Για αναποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας έκανε λόγο ο ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.
«Η αυτοκριτική των ειδικών είναι ότι τα μέτρα ήταν λάθος, καθώς ο έλεγχος της πανδημίας χάθηκε. Το “άνοιξε-κλείσε” δεν δημιούργησε έλεγχο της πανδημίας. Το λάθος ειναι ότι δεν στοχεύσαμε τη νόσο, στοχεύσαμε την ανθρώπινη δραστηριότητα. Είναι δύσκολο να συμμορφωθεί κάποιος αν δεν βλέπει αποτέλεσμα» είπε στο MEGA.
Κάνουμε περιορισμούς χωρίς έλεγχο, ενώ έπρεπε να ελέγχουμε χωρίς περιορισμούς» είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε πως έπρεπε να απομονωθούν τα κρούσματα και όχι οι άνθρωποι.
«Σε φάση ύφεσης να ανοίξουμε τα πάντα» επισήμανε, αλλά με συνεχή υγειονομικό έλεγχο της κάθε δραστηριότητας. Όπως τόνισε πρέπει να αξιοποιηθούν τα τεστ και οι εμβολιασμοί.
Κούβελας: Δεν θα έπρεπε να έχουμε κλείσει καθόλου
Από την πλευρά του ο καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας τόνισε ότι «από το lockdown δε θα έπρεπε να έχουμε κλείσει καθόλου» .
«Έχω αγανακτήσει. Το lockdown έπρεπε να γίνει για 2-3 εβδομάδες από την αρχή. Κάποιοι άνθρωποι ξέραμε τι λέγαμε, αλλά προτίμησαν να ακούσουν άλλους ανθρώπους» είπε.
Υποστήριξε ότι δεν έγινε τίποτα για την πρωτοβάθμια περίθαλψη και πως το σύστημα που υιοθετήθηκε δε δουλεύει.
Ο κ. Κούβελας τόνισε την ανάγκη ύπαρξης του οικογενειακού γιατρού λέγοντας μάλιστα ότι «κατεβάσαμε ρολά σε πολλούς κοινωνικούς τομείς, αλλά δεν έχουμε στοχευμένα μέτρα (οικογενειακός γιατρός).
«Ασθενείς με κορονοϊό κυκλοφορούν στα ΜΜΜ και τα σούπερ μάρκετ, γιατί δεν γίνεται αλλιώς, καθώς δεν υπάρχει πρόληψη για αυτόν που θα απομονωθεί» υποστήριξε. Ως λύση κατέδειξε τη θεσμοθέτηση του οικογενειακού γιατρού και τα φάρμακα της πρώτης αντιμετώπισης της ασθένειας.
Σύμφωνος ήταν και ο κ. Καπραβέλος υποστηρίζοντας ότι πρέπει να επιτηρούνται οι ασυμπτωματικοί και ότι πρέπει να αξιοποιηθούν τα τεστ και να συνταγογραφηθούν, τα οποία είναι εφάμιλλης αξίας με το εμβόλιο.