμοί επί τη βάσει των επίκαιρων επιδημιολογικών δεδομένων, καθώς τότε θα υπάρξει πιο σαφής εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης. “Οι βαλβίδες αποσυμπίεσης περιλαμβάνουν σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και των κοινωνικών δραστηριοτήτων και όχι απότομο. Η κυβέρνηση προχώρησε σε τέτοιου είδους ανοίγματα με τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών” επαναλαμβάνουν κυβερνητικά στελέχη.
Τα σενάρια
Δύο είναι τα βασικότερα ενδεχόμενα τα οποία φαίνεται πως υπάρχουν στο τραπέζι αυτή την ώρα.
- Να επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού σε όσους μπορούν να αποδείξουν πως πηγαίνουν στα εξοχικά τους μέσω του Ε9.
- Να δοθεί το «πράσινο φως» για μετακίνηση σε άτομα που έχουν κάνει και τις 2 δόσεις του εμβολίου, διαθέτουν δηλαδή πιστοποιητικό εμβολιασμού
Μετά το Πάσχα η εστίαση
Η επαναλειτουργία της εστίασης προσδιορίζεται χρονικά μετά το Πάσχα και αρχικά μόνο σε εξωτερικούς χώρους, όπως έχει δηλώσει και ο πρωθυπουργός. Στο πλαίσιο αυτό στις αρχές Μαΐου, το αργότερο μέχρι τις 10 του μηνός, θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων προκειμένου να λάβουν οι επιχειρήσεις την ειδική ενίσχυση ίση με το 7% του τζίρου τους, για την επανεκκίνησή τους.