Κρίσιμη θεωρείται η εβδομάδα που διανύουμε για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθηθούν λόγω της διασποράς του κορονοϊού, με τις προσπάθειες να επικεντρώνονται στα περιοριστικά μέτρα και την τήρησή τους, καθώς και στην επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Στο πλαίσιο αυτό αυστηροποιήθηκαν τα μέτρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, όπου από το Σάββατο 6/2 έχει τεθεί σε ισχύ απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 18:00 έως τις 05:00 το πρωί τα Σαββατοκύριακα.

Από Δευτέρα έως και Παρασκευή τα καταστήματα λειτουργούν μόνο με click away, τα σουπερμάρκετ και τα καταστήματα ειδών διατροφής θα είναι ανοιχτά μέχρι τις 8 το βράδυ, ενώ η απαγόρευση της κυκλοφορίας παραμένει σε ισχύ από τις 9 το βράδυ.

Ας δούμε αναλυτικά…

Από το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου το λιανεμπόριο λειτουργεί πλέον μόνο με click away. Μάλιστα τόσο το Σαββατοκύριακο που πέρασε, όσο και το επόμενο (13 και 14 Φεβρουαρίου) τα καταστήματα θα είναι κλειστά.

Αναλυτικότερα τα μέτρα περιλαμβάνουν:

  • Λειτουργία του λιανεμπορίου και των δραστηριοτήτων που μέχρι σήμερα είχαν ανοίξει με τη μέθοδο του click away και μόνο.
  • Τόσο το λιανεμπόριο όσο και αυτά τα καταστήματα και υπηρεσίες διευκρινίζεται ότι θα λειτουργούν από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και μόνο. Το Σάββατο παραμένουν κλειστά.
  • Το Σάββατο παραμένουν ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία και μόνο και από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.
  • Kλειστά θα είναι μετά τις 17:00 και το επόμενο Σαββατοκύριακο (13-14/02), mini market, ψιλικατζίδικα και μανάβικα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
  • Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ λειτουργούν κανονικά, με τους όρους και τα μέτρα που ήδη ισχύουν (εκτός Σαβββάτου).
  • Επίσης, κάθε Σάββατο και Κυριακή η μετακίνηση γίνεται μόνο με SMS και για τους 6 λόγους που συνοδεύουν τη χρήση του και μόνο μέχρι τις 6 το απόγευμα. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας για το Σάββατο και την Κυριακή ξεκινά στις 6 το απόγευμα και ισχύει μέχρι τις 5 το πρωί.
  • Οι χώροι λατρείας λειτουργούν με τον τρόπο που ισχύει μέχρι σήμερα.
  • Ανοικτές θα είναι, τελικά, οι λαϊκές αγορές το επόμενο Σάββατο 13/02.

Τι απαγορεύεται να πωλούν τα σούπερ μάρκετ

Σε ό, τι αφορά τα σούπερ μάρκετ, στις περιοχές που ισχύουν τα νέα μέτρα, όπως η Αττική, η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική, θα απαγορεύεται η πώληση παιχνιδιών, υποδημάτων, ρούχων, ηλεκτρικών συσκευών.

Αντίθετα, κανονικά θα πωλούνται κουβέρτες, παντόφλες, θερμαντικά σώματα και άλλα είδη που έχουν σχέση με την παροχή ζέστης.

Όσοι επιθυμούν να προμηθευτούν τα προϊόντα που απαγορεύεται η απευθείας πώλησή τους θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την μέθοδο του click away ή μέσω παραγγελίας κι αποστολής στο σπίτι.