Σε συναγερμό βρίσκονται λόγω των μεταλλάξεων του κορονοϊού οι επιστήμονες. Όπως τονίζουν το να εντοπίζονται μεταλλαγμένα στελέχη είναι απολύτως συνηθισμένο ενώ σημειώνουν πως υπάρχει ο κίνδυνος να αυξηθούν οι ασθενείς στα νοσοκομεία.
Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Mega το πρωί της Δευτέρας (1/2) ο πρώην πρύτανης και Ομότιμος καθηγητής Ιατρικής Σχολής, Χρίστος Κίττας τόνισε: «Οι μεταλλάξεις στους ιούς είναι κάτι πάρα πολύ συνηθισμένο. Ο κορονοϊός μεταλλάσσεται και θα μεταλλάσσεται συνέχεια. Κάθε φορά που πολλαπλασιάζεται ο ιός θα έχουμε μεταλλάξεις.
«Από τη στιγμή που η μετάδοση γίνεται πιο γρήγορα, ελλοχεύει ο κίνδυνος να αυξηθεί η είσοδος ασθενών στα νοσοκομεία και να πιεστούν τα συστήματα υγείας. Οι μεταδόσεις είναι ταχύτερες, αλλά δεν είναι σοβαρότερες νοσήσεις. Κι αυτό είναι θετικό» πρόσθεσε.
Επεσήμανε έτσι την σημασία της τήρησης των μέτρων προστασίας αλλά και την ανάγκη για εμβολιασμό του πληθυσμού. «Έτσι δημιουργείται φράγμα άμυνας έναντι του ιού. Ακόμα και αν είναι μειωμένη η απόδοση ορισμένων εμβολίων στον κορονοϊό» υπογράμμισε, συμπληρώνοντας εντούτοις ότι τα υπάρχοντα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στις μεταλλάξεις.
Τέλος, αποκάλυψε ότι πριν το καλοκαίρι θα είναι έτοιμο το ελληνικό γρήγορο τεστ ανίχνευσης του κορoνοϊού.
Η διαδικασία ανίχνευσης και η ανάσχεση
Ως «πολύπλοκη και χρονοβόρα» χαρακτήρισε τη διαδικασία ανίχνευσης των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας στο «ΑΧΕΠΑ», Συμεών Μεταλλίδης, μιλώντας επίσης στο Mega.
«Αυτή η διαδικασία γίνεται κεντρικά όταν έχουμε ενδείξεις ότι κάποιο στέλεχος μπορεί να είναι μεταλλαγμένο. Δεν μπορούν όλα τα δείγματα που έχουμε να ελεγχθούν για τι μεταλλάξεις. Μετά τα πρώτα δείγματα, ξεκινούν οι ιχνηλασίες, ώστε να έχουμε πληροφορίες και να μπορούμε να διαχειριστούμε ανάλογα τα περιστατικά» επεσήμανε.
Σύμφωνα με τον κ. Μεταλλίδη, ο ιός που μεταδίδεται ταχύτερα είναι αυτός που θα επικρατήσει. «Όμως μπορούμε να τον περιορίσουμε όταν πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα επιδημιολογικά αλλά και ανίχνευσής του» δήλωσε.
Ακόμα, υπογράμμισε ότι το εμβόλιο της Pfizer είναι αποτελεσματικό έναντι των δύο μεταλλάξεων, ωστόσο «περιμένουμε περισσότερα στοιχεία».
Τέλος, τόνισε την ανάγκη για καλύτερη οργάνωση των νοσοκομείων ενόψει του τρίτου κύματος.