Το «Θριάσιο» επισκέφθηκε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, όπου συναντήθηκε με τη διοίκηση του νοσοκομείου και συνομίλησε με εργαζόμενους. Νοσηλευτές, γιατροί και υγειονομικό προσωπικό έκαναν λόγο κατά τη συνομιλία τους με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για «δραματικές καταστάσεις», που εκτυλίσσονται καθημερινά στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ στάθηκαν και στη σκληρή μάχη που δίνουν στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.
Συγκεκριμένα, οι εν λόγω πηγές σημείωναν ότι επισημάνθηκαν οι «μεγάλες ελλείψεις» στο προσωπικό, ιδιαίτερα στις κρίσιμες ιατρικές ειδικότητες, αλλά και στο νοσηλευτικό προσωπικό, αναφέροντας ενδεικτικά, ότι μια νοσηλεύτρια στη ΜΕΘ προ Covid ήταν υπεύθυνη για δύο ασθενείς, ενώ τώρα είναι υπεύθυνη για τέσσερις ή και πέντε ασθενείς, ιδιαίτερα στις νυκτερινές βάρδιες.
Επιπλέον, όπως επισημαίνεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι γιατροί και εργαζόμενοι περιέγραψαν ως ανησυχητικό το γεγονός ότι «καθημερινά ανοίγουν συνεχώς νέα κρεβάτια για να αντιμετωπιστεί το νέο κύμα της πανδημίας».
«Ήρθε προσωπικό, ευτυχώς που ήρθαν και κάποιοι συμβασιούχοι, αλλά ήταν ανειδίκευτο. Άδειες δεν παίρνουμε, ανοίγουμε συνεχώς κρεβάτια, έχουμε εξαντληθεί», τόνισε μία από τις νοσηλεύτριες της ΜΕΘ του Θριασίου.
Επίσης, οι γιατροί χαρακτήρισαν «τεράστιο το πρόβλημα που έχει προκύψει από την αρχή της πανδημίας με τη διακοπή χειρουργείων». Όπως υπογράμμισαν: «Υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις στα χειρουργεία και η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη». Επίσης, τόνισαν πως με τη νέα έξαρση της πανδημίας που είναι σε εξέλιξη στην Αττική, ειδοποιήθηκαν πως απ’ την επόμενη βδομάδα θα περικοπεί το 80% των χειρουργείων.
«Οι νοσηλευτές και οι αναισθησιολόγοι πηγαίνουν στις νέες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που ανοίγουν λόγω Covid και δεν έχουμε προσωπικό για τα χειρουργεία», εξήγησε ένας γιατρός στον Αλέξη Τσίπρα. Ως εκ τούτου, σημείωσε -και σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναγκάζονται να αναζητούν άλλα νοσοκομεία για ασθενείς που έχουν ανάγκη για άμεση επέμβαση, όπως ογκολογικά ή άλλα περιστατικά.
«Δεν υπάρχει κατευθυντήρια γραμμή για τα χειρουργεία που κόβονται και πώς θα χειριζόμαστε τους ασθενείς που δεν μπορούμε να χειρουργήσουμε. Υπάρχουν ασθενείς που περιμένουν και δύο μήνες. Αναγκαζόμαστε μόνοι μας σαν μονάδες να έρθουμε σε επαφή με άλλους γιατρούς σε άλλα νοσοκομεία, προσπαθώντας να βρούμε λύσεις. Παίρνουμε στο Γενικό Κρατικό, στον “Άγιο Σάββα”, στο “Σισμανόγλειο”… Δεν υπάρχουν οδηγίες και σχέδιο», υπογράμμισε ο γιατρός, ενώ άλλος χειρουργός αναφέρθηκε σε ασθενείς που λόγω των καθυστερήσεων “έχουν επιπλοκές”.
Τέλος, όπως μετέφεραν οι πηγές του κόμματος, από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ομοσπονδίας εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, τόνισε πως ενώ υπάρχουν ελλείψεις, δεν προκηρύσσονται θέσεις προσωπικού και ιατρών εκτός ΜΕΘ, γιατί υπάρχει σχέδιο συρρίκνωσης μετά την πανδημία.