Βρήκε ελεύθερο χρόνο και τον αξιοποίησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αντί να σκέφτεται τον εγκλεισμό που έφερε στις ζωές μας η πανδημία ένας Θεσσαλονικιός κέρδισε την προσωπική ελευθερία κίνησης και φυσικά σκέψης φτιάχνοντας το δικό του τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος προσομοίωσης.
Ο κορονοϊός έβαλε «φρένο» στην επαγγελματική ιδιότητά του, ωστόσο ο μουσικός Μπάμπης Χατζής δεν έμεινε με δεμένα χέρια αλλά χρησιμοποίησε υλικά που ήδη είχε, όπως τις χορδές της κιθάρας του, χαρτόνια και ξύλα και με τη βοήθεια του διαδικτύου, κατασκεύασε το δικό του τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος προσομοίωσης, που ονόμασε «Βub». Φόρεσε τα ειδικά γυαλιά του και άνοιξε τα «φτερά» του, πραγματοποιώντας πτήσεις σε πανέμορφα τοπία της φύσης. Έτσι, με το αεροσκάφος του απέκτησε την ελευθέρια που τού στέρησε η καραντίνα.
«Μέσα στην καραντίνα, καθώς δεν μπορούσαμε να εργαστούμε ως μουσικοί, είχα απεριόριστο χρόνο και μού ήρθε η ιδέα να κατασκευάσω ένα αεροπλάνο, που να έχει κάμερα και να αισθάνεσαι σαν να είσαι εσύ ο πιλότος, σε πραγματικό χώρο», εξηγεί στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο μουσικός- τραγουδιστής του συγκροτήματος «The Coreys» Μπάμπης Χατζής.
«Στην αρχή», εξηγεί, «μελέτησα ένα σχέδιο από κλασικό αεροπλάνο -τη γεωμετρία του- και προσπάθησα να μάθω πώς μπορεί να σχεδιαστεί και να πετάξει με έλεγχο. Κατέβασα προγράμματα που σχεδιάζεις αεροσκάφη και στη συνέχεια μπορείς να τα εκτυπώσεις σε 3d, πήρα την τεχνολογία των drones και μέσα από το διαδίκτυο κατασκεύασα το δικό μου αεροπλάνο».
«Το σχεδίασα κομμάτι κομμάτι και χρησιμοποίηση υλικά που είχα ήδη στο σπίτι»
Το εγχείρημά του δεν ήταν εύκολη υπόθεση, καθώς εκτός από τις γνώσεις που έπρεπε να αποκτήσει για να το υλοποιήσει, έπρεπε να βρει και τα υλικά για την κατασκευή του. «Το σχεδίασα κομμάτι κομμάτι και χρησιμοποίησα υλικά που είχα ήδη στο σπίτι, όπως τις χορδές από την κιθάρα μου, χαρτόνια, ξύλα, με τα οποία έφτιαξα την άτρακτο και τα φτερά -τα ξύλα, δηλαδή, που χρησιμοποιούνται στις μακέτες- καθώς και ανακυκλώσιμο πλαστικό, με το οποίο έφτιαξα τα εξαρτήματα, τα οποία εκτύπωσα στον 3D εκτυπωτή που έχω στο σπίτι. Έτσι, κατάφερα να κατασκευάσω με μεγάλη ακρίβεια τα εξαρτήματα, στο χιλιοστό, δίχως καμία απόκλιση. Δυσκολεύτηκα βέβαια να βρω, λόγω της πανδημίας, τα ηλεκτρονικά που χρειαζόμουν κι έψαχνα αρκετό καιρό στο ίντερνετ», επισημαίνει.
Λάτρης των βιντεοπαιχνιδιών και video maker, ο κ. Χατζής ήθελε, όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, να δημιουργήσει κάτι δικό του. «Έπαιζα στον υπολογιστή πολλά βιντεοπαιχνίδια προσομοίωσης (simulation video games), με αυτοκίνητα και ουσιαστικά ήθελα να κατασκευάσω το δικό μου video game, με τις δικές μου κατασκευές και επιλογές σε φυσικό περιβάλλον. Μάλιστα, με τα ειδικά γυαλιά που σε βοηθούν να αισθάνεσαι πως εσύ το χειρίζεσαι, είναι σαν να πηγαίνεις ταξίδι, νιώθεις ότι εσύ πετάς! Βλέπεις τον έλικα, το μπροστινό μέρος του αεροσκάφους κι αυτό σου δίνει μεγάλη ελευθερία», σημειώνει.
Περήφανος για το δημιούργημα του, εκμυστηρεύεται πως αισθάνεται πολύ μεγάλη χαρά, όταν δηλώνουν εντυπωσιασμένοι όσοι τον βλέπουν να πραγματοποιεί τις δικές του «χαμηλές πτήσεις» με το αεροσκάφος «Bub». «Όλοι το χαζεύουν, αισθάνομαι σαν να έχω ζωγραφίζει έναν πίνακα, ένα έργο τέχνης που μπορεί και πετάει στον αέρα. Φοβάμαι όμως και πάρα πολύ την ώρα της πτήσης, καθώς έχει τύχει να χτυπήσει σε δέντρο και προσπαθώ να είμαι πολύ προσεκτικός», λέει.
Μάλιστα, έχει ξεκινήσει μαθήματα στο διαδίκτυο έχοντας φτάσει σε καλό επίπεδο στις κατασκευές με 3D εκτυπώσεις. «Δεν θα σταματήσω, προσπαθώ να κατασκευάσω αεροπλανάκια με περισσότερες λεπτομέρειες, θέλω να φτιάξω πιο δύσκολες και πολύπλοκες κατασκευές, πιο “παιχνιδιάρικες” για να μπορώ να κάνω και κόλπα στον αέρα», καταλήγει και χαμογελά σαν μικρό παιδί που ανακάλυψε ένα καινούργιο παιχνίδι!
Πηγή φωτογραφίας: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων