Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ζητούν τη σύγκληση της Επιτροπής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης σχετικά «με τις παραλείψεις και τις αστοχίες του κρατικού μηχανισμού στη διαχείριση του πρόσφατου κύματος κακοκαιρίας “Μήδεια”».
Το αίτημα κατατέθηκε με σχετική επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, και τον πρόεδρο της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, Μάξιμο Χαρακόπουλο.
Οι επτά βουλευτές-μέλη της Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ στην επιστολή τους ζητά να υπάρξει συνεδριάσει προκειμένου οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Υποδομών & Μεταφορών, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων καθώς και ο περιφερειάρχης Αττικής να ενημερώσουν σχετικά με τα προβλήματα που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία και η οποία, όπως αναφέρουν, «δοκίμασε τις αντοχές του κρατικού μηχανισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε πολλές περιοχές της χώρας και ιδίως στην περιοχή του Λεκανοπεδίου της Αττικής».
Στο κείμενο της επιστολής τους το οποίο δημοσιοποιεί το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, σημειώνουν πως ενώ «η ένταση και η διάρκεια του φαινομένου ήταν γνωστή πολλές ημέρες πριν από την εκδήλωσή του, η κυβέρνηση αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά αδύναμη και ανεπαρκής».
Ειδικότερα, αναφέρουν ότι «επί δύο ημέρες, η Πολιτική Προστασία παρακολουθούσε τα προβλήματα, χωρίς ουσιαστικά να παρεμβαίνει, αρκούμενη στο κλείσιμο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας» και «η λήψη μέτρων έκτακτης ανάγκης με τη συνδρομή και των Ενόπλων Δυνάμεων δεν συνέβη παρά μόνο το βράδυ της δεύτερης ημέρας εκδήλωσης του φαινομένου και ενώ πλέον τα προβλήματα κυκλοφορίας, ηλεκτροδότησης και υδροδότησης να έχουν πλέον συσσωρευθεί».
Η «ολιγωρία» αυτή, προσθέτουν, είχε «ως συνέπεια, 250.000 νοικοκυριά να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, σε κάποιες περιοχές μάλιστα για περισσότερο από 48 ώρες (!), ενώ πολλές χιλιάδες σπίτια έμειναν χωρίς νερό για 12 ώρες. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού του ΔΕΔΔΗΕ, η αποκατάσταση των ζημιών του ελλιπώς συντηρημένου δικτύου εκκρεμεί ακόμη».
Τονίζουν πως «η καθυστέρηση ανταπόκρισης του “επιτελικού κράτους” στα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία αποτελεί κατ’ ουσίαν ομολογία της ανεπάρκειας του μηχανισμού και την πλήρη απουσία σχεδιασμού, προγραμματισμού και συντονισμού των αρμοδίων αρχών. Επιβάλλεται, πλέον, από τα πράγματα η αναλυτική ενημέρωση και λογοδοσία της κυβέρνησης και της αυτοδιοίκησης προς τη Βουλή και τους πολίτες, αναφορικά με τη διαχείριση της κακοκαιρίας “Μήδεια” από τις αρμόδιες κρατικές αρχές».