Στην κοσμοσυρροή σε εξωτερικούς χώρους αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου στη σημερινή (5/3) ενημέρωση για τον κορονοϊό από το υπουργείο Υγείας.
Όπως είπε δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το να περπατάμε σε αποστάσεις κινδυνεύουμε να κολήσσουμε κορονοϊό, καθώς ο συγχρωτισμός σε εσωτερικούς χώρους είναι αυτός που αυξάνει τον κίνδυνο. Όμως, όπως είπε είναι διαφορετικό να περπατάμε με έναν φίλο, και διαφορετικό να καθόμαστε με τον καφέ μας σε ένα παγκάκι με πολλά άτομα γύρω μας και κάθε λίγο να βγάζουμε τη μάσκα για να καπνίσουμε, μιλώντας ταυτόχρονα.
Αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων είπε ότι οφείλεται σε τρεις παράγοντες: τον χειμωνιάτικο καιρό που μας έκλεισε σε εσωτερικούς χώρους, στις μεταλλάξεις ιού, καθώς το 60-70% των νέων κρουσμάτων αφορούν τη βρετανική μετάλλαξη και την ήδη μεγάλη διασπορά που κάνει πιο εύκολη τη μετάδοση σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των μέτρων.
Στο 4% ο δείκτης θετικότητας, 16.500 τα ενεργά κρούσματα
Η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι ο δείκτης θετικότητας άγγιξε το 4%, οι νοσηλείες αυξήθηκαν, η πίεση στο σύστημα υγείας είναι εμφανής, ωστόσο ο δείκτης θνητότητας παραμένει σταθερά χαμηλός.
Η καθηγήτρια έκανε λόγο για διπλασιασμό του επιδημιολογικού φορτίου τις τελευταίες 15 μέρες, με τα ενεργά κρούσματα να φτάνουν τα 16.500. Η ηλικιακή ομάδα 20-65 βρίσκεται στην κορυφή των νέων κρουσμάτων, ενώ μείωση παρουσιάζουν οι άνω των 75 ετών – και αυτό όπως είπε, οφείλεται στον εμβολιασμό.
Επιβαρυμένη είναι και η κατάσταση στην Αττική με μεγάλη διασπορά σε όλες τις γειτονιές, ενώ 37% αύξηση είχαμε και στην Θεσσαλονίκη. Η πληρότητα των ΜΕΘ covid στην Αττική αγγίζει το 87% και καθημερινά στην επικράτεια καταγράφονται 330 εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Το «κλειδί» για άρση των μέτρων
Επανέλαβε ότι πρέπει να γίνει μια συλλογική προσπάθεια ώστε να κτίσουμε το τείχος ανοσίας με τον εμβολιασμό και να τηρούμε με αυστηρότητα τα μέτρα προστασίας. Η χρήση της μάσκας είναι η πιο αποτελεσματική παρέμβαση, τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου. «Ήμουν και παραμένων αισιόδοξη ότι θα τα καταφέρουμε» κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε: «Η μείωση του ιικού φορτίου θα μας επιτρέψει, όταν συμβεί, την άρση των μέτρων» και πρόσθεσε: «Εφόσον τηρήσουμε αυστηρά τα μέτρα, θα βελτιωθούν οι επιδημιολογικοί δείκτες και μία σειρά δραστηριοτήτων θα ανοίξουν».
Στην εποχή των μεταλλάξεων, ο αγώνας μας κατά του κορονοιού είναι ακόμα πιο άνισος, τόνισε η καθηγήτρια επισημαίνοντας πως η πίεση στο σύστημα Υγείας θα διαρκέσει για τουλάχιστον 3 με 4 εβδομάδες ακόμα. «Περιμένουμε την μείωση των κρουσμάτων για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την άρση κάποιον μέτρων» είπε χαρακτηριστικά.
Διπλασιάστηκε το επιδημιολογικό φορτίο σε 15 ημέρες
Η κα Παπαευαγγέλου μίλησε για διπλασιασμό του επιδημιολογικού φορτίου τις τελευταίες 15 μέρες, με τα ενεργά κρούσματα να φτάνουν τα 16.500. Η ηλικιακή ομάδα 20-65 βρίσκεται στην κορυφή των νέων κρουσμάτων, ενώ μείωση παρουσιάζουν οι άνω των 75 ετών – και αυτό όπως είπε, οφείλεται στον εμβολιασμό. Επιβαρυμένη είναι και η κατάσταση στην Αττική, με μεγάλη διασπορά σε όλες τις γειτονιές, ενώ 37% αύξηση είχαμε και στην Θεσσαλονίκη, όπου τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 2000.
Η πληρότητα των ΜΕΘ covid στην Αττική αγγίζει το 87%, παρότι αυξήθηκαν οι κλίνες όπως είπε, και πρόσθεσε ότι μόνο την προηγούμενη εβδομάδα διασωληνώθηκαν 196 ασθενείς. Η ίδια πάντως παρατήρησε, πως ο δείκτης που αφορά τους θανάτους σε σχέση με τα κρούσματα παραμένει χαμηλός στη χώρα μας.
Επεσήμανε ακόμα πως «δεν μπορούμε να πούμε ότι τα μέτρα δεν ήταν αποτελεσματικά. Ας αναλογιστούμε τι θα είχε γίνει αν δεν είχαν ληφθεί αυτά τα μέτρα».
Η ίδια προέβλεψε ότι το σύστημα υγείας θα πιεστεί και τις επόμενες εβδομάδες, καθώς όπως είπε, είναι πιθανό την ερχόμενη εβδομάδα, τουλάχιστον 200 άτομα να χρειαστούν νοσηλεία σε κρεβάτι ΜΕΘ.
Τι είπε για τις μεταλλάξεις
Απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε τις μεταλλάξεις, είπε ότι αυτές απασχολούν πολύ τους επιστήμονες, αλλά φαίνεται ότι η βρετανική μετάλλαξη αντιμετωπίζεται από τον εμβολιασμό και η Νοτιοαφρικανική μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα από κάποια εμβόλια. Μιλώντας για το μεταλλαγμένο στέλεχος της Βραζιλίας, είπε ότι είναι καινούργιο και δεν έχει μελετηθεί αρκετά, αλλά εμφανίστηκε καθησυχαστική μιλώντας για «την κυτταρική ανοσία» σε ανθρώπους που έχουν νοσήσει, καθώς εξήγησε ότι αναπτύσσουν σημαντική άμυνα στον ιό «μέσω ενεργοποιημένων λεμφοκυττάρων».
Τέλος, επανέλαβε ότι πρέπει να γίνει μια συλλογική προσπάθεια ώστε να κτίσουμε το τείχος ανοσίας με τον εμβολιασμό και να τηρούμε με αυστηρότητα τα μέτρα προστασίας. Όπως επανέλαβε, η χρήση της μάσκας είναι η πιο αποτελεσματική παρέμβαση. «Η χρήση μάσκας είναι η πιο αποτελεσματική, μη φαρμακευτική παρέμβαση, για τον περιορισμό της μετάδοσης» κατέληξε.
Δείτε το βίντεο από την ενημέρωση: