Ο κορονοϊός δεν είναι μπόρα που θα περάσει σύμφωνα με τον διευθυντή ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νικόλαο Καπραβέλο, ο οποίος τονίζει ότι πολλοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι αυτή η κατάσταση θα επιβαρύνει τα υγειονομικά συστήματα για πολλά χρόνια.
Μιλώντας στην ΕΡΤ3, επεσήμανε ότι «τα επιδημιολογικά δεδομένα βρίσκονται σε επικίνδυνο βαθμό στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να πιέζεται το σύστημα και να είμαστε στα όρια εφαρμογής εκτάκτου σχεδίου αντιμετώπισης κρουσμάτων, δηλαδή βρισκόμαστε σε συζήτηση να ανοίξουν και άλλες κλίνες σε βάρος άλλων παθήσεων».
Ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι η αύξηση κρουσμάτων στο τρίτο κύμα, που δεν έχει τη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος, ήταν αναμενόμενη, καθώς το «άνοιξε κλείσε» που εφαρμόζεται παγκόσμια είναι ένα αποτυχημένο μοντέλο αντιμετώπισης της πανδημίας και αποτελεί μία λαθεμένη στρατηγική.
Εξηγώντας είπε ότι επικρατεί η «ευφορία της προσωρινότητας», ότι η πανδημία έιναι κάτι το προσωρινό, ότι είναι μια μπόρα και θα περάσει. «Πολλοί επιστήμονες όμως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι αυτή η κατάσταση θα επιβαρύνει τα υγειονομικά συστήματα για πολλά χρόνια, χρειάζεται άλλη οργάνωση του υγειονομικού συστήματος, με ανίχνευση, πρωτοβάθμια περίθαλψη, ενίσχυση δομών, πρέπει να δούμε λοιμώδη νοσοκομεία που είχαμε στο παρελθόν, γιατί τέτοιου τύπου ιοί θα είναι ανάμεσά μας» τόνισε ο κ. Καπραβέλος.
Σε ερώτηση για τα σενάρια χαλάρωσης των μέτρων απάντησε ότι «καραντίνα σημαίνει ανιχνεύουμε και απομονώνουμε το κρούσμα και όχι την ανθρώπινη δραστηριότητα. Τα γενικά περιοριστικά μέτρα είναι δύσκολο να εφαρμοστούν και είναι σε λάθος κατεύθυνση, δεν περιορίστηκαν οι επαφές με τα μέτρα, γι’ αυτό υπάρχει αύξηση κρουσμάτων».
Για την σύγχυση που επικρατεί στον κόσμο, σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca επισήμανε ότι «το μόνο πράγμα για το οποίο δεν πρέπει να αμφιβάλλουμε είναι το μοναδικό όπλο που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό, δηλαδή το εμβόλιο», ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει αιτιολογική συσχέτιση των εμβολιασμών με τις θρομβώσεις.
«Οι εμβολιασμοί πρέπει να προχωρήσουν. Κάθε εμβόλιο μπαίνει σε καθεστώς αυξημένης φαρμακοεπαγρύπνησης όταν κυκλοφορεί. Έτσι κάθε συμβάν ελέγχεται αυστηρά. Είναι λογικό να έχουμε τέτοια συμβάντα γιατί αφορούν πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού, δεν έχουν όμως αιτιολογική σχέση με το εμβόλιο» εξήγησε.