Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι εξαιρετικά οργανωτικοί και οργανωμένοι άνθρωποι είναι βαρετοί λόγω της εμμονής τους με την πειθαρχία.
Ένας πολύ καλά οργανωμένος προσωπικός χώρος, όμως, θα μπορούσε να διευκολύνει τη ζωή των περισσοτέρων που δεν υιοθετούν αυτά τα «χαρακτηριστικά».
Σύμφωνα με τη Julie Morgenstern, συγγραφέα του βιβλίου «Organizing from the Inside Out», παρακάτω παρατίθενται οι πέντε πιο κοινοί μύθοι για τους οργανωμένους ανθρώπους και τα… παρεξηγημένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους:
Μύθος Νο.1: Οι οργανωμένοι άνθρωποι είναι δυσπροσάρμοστοι.
Πολλοί πιστεύουν λανθασμένα ότι οι οργανωμένοι και οργανωτικοί άνθρωποι δεν είναι δημιουργικοί.
Όσο όμως πιο οργανωμένος είναι ένας χώρος (επαγγελματικός ή προσωπικός) τόσο περισσότερο χρόνο κερδίζει κανείς, καθώς δε χρειάζεται να σπαταλά χρόνο ψάχνοντας για διάφορα πράγματα. Αντίθετα, μπορεί να τον χρησιμοποιήσει δημιουργικά σε οτιδήποτε άλλο τον ενδιαφέρει.
Μύθος Νο.2: Πρέπει να είσαι μινιμαλιστής για να είσαι οργανωμένος.
Οι πιο πολλοί, όταν αποφασίζουν να οργανωθούν λιγάκι, δεν ξέρουν από πού να αρχίσουν. Πολύ συχνά φοβούνται να πετάξουν πράγματα, σε περίπτωση που τα χρειαστούν κάποια στιγμή στο μέλλον.
«Εφόσον κανείς έχει τον απαραίτητο αποθηκευτικό χώρο, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το να φυλάει πράγματα» είπε η Morgenstern στο Business Insider. Η οργάνωση έχει να κάνει άλλωστε με τη δημιουργικότητα: το να βρίσκει κανείς τρόπο και χώρο στο σπίτι του ή τον επαγγελματικό του χώρο να διατηρεί πράγματα και όχι να τα πετάει.
Μύθος Νο. 3: Δε μπορείς να είσαι οργανωμένος όταν είσαι πολύ απασχολημένος.
«Όσο απασχολημένος κι αν είναι κανείς, κι όσες πολλές ώρες κι αν εργάζεται, πάντα είναι πιο εύκολο να φέρει εις πέρας τις υποχρεώσεις του όταν εργάζεται σε ένα οργανωμένο περιβάλλον».
Ο καλύτερος τρόπος είναι να αφιερώσει κανείς λίγο χρόνο για να δημιουργήσει το δικό του σύστημα οργάνωσης, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρει να είναι πιο αποτελεσματικός και αποδοτικός.
Μύθος Νο.4: Δε μπορεί να είναι κανείς ακατάστατος και οργανωμένος ταυτόχρονα.
«Το να είναι κανείς οργανωμένος, δεν είναι συνώνυμο με το να είναι συγυρισμένος. Μπορείς να είσαι ακατάστατος και οργανωμένος, ή συγυρισμένος και ανοργάνωτος» εξήγησε η συγγραφέας. Αν ένα άτομο μπορεί να βρίσκει αυτό που χρειάζεται, νιώθει ότι δεν του αποσπά τίποτα την προσοχή από την επίτευξη των στόχων του και είναι χαρούμενο στον προσωπικό του χώρο, τότε όλα γύρω του είναι πολύ καλά οργανωμένα, πρόσθεσε.
Υπάρχουν άνθρωποι των οποίων τα σπίτια και γραφεία φαίνονται τόσο… στην τρίχα, όμως αν ανοίξει κανείς τα ντουλάπια, τα συρτάρια κ.τ.λ. θα διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει κάποιο σύστημα οργάνωσης. «Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να φαίνονται οργανωμένοι, όμως στην πραγματικότητα είναι εντελώς εκτός ελέγχου» είπε ακόμα.
Αντίθετα, υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που φαίνεται να ζουν μέσα σε ένα χάος. Κι όμως, οι ίδιοι νιώθουν πολύ άνετα μέσα σε αυτό το περιβάλλον και πάντα καταφέρνουν να κάνουν και να βρίσκουν όσα χρειάζονται σε ελάχιστο χρόνο.
Σύμφωνα με την Morgenstern, οι δεύτεροι είναι πιο οργανωμένοι από τους πρώτους.
Μύθος Νο.5: Είναι αδύνατο να παραμείνει κανείς οργανωμένος για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Πολλοί άνθρωποι φοβούνται να περάσουν χρόνο, οργανώνοντας το γραφείο ή το σπίτι τους, επειδή πιστεύουν ότι ο κόπος τους θα πάει χαμένος, μιας και η τάξη αυτή δε θα κρατήσει για πολύ.
Η Morgenstern υποστηρίζει όμως ότι πρέπει κανείς να το δει σαν τον οργανισμό και τη διατροφή του. Αν τρέφεται κανείς σωστά και υγιεινά, τότε τα αποτελέσματα θα φανούν στον οργανισμό του.
Έτσι, αν κάποιος προσπαθεί να διατηρεί τη ζωή και τις υποχρεώσεις του οργανωμένες, τότε θα καταφέρει να προσαρμοστεί στις νέες του συνήθειες και αυτές θα του γίνουν «τρόπος ζωής».