Πολλές χώρες στην Ευρώπη βρίσκονται σε… μόνιμο απαγορευτικό εδώ και αρκετές εβδομάδες, με στόχο να περιοριστεί η μετάδοση του κορονοϊού. Παρά τα μέτρα, όμως, δεν φαίνεται να έρχεται ένα γρήγορο τέλος της πανδημίας και οι κυβερνήσεις βρίσκονται σε μόνιμο προβληματισμό.
Μια από τις χώρες που δείχνουν να βρίσκονται σε αδιέξοδο, είναι η Γερμανία. «Δεν μας βοηθά (όμως σε τίποτα) ένα γρήγορο άνοιγμα για να ξανακλείσουμε (μετά) ξανά γρήγορα», δήλωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της, διαλύοντας έτσι τις ελπίδες για σύντομη χαλάρωση των μέτρων του lockdown.
«Τα κρούσματα κορονοϊού μειώνονται και πολλοί άνθρωποι λαχταρούν τη χαλάρωση των μέτρων και το άνοιγμα. Πολλοί από τους γείτονες της Γερμανίας έκαναν αυτό το λάθος. Δεν μας βοηθά (όμως σε τίποτα) ένα γρήγορο άνοιγμα για να ξανακλείσουμε (μετά) γρήγορα», είπε η καγκελάριος στις δηλώσεις της στο RTL, τις οποίες αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Την επόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί με τους πρωθυπουργούς των ομοσπονδιακών κρατιδίων για να συζητήσουν πώς θα προχωρήσουν στο θέμα του lockdown.
«Δεν μπορώ ακόμη να πω ποια απόφαση θα ληφθεί την ερχόμενη Τετάρτη, διότι θα πρέπει να περιμένουμε την εξέλιξη των αριθμών. Αυτό που δεν μπορούμε να αντέξουμε όμως τώρα θα ήταν μια κατάσταση όπως αυτή την οποία βιώνει η Πορτογαλία», πρόσθεσε η καγκελάριος.
«Πόσο θα ήθελα να ανακοινώσω και κάτι καλό. Αλλά δεν έχει νόημα. Δεν πρέπει να δημιουργήσουμε ψευδείς ελπίδες. Είναι δύσκολες οι στιγμές», τόνισε η Μέρκελ.
Γαλλία: «Δεν υπάρχει, προς το παρόν, ανάγκη για ένα νέο πανεθνικό lockdown»
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Καστέξ, δήλωσε πως η κατάσταση με τον νέο κορονοϊό παραμένει εύθραυστη στη χώρα, όμως προς το παρόν δεν υπάρχει ανάγκη για την επιβολή ενός νέου καθολικού lockdown. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επισήμανε ακόμη ότι η διασπορά του ιού δεν έχει αυξηθεί έντονα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αν και η πίεση στα γαλλικά νοσοκομεία παραμένει ισχυρή.
«Πρέπει να παραμείνουμε πιστοί στους υπάρχοντες περιορισμούς που βρίσκονται ήδη σε ισχύ… όμως η κατάσταση σήμερα δεν δικαιολογεί ένα νέο πανεθνικό λοκντάουν», υπογράμμισε.
Ο Καστέξ είπε πως είναι αλήθεια ότι άλλες χώρες ξεκίνησαν την εκστρατεία εμβολιασμού τους ταχύτερα σε σύγκριση με τη Γαλλία, όμως αυτό ήταν αποτέλεσμα της επιλογής της γαλλικής κυβέρνησης να ξεκινήσει με τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στους οίκους ευγηρίας.
Ο ίδιος ανέφερε ότι αν και αποτελούν μονάχα το 1% του πληθυσμού, αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο όσων έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο Covid-19. Η Γαλλία έχει καταγράψει περισσότερους από 77.000 θανάτους από νέο κορονοϊό από την αρχή της επιδημίας.
Σημείωσε ακόμη ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που προέρχονται από τα νέα στελέχη του ιού έχει αυξηθεί από 3,3% στις 8 Ιανουαρίου σε 14% σήμερα.
«Πρέπει να πολεμήσουμε τον ιό εφαρμόζοντας τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ… δεν είναι καιρός να χαλαρώσουμε», τόνισε ο Καστέξ, προσθέτοντας πως δεν θα διστάσει να αυστηροποιήσει τους περιορισμούς στις μετακινήσεις, εάν καταγραφεί κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων.
Η Γαλλία έχει καταγράψει τέσσερα κρούσματα Covid-19 από το στέλεχος του κορονοϊού, που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βραζιλία, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο Βεράν επισήμανε πως η χώρα του «δίνει αγώνα ενάντια στον χρόνο», ενάντια στα νέα στελέχη που ταυτοποιήθηκαν πρώτα στη Μεγάλη Βρετανία, στη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία.
Επιπλέον, ο Καστέξ έκανε γνωστό ότι η Γαλλία θα παραλάβει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 στο τέλος της εβδομάδας, ένα βήμα που θα βοηθήσει να επιταχύνει τους ρυθμούς της εκστρατείας της, έπειτα από τις ελλείψεις προμηθειών από άλλες φαρμακευτικές εταιρείες.
Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, η Γαλλία θα κλείσει 1,7 εκατομμύρια επιπλέον ραντεβού από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τα τέλη Μαρτίου και βρίσκεται στον σωστό δρόμο να πετύχει τον στόχο των 4 εκατομμυρίων ανθρώπων που θα έχουν εμβολιαστεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου.
Είναι επιτακτικό περισσότεροι πολίτες να εργάζονται με τηλεργασία, σημείωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός.
Ιταλία: Πάνω από 90.000 οι νεκροί από την πανδημία – Ακόμη 422 θανάτοι σήμερα
Το τελευταίο 24ωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 13.659 κρούσματα κορονοϊού και 422 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 270.142 διαγνωστικά τεστ, το 5,05% των οποίων προέκυψε θετικό.
Χθες, τα νέα περιστατικά ήταν 13.189, με 476 νεκρούς. Στις ΜΕΘ της χώρας βρίσκονται 6 περισσότεροι ασθενείς με κορονοϊό, σε σχέση με χθες, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 328 λιγότεροι.
Από την αρχή της πανδημίας, στην Ιταλία έχασαν την ζωή τους 90.241 άνθρωποι. Σε ό,τι αφορά τις περιοχές της χώρας με τα περισσότερα κρούσματα, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Λομβαρδία (1.746) και ακολουθούν η Καμπανία (1.544) με πρωτεύουσα τη Νάπολη, η Εμίλια Ρομάνια (1.192) με κύρια πόλη την Μπολόνια και το Λάτιο (1.174), που είναι η περιφέρεια της Ρώμης.
Μια ακόμη Ιταλίδα γιατρός, τέλος, πέθανε σήμερα από covid- 19. Από τον περασμένο Φεβρουάριο, στην χώρα έχασαν την ζωή τους 306 γιατροί που έδιναν μάχη με τον ιό.
Πορτογαλία: Μειώθηκαν τα κρούσματα και οι θάνατοι στη χώρα
Η κατάσταση στην Πορτογαλία, μια χώρα που πλήττεται σφοδρά από το τρίτο κύμα της πανδημίας της Covid-19, φαίνεται ότι σταθεροποιείται, με την κυβέρνηση να δηλώνει ικανοποιημένη σήμερα, καθώς μειώθηκαν τα νέα κρούσματα.
Η υπουργός Υγείας, Μάρτα Τεμίντο, μιλώντας σε μια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, είπε ότι παρατηρείται μείωση των κρουσμάτων αλλά προειδοποίησε ότι «έχουμε μπροστά μας δύσκολες εβδομάδες».
Σήμερα ανακοινώθηκαν μόνο 7.914 νέα κρούσματα, σχεδόν τα μισά από τα 16.432 που είχαν καταγραφεί στις 28 Ιανουαρίου, καθώς και 225 θάνατοι. Συνολικά στην Πορτογαλία έχουν καταγραφεί 748.858 κρούσματα και 13.482 θάνατοι από την αρχή της πανδημίας.
Τα νοσοκομεία της Πορτογαλίας έφτασαν στα όριά τους τις περασμένες εβδομάδες. Χθες, Τετάρτη, ήταν καλυμμένες σε ποσοστό 90,3% οι κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας που προορίζονται για ασθενείς με Covid-19.
Σήμερα, νοσηλεύονται σε νοσοκομεία με Covid-19 6.496 ασθενείς, εκ των οποίων οι 863 σε ΜΕΘ.