Τραγική και άθλια είναι η κατάσταση που επικρατεί στα νεκροταφεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Τα συγκεκριμένα κοιμητήρια ανήκουν χωροταξικά στο δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, ωστόσο στους χώρους του ενταφιάζονται κάτοικοι από ολόκληρη τη Δυτική Θεσσαλονίκη (δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Παύλου Μελά και Νεάπολης -Συκεών).
Η καταγγελία γυναίκας στο grtimes.gr, που πρόσφατα έχασε έναν δικό της άνθρωπο από COVID, είναι ενδεικτική της κατάστασης.
«Είναι αδιανόητο να το βγάλω από το μυαλό μου. Βρέθηκα πρόσφατα στα Κοιμητήρια, όταν σε κοντινή απόσταση από εμένα, σταμάτησε ένα φορτηγάκι και δύο άνδρες κατέβασαν από το πίσω μέρος ένα φορείο, το οποίο είχε πάνω μια μαύρη πλαστική σακούλα. Οι συγκεκριμένοι, άδειασαν τη σακούλα μέσα σε έναν πρόχειρο τάφο που είχε ανοιχθεί, χτύπησαν τα χέρια τους προκειμένου να φύγουν οι σκόνες και αποχώρησαν, αφήνοντας τον νεκρό εκτεθειμένο και άταφο, άγνωστο για πόση ώρα. Αργότερα μάθαμε ότι ο άνθρωπος αυτός ήταν άπορος ηλικιωμένος που απεβίωσε σε γηροκομείο και επειδή δεν είχε δικούς του ανθρώπους τον πέταξαν εκεί, χωρίς ούτε ένα τρισάγιο, χωρίς καν να ταφεί» τονίζει χαρακτηριστικά.
«Είναι αδιανόητο, συνεχίζει, να σε θάβουν με μια νάιλον σακούλα, επειδή είσαι άπορος και επειδή τα έξοδα αυτής της “απίστευτης” τελετουργίας, καλύπτονται από τον δήμο, χωρίς ένα τρισάγιο από τους ιερείς οι οποίοι ζητούν 150 ευρώ για να ψάλλουν την εξόδιο ακολουθία».
Η γυναίκα περιγράφει μία ακόμη τουλάχιστον ανατριχιαστική εικόνα και στο τμήμα COVID του νεκροταφείου, που έχει δημιουργηθεί στα συγκεκριμένα Κοιμητήρια της Δυτικής Θεσσαλονίκης.
«Όταν δημιουργήθηκε αυτό το τμήμα, το τοπίο ήταν σεληνιακό. Στις 18 Νοεμβρίου, υπήρχαν μόνο διάσπαρτες τρύπες στο χώμα και ελάχιστες οικογένειες, μπόρεσαν να χτίσουν ένα πρόχειρο μνημείο στους τάφους των δικών τους ανθρώπων. Σήμερα και χωρίς να υπάρχει καμιά προεργασία στην προσπάθεια να δημιουργηθούν οι διάδρομοι στο τμήμα, κατά τις εργασίες τσιμεντοποίησης, πετάχτηκε τσιμέντο στα υπάρχοντα μνημεία με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να καταστραφούν, ενώ σε άλλους τάφους που δεν υπήρχαν μνημεία, πετάχτηκαν σκουπίδια. Μιλάμε για μια κατάσταση άθλια που δεν τιμά κανέναν».
«Γνωρίζω την κατάσταση»
Γνώστης της κατάστασης που επικρατεί στα κοιμητήρια είναι η δημοτική σύμβουλος και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Συνδέσμου Δήμων Δυτικής Θεσσαλονίκης, υπεύθυνη για τα Κοιμητήρια, Μαρία Πασχαλίδου.
«Γνωρίζω την κατάσταση εδώ και πάρα πολύ καιρό. Γνωρίζω και για το περιστατικό με τον ηλικιωμένο τρόφιμο γηροκομείου που δεν είχε κανέναν και τον έφεραν με μια μαύρη σακούλα» τονίζει και προσθέτει: «Θεωρώ ότι τα ταφικά τμήματα και το τμήμα Covid είναι σε άθλια κατάσταση, όπως και επίσης και ο χώρος των μεταταφών, που είναι ότι χειρότερο έχω δει στη ζωή μου. Μιλάμε για γεγονότα που δεν συνάδουν με το ορθόδοξο αίσθημα, έχουμε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δεν υπάρχουν σε άλλες θρησκείες. Αυτό που θέλω είναι να επικοινωνήσω στη διοίκηση την κατάσταση για να ξέρει, ποιο χώρο υπηρετεί. Δεν είναι μια απλή δημόσια υπηρεσία, έχουμε να κάνουμε με τη διαχείριση του πόνου των ανθρώπων».
Σε ερώτηση για το πόσο άμεσα μπορεί να κινήσει τις διαδικασίες έτσι ώστε να διορθωθεί η κατάσταση, η κ. Πασχαλίδου σημείωσε: «Προς το παρόν δεν βοηθά η πανδημία και ιδιαίτερα οι τηλεδιασκέψεις. Περιμένω δια ζώσης να κοινοποιήσω το πρόβλημα και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του. Την κατάσταση την γνωρίζει και ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βαρνάβας, ο οποίος ενημερώθηκε από τους ιερείς που επίσης παραπονιούνται για την κατάσταση που επικρατεί στα κοιμητήρια και προς τιμήν του έχει κάνει ένα τρισάγιο για αυτούς τους ανθρώπους».