Πολύ δύσκολες καταστάσεις συνεχίζουν να βιώνουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Αττικής, με το ΕΣΥ να δέχεται ασφυκτικές πιέσεις λόγω του κορονοϊού.
.Μπορεί σήμερα ημέρα Εθνικής εορτής τα ημερήσια κρούσματα να έπεσαν από τα 3.000 (2.588),δυστυχώς όμως οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 706 που αποτελεί ένα νέο θλιβερό ρεκόρ για τη χώρα μας και κάνει τα πράγματα ακόμα πιο ανησυχητικά για τις αντοχές πλέον του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Οι θάνατοι σήμερα ήταν 52 και δείκτης θετικότητας έφτασε στο 4,89 και παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με το 4 που έχουν θέσει οι επιστήμονες ως δίχτυ ασφαλείας.
Στο «κόκκινο» η Αττική με 1.317 κρούσματα – 315 στη Θεσσαλονίκη
Αναλυτικότερα στην Αττική τα κρούσματα κατανέμονται ανά περιοχή ως εξής:
- Ανατολική Αττική 170
- Βόρειος Τομέας Αθήνας 195
- Δυτική Αττική 61
- Δυτικός Τομέας Αθήνας 173
- Κεντρικός Τομέας Αθήνας 366
- Νήσων 13
- Νότιος Τομέας Αθήνας 150
- Πειραιάς 189
Συνολικά 23 περιφέρειες κατέγραψαν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων, οι ακόλουθες:
Αιτωλοακαρνανία 30
Αργολίδα 21
Βοιωτία 24
Έβρος 18
Εύβοια 34
Ζάκυνθος 19
Ηλεία 28
Ημαθία 14
Ηράκλειο 38
Ιωάννινα 24
Καβάλα 13
Καρδίτσα 29
Κιλκίς 18
Κοζάνη 59
Κορινθία 22
Λάρισα 71
Μαγνησία 35
Σέρρες 28
Τρίκαλα 15
Φθιώτιδα 31
Χαλκιδική 17
Χανιά 18
Χίος 10
Ανησυχία και για την αύξηση των κρουσμάτων με στελέχη του συνδυασμού νοτιαφρικανικής και βραζιλιάνικης μετάλλαξης
Τετρακόσια σαράντα ένα (441) νέα κρούσματα κορονοϊού με μεταλλαγμένους ιούς και στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ανακοίνωσε ανήμερα της 25ης Μαρτίου το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2.
Από αυτά, εντοπίστηκαν 18 κρούσματα με στελέχη υπό διερεύνηση. Πρόκειται για το ιδιόμορφο στέλεχος, το οποίο περιλαμβάνει γονιδιακά στοιχεία της νοτιοαφρικάνικης και βραζιλιάνικης μετάλλαξης, που αντιστέκονται στην ανοσία. Αυτός είναι και ο λόγος, που η αύξηση τους προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, που ασχολούνται με τη γονιδιακή επιτήρηση, το βρετανικό στέλεχος -το οποίο έχει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα- είναι αυτό που επικρατεί σε όλη την Ελλάδα, σε ποσοστό άνω του 80%. Ειδικότερα, στην Αττική και την Κρήτη εκτιμάται ότι το ποσοστό είναι ακόμα πιο υψηλό, φτάνοντας το 90-95%.
Πότε θα ανοίξει το λιανεμπόριο
Μια από τις πιθανές ημερομηνίες για το άνοιγμα των καταστημάτων είναι η 5η Απριλίου, ωστόσο η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων την Παρασκευή, όπου θα μπουν στο μικροσκόπιο όλα τα νεότερα επιδημιολογικά στοιχεία και θα αναλυθούν τα προγνωστικά μοντέλα θα κρίνει τις όποιες αποφάσεις. Στόχος είναι επίσης να φανεί και το επιδημιολογικό αποτύπωμα του ανοίγματος των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής.
Τι θα γίνει το Πάσχα
Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η κατάσταση να καταστεί διαχειρίσιμη (νοσοκομεία – κρούσματα) με χρονικό ορίζοντα το Πάσχα. Έτσι, μετά το άνοιγμα τον εμπορικών δραστηριοτήτων παίρνουν σειρά τα σχολεία, με πρώτο βήμα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια – 12 Απριλίου- και μετά τα δημοτικά. Ζητούμενο παραμένει πότε θα σηκώσει ρολά η εστίαση, καθώς στόχος είναι αυτό να γίνει πριν από το Πάσχα μόνο σε εξωτερικούς χώρους και με περιορισμό ως προς τον αριθμό ατόμων ανά τραπέζι, με προϋπόθεση πάντα η επιδημιολογική καμπύλη να εμφανίσει ύφεση.