Επιφυλακτικός για το άνοιγμα των σχολείων εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, χαρακτηρίζοντας την απόφαση βιαστική.

Ο κ. Εξαδάκτυλος είπε πως το self test, που αποτελεί προϋπόθεση για το άνοιγμα, είπε πως «είναι χρήσιμο εργαλείο αλλά όχι το κλειδί που ξεκλειδώνει την κλειδαριά του προβλήματος. Δε θα λύσει μαγικά το πρόβλημα». Πρόσθεσε, μιλώντας στο Mega, πως υπάρχουν δύο δυσκολίες, η μια είναι να γίνει σωστά η λήψη του δείγματος και η δεύτερη να γίνει σωστή και ειλικρινής χρήση του αποτελέσματος.

Ερωτηθείς για τη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων την ερχόμενη Τετάρτη, είπε πως «θα δούμε τα στοιχεία με λεπτομέρειες την Τετάρτη ώστε να δούμε τι και πότε και αν θα πρέπει να πράξουμε στη συνέχεια».

«Το πρόβλημα είναι εδώ, θα πρέπει να το θυμόμαστε διαρκώς»

Απαντώντας για αν είναι πιθανό να κλείσουν τα μαγαζιά και σε άλλες περιοχές ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου σημείωσε ότι θα ήταν πολύ δυσάρεστο για όλους να ξανακλείσουνά, ωστόσο είναι κάτι που θα κριθεί βάση της εικόνας της πανδημίας τις επόμενες ημέρες αλλά και της συμπεριφοράς των πολιτών.

«Θα δούμε τις επιδράσεις άλλων δραστηριότητων, ας ελπίσουμε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Το άνοιγμα προέκυψε από οικονονική ανάγκη. Πρέπει να υπάρχει προσοχή, να μη θεωρηθεί ότι αφήνουμε το πρόβλημα πίσω μας. Το πρόβλημα είναι εδώ, θα πρέπει να το θυμόμαστε διαρκώς. Ο κίνδυνος υπάρχει σε όλες τις δραστηριότητες, τα μέτρα τον περιορίζουν, δεν τον εξαφανίζουν» επισήμανε.

Σχετικά με την απόφαση για τα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα που παραμένουν κλειστά, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι μεσολάβησαν τρεις ημέρες με ραγδαία πίεση στο σύστημα υγείας στις περιοχές αυτές και αυτό ήταν το στοιχείο που τους έκανε να πάρουν αυτή την απόφαση.