Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές για το διαδικτυακό παιχνίδι Jonathan Galindo που ζητά από ανήλικους να υποβληθούν σε αρκετές δοκιμασίες με τελικό σκοπό να δώσουν τέρμα στη ζωή τους.
Γράφει η Σταυρούλα Πεταλιού
Το παιχνίδι χειραγώγησης δεν έχει καιρό που «έφτασε» στη χώρα μας. Ο «άνθρωπος Γκούφυ» η χαμογελαστή καρικατούρα με τα μεγάλα δόντια αναζητά τα θύματά του μέσω των social media και τα προτρέπει βήμα – βήμα να προβούν σε αρκετές προκλήσεις.
Ο ιδρυτής του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυρβερνοασφάλεια (CSI Institute) Μανώλης Σφακιανάκης μίλησε στο newsbeast.gr τονίζοντας στους γονείς πως πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
«Ερευνούμε συνεχώς τις τάσεις και είδαμε ότι τελευταία υπάρχει στη χώρα μας ένα παιχνίδι το οποίο βάζει challenges μέσω chat με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος κάποιο παιδί να αυτοκτονήσει. Για παράδειγμα εμφανίζεται μέσα στο chat ένας συνομιλητής που αντί για το πρόσωπό του έχει τη φωτογραφία του Galindo και του λέει ”Είσαι μάγκας; Αντέχεις; Θες να παίξουμε;”. Μιλάει επιθετικά και βάζει το παιδί να κάνει προκλήσεις στον εαυτό του αλλά σιγά – σιγά. Λέει ”μπορείς να πας το βράδυ στην ταράτσα του σπιτιού σου και να φωτογραφίσεις το κενό”; Στη συνέχεια του λέει ”μπορείς να ξυπνήσεις και να δεις ένα θρίλερ με θανάτους”; Από κάθε μία πρόκληση θέλει καταγραφικά στοιχεία για να πειστεί πως το παιδί την πραγματοποίησε. Όσο προχωρούν οι δοκιμασίες μπορεί να ζητήσει από τον ανήλικο να χαράξει πάνω στον εαυτό του. Εφόσον το παιδί αποδειχθεί ”δυνατό” στις πιο απλές προκλήσεις του ζητά να βάλει ένα σχοινί και να αυτοκτονήσει» επισημαίνει ο Μανώλης Σφακιανάκης.
«Βγάλαμε αμέσως SOS και ήδη τα κοινωνικά δίκτυα απαγορεύουν το να βγάλεις φωτογραφία του Galindo γιατί έχουν δει πως παιδιά αυτοκτονούν από αυτό» σημειώνει.
«Πρόκειται για μετάλλαξη της Μπλε Φάλαινας»
Σύμφωνα με τον ιδρυτή του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυρβερνοασφάλεια (CSI Institute) το Jonathan Galindo αποτελεί μετάλλαξη της Μπλε Φάλαινας.
«Επειδή είδαν πως η Μπλε Φάλαινα δεν ”περπατάει” έφτιαξαν αυτό το νέο παιχνίδι που έχει πιο αργό χαρακτήρα στις δοκιμασίες του» εξηγεί.
«Οι γονείς πρέπει να φιλτράρουν το διαδίκτυο»
Ο Μανώλης Σφακιανάκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους γονείς ζητώντας τους να φιλτράρουν το διαδίκτυο και να συζητούν για όλα με τα παιδιά τους.
«Πρέπει να βάλουν φίλτρο στο ρούτερ για να μπορέσουμε να σώσουμε τα παιδιά. Να κοπούν τα chats για τους ανήλικους κυρίως ηλικίας 9, 10, 11 ετών. Επίσης ζητάμε από τα παιδιά εάν δουν αυτή τη φατσούλα σε κάποια συζήτηση να το καταγγείλουν είτε στο CSI Institute είτε στην αστυνομία» αναφέρει.
Πώς ο Jonathan Galindo προσεγγίζει τα παιδιά
Προφίλ αυτού του εικονικού χαρακτήρα που μοιάζει με άνθρωπο – σκύλο προσθέτει παιδιά σε συζητήσεις στα κοινωνικά μέσα ζητώντας τους να παίξουν ένα παιχνίδι τρόπου.
Στην αρχή τα υποβάλει σε αβλαβείς προκλήσεις που σιγά σιγά παίρνουν πιο επικίνδυνο χαρακτήρα.
Τελικός σκοπός του «Γκούφυ» είναι να διατάξει τους παίκτες να τερματίσουν τη ζωή τους.
Σημειώνεται πως ήδη το Facebook απέκλεισε το hashtag #JonathanGalindo για να προσπαθήσει να κρατήσει το φαινόμενο υπό έλεγχο και να προστατεύσει τους νεότερους χρήστες. Παρόμοιες κινήσεις έχει κάνει και το Instagram τονίζοντας σε όσους δημοσιεύουν κάτι για τον «Γκούφυ» πως το προφίλ τους θα μπλοκαριστεί.