Η έλευση των self tests σηματοδοτεί αλλαγές στη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι από τη στιγμή που θα κάνουμε 150.000 τεστ την ημέρα, τα κρούσματα κορονοϊού θα σκαρφαλώνουν στα 8 έως 10.000 την ημέρα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, αυτόν τον αριθμό θα βλέπουμε από την επόμενη Δευτέρα ενδεχομένως ή Tρίτη όταν θα αρχίσουν τα self test, ωστόσο δεν θα τον λαμβάνουμε υπόψη μας στο πλαίσιο του νέου μοντέλου διαχειρίσης, δίνοντας μικρότερη βαρύτητα στον ημερήσιο αριθμό μολύνσεων.

Στο νέο μοντέλο, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, θα έχουμε μια αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας, μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας και μέτρα αποσυμπίεσης. Όπως τονίζεται θα ανοίξει η αγορά, τα σχολεία και η εστίαση μέχρι το Πάσχα, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι θα υπάρχει καλύτερη εφαρμογή των μέτρων, ενώ αναμένεται να έχουμε μικρότερη μετάδοση λόγω έναρξης των δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους.

Παράλληλα ο εμβολιασμός των μεγάλων ηλικιών μαζί με τις ευπαθείς ομάδες θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου οπότε αυτές οι ομάδες που είναι πιο επικίνδυνες και προστατευμένες πια από την επόμενη περίοδο.

Καίριο σημείο είναι και ο εντοπισμός των ασυμπτωματικών μέσω των self tests που θα οδηγήσει και σε καλύτερη ιχνηλασιμότητα.