Ο Σωτήρης Τσιόδρας έστειλε σήμα κινδύνου για τις ηλικίες από 20 έως 50 ετών σχετικά με τον κορονοϊό, ενώ τόνισε πως τα μέτρα πρέπει να συνεχιστούν μέχρι να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού.
Ο λοιμωξιολόγος μίλησε σε διάλεξη με θέμα «Πανδημία SARS-COV-2: Η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας», της Ακαδημίας Αθηνών.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως ο κορονοϊός το τελευταίο διάστημα προσβάλει τις ηλικίες 20 έως 50 ετών και πρόσθεσε πως «θα συνεχίσουμε να έχουμε μέτρα μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του εμβολιασμού».
Όπως εξήγησε πρόκειται για τοπική επιδημία που δεν πορεύεται πάντα με τον ίδιο αριθμό και ενδεικτικά παρέθεσε πως την τελευταία εβδομάδα στη Δυτική Μακεδονία παρατηρούνται περισσότερα από 1.000 ενεργά κρούσματα.
«Τα εμβόλια δεν φέρνουν τον ιό»
Ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε για τα εμβόλια ξεκαθαρίζοντας πως δεν φέρνουν τον ιό, αλλά διδάσκουν την άμυνα μας πως θα τον εξουδετερώσει.
Επίσης τόνισε ότι τα εμβόλια βοηθούν στη μείωση των περιστατικών και θανάτων που αποδίδονται στον κορονοϊό και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο παράδειγμα του Ισραήλ.
«Τα εμβόλια είναι η ορατή λύση για τον περιορισμό της νόσου» πρόσθεσε τονίζοντας πως μετά το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη χώρα που έχει προχωρήσει στους εμβολιασμούς.
«Όσο περισσότεροι εμβολιασμοί τόσο καλύτερα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόρδας.
Συνέπειες από το lockdown
Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στα μέτρα περιορισμού, δηλώνοντας μεταξύ άλλων πως «Το lockdown είναι σφυριά στο κεφάλι» και σημείωσε ότι υπάρχουν συνέπειες σε όλους τους τομείς, δηλαδή κοινωνικούς, οικονομικούς, πνευματικούς κ.α.
Σύμφωνα με τον Λοιμωξιολόγο, το τρίτο κύμα της πανδημίας είναι εδώ και χτυπά περισσότερο την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.
Ο λοιμωξιολόγος ανέφερε επίσης ότι το μέλλον εξαρτάται τον εμβολιασμό, είπε και τόνισε ότι η ανοσία θα επιτευχθεί σε ποσοστό 45% έως 85% σε μια κοινωνία όπου δεν εμβολιάζονται τα παιδιά.
Πόση είναι η πιθανότητα θρόμβωσης μετά το εμβόλιο
Για τα περιστατικά θρομβώσεων που φέρονται να σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca μίλησε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής, σημειώνοντας ότι αυτά αφορούν 1 εμβολιασμένο άτομο ανά 100.000.
Τόνισε πως οι θρομβώσεις στις σοβαρές περιπτώσεις του κορονοϊού αγγίζουν το 64%, ενώ ένα άτομο άνα 100.000 είναι πιθανό να εμφανίσει θρόμβωση μετά τον εμβολιασμό.
«Υπάρχει κυτταρική μνήμη σε όσους νοσούν»
Ανάμεσα στα καλά νέα για τα οποία μίλησε ο καθηγητής, είναι ότι «υπάρχει προϋπάρχουσα κυτταρική ανοσία που επιδρά στην συνολική ανοσία του γενικού πληθυσμού έναντι στον κορονοϊό».
Για τα Τ κύτταρα μέσω των οποίων χτίζεται η κυτταρική μνήμη, είπε ότι αυτά έχουν εντοπιστεί έως και 8 μήνες μετά την αρχική νόσο στο 100% των ανθρώπων με σοβαρή νόσο, στο 87% με ήπια νόσο, στο 32% των οικογενειών που εκτέθηκαν στον κορονοϊό και στο 16% υγιών ανθρώπων που δεν ήρθαν σε επαφή με τον ιό.
«Έχουμε 95% ανοσία για τουλάχιστον πέντε μήνες, στα τρία από τα πέντε σημαντικά σκέλη της ανοσίας» σε ανθρώπους που νόσησαν, τόνισε ο καθηγητής.
Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι το πρώτο κύμα κατέγραψε πολύ χαμηλά ποσοστά λοίμωξης στη χώρα μας και εκτιμάται ότι για κάθε ένα κρούσμα υπήρξαν άλλα 10.
Ωστόσο σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε για πρώτη φορά στην ομιλία του «φαίνεται από μελέτες ότι η εκτιμώμενη ανοσία του πληθυσμού στην χώρα μας στα τέλη Δεκεμβρίου ήταν περίπου στο 10%».