Η απόφαση της διοίκησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ (ΕΒΖ) να ακολουθήσει το σχέδιο της «Kantor» και να κλείσει, από φέτος κιόλας, τα δύο εργοστάσια της εταιρείας σε Σέρρες και Ορεστιάδα φαίνεται πως είναι «οριστική και αμετάκλητη» , ενώ θα διατηρήσει αυτό στο Πλατύ Ημαθίας.
Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των εργαζομένων στις Σέρρες, Χριστόδουλος Βαρκάκης, μέλος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων της ΕΒΖ, προσθέτοντας ότι «το λουκέτο στην παραγωγή των δύο εργοστασίων και οι τροποποιήσεις που θα γίνουν σε αυτά, θα έχουν ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση σημαντικών κονδυλίων για την εταιρεία, τόσο από τη χρήση φθηνότερης καύσιμης ύλης όσο και από τη μείωση του μισθολογικού κόστους».
Όπως εξήγησε, στα δύο εργοστάσια θα εξοικονομηθούν 4 εκατ. ευρώ μόνο από την αλλαγή χρήσης της καύσιμης ύλης καθώς το μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμενο φυσικό αέριο θα αντικατασταθεί με υγροποιημένο αέριο, η τιμή του οποίου είναι πιο χαμηλή. Σε ότι αφορά το προσωπικό είπε ότι η μόνη διαδικασία που θα εκτελείται από όσους εργαζομένους θα παραμείνουν θα είναι η συγκέντρωση των ζαχαρότευτλων από τους παραγωγούς της περιοχής και η προώθησή τους στο εργοστάσιο του Πλατέως στο νομό Ημαθίας.
«Ήδη δρομολογούνται οι διαδικασίες για τη μεταφορά των τεύτλων από τα δύο εργοστάσια (Ορεστιάδας και Σερρών) σε αυτό στο Πλατύ», τόνισε ο κ.Βαρκάκης, προσθέτοντας: «ξέρουμε ότι παίρνουν προσφορές για έναρξη της διαδικασίας άμεσα».
Σχετικά με την τύχη του προσωπικού τόνισε πως «κανένας ακόμα δεν μιλάει για απολύσεις» και ότι «πιθανότατα εντός των επόμενων μηνών θα αποφασιστεί η παροχή κινήτρων για αποχώρηση εργαζομένων από την εταιρεία». Υπενθύμισε πως σήμερα στην ΕΒΖ το μόνιμο προσωπικό ανέρχεται σε 259 άτομα (το 13% είναι άνω των 55 χρόνων) για να εκφράσει την εκτίμηση ότι θα παραμείνουν, το πολύ 160 άτομα.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας, Πέτρος Χαστανίδης, μέλος στο Σωματείο Εργαζομένων της ΕΒΖ τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «κι ας μας τάξουν για να χρυσώσουν το χάπι ώστε να δεχτούμε το κλείσιμο των εργοστασίων, εμείς δεν εφησυχάζουμε». Πρόσθεσε πως «το εργοστάσιο της ΕΒΖ σημαίνει για την περιοχή 40 εκατ. ευρώ ετησίως».
Υπενθυμίζεται ότι στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Ορεστιάδα εργάζονται σήμερα 47 άτομα και οι τευτλοπαραγωγοί στην περιοχή σπέρνουν συνολικά 18.000 στρέμματα, όταν τα αντίστοιχα νούμερα προ 5ετίας ήταν: 260 εργαζόμενοι και πάνω από 60.000 στρέμματα.
Στις Σέρρες οι εργαζόμενοι της εταιρείας ανέρχονται σε 59 και συνολικά οι παραγωγοί τεύτλων σπέρνουν συνολικά 13.000 στρέμματα, όταν προ 5ετίας αυτά ξεπερνούσαν τις 55.000 στρέμματα. Στο εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας εργάζονται 106 άτομα και οι τευτλοπαραγωγοί σπέρνουν πάνω από 50.000 στρέμματα, όταν προ 5ετίας αυτά ξεπερνούσαν τις 120.000 στρέμματα.
Στο μεταξύ, οι τοπικές γραμματείες Σερρών του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ διοργανώνουν στις 15 Ιουλίου στην πλατεία Ελευθερίας και στις 7.30 το βράδυ, συλλαλητήριο ενάντια στο κλείσιμο των εργοστασίων, ενώ για τις 16 Ιουλίου στις 7.30 το βράδυ, η τομεακή οργάνωση Σερρών του ΚΚΕ, οργανώνει εκδήλωση με θέμα «Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης η απάντηση στην πολιτική της ΕΕ των εργοστασίων και ξεκληρίσματος της αγροτιάς».