Στο «μικροσκόπιο» των ελληνικών υγειονομικών αρχών έχουν μπει τις τελευταίες ώρες δύο τουλάχιστον περιστατικά συμπολιτών μας, που φέρονται να έχουν εμφανίσει συμπτώματα της ασθένειας που προκαλεί ο αιμορραγικός πυρετός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο περιστατικό αφορά Έλληνα, ο οποίος επέστρεψε στη χώρα μας από το Λάγος της Νιγηρίας και το δεύτερο για άτομο που έφτασε επίσης, από χώρα της Αφρικής.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Έλληνας απευθύνθηκε ο ίδιος στις ελληνικές αρχές, καθώς αισθάνθηκε αδιαθεσία.

Λίγο μετά τις 15:00 διακομίστηκε στο νοσοκομείο Σωτηρία, το οποίο έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να υποδεχτεί με ασφάλεια τον ασθενή.

Στο μεταξύ, έχει ήδη ληφθεί δείγμα από το αίμα του λόγω ατόμου, το οποίο εξετάζεται στα ειδικά εργαστήρια της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.

Πληροφορίες, πάντως αναφέρουν ότι είναι χαμηλά τα ποσοστά να πρόκειται για περιστατικό εμφάνισης Έμπολα, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί ή διαψευστεί τις επόμενες ώρες.

Το δεύτερο περιστατικό, αφορά ένα άτομο που επίσης ταξίδεψε από χώρα της Αφρικής προς την Ελλάδα και αφού εξετάστηκε διακομίστηκε για νοσηλεία στο Λαϊκό Νοσοκομείο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πιθανόν πρόκειται για κρούσμα ελονοσίας, και όχι αιμορραγικού πυρετού.

Το γεγονός ότι υπάρχουν περιπτώσεις συμπολιτών μας, που εξετάζονται από τις υγειονομικές αρχές της χώρας μας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν προσβληθεί από την εν λόγω ασθένεια, επιβεβαιώνουν δύο κορυφαίοι ειδικοί, μιλώντας στο www.news.gr.

Ο καθηγητής Λοιμοξιολογίας και στέλεχος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρει ότι όντως ελέγχονται κάποιοι επιβάτες, που προέρχονται από χώρες στις οποίες έχουν εμφανιστεί ανάλογα κρούσματα, σε καμία περίπτωση όμως, επισημαίνει, δεν έχει επιβεβαιωθεί, μέχρι στιγμής, ότι πρόκειται για κρούσματα. Δηλαδή ότι προσβληθεί όντως από τον θανατηφόρο αιμορραγικό πυρετό.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η καθηγήτρια λοιμωξιολογίας, Ελένη Γιαμαρέλου, με την οποία επίσης επικοινώνησε το www.news.gr.

Η κ. Γιαμαρέλου εμφανίστηκε, επίσης, κατηγορηματική, ότι δηλαδή δεν έχουν επιβεβαιωθεί τα κρούσματα και μας παρέπεμψε στο ΚΕΕΛΠΝΟ για περαιτέρω πληροφορίες.