Τα συγχαρητήρια του Facebook δέχτηκε η ελληνική αστυνομία, αφού η δημοφιλής ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης παραδέχτηκε τη συνδρομή της στην εξάρθρωση της συμμορίας που χρησιμοποιούσε κακόβουλα προγράμματα τύπου botnet, όπως ο ιός Lecpetex, με τις δύο συλλήψεις που έγιναν.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα techweekeurope.co.uk, σκοπός του διεθνούς κυκλώματος ήταν η αλλοίωση των στοιχείων για το νέο διαδικτυακό peer-to-peer νόμισμα, Litecoin, το οποίο ανήκει στην ίδια κατηγορία με το Bitcoin, αλλά είναι μεταγενέστερο.
Όπως ανακοίνωσε το ίδιο το Facebook, ο ιός Lecpetex επηρέασε 250.000 χρήστες στην Ελλάδα και το δίκτυο επεξεργάζεται το κενό ασφαλείας και κυνηγά του δράστες-χάκερ μέσω των ελάχιστων ηλεκτρονικών αποτυπωμάτων που αφήνουν ήδη από τον Απρίλιο του 2014.
Οι δύο συλληφθέντες από την ΕΛ.ΑΣ είναι υπεύθυνοι για τουλάχιστον είκοσι κακόβουλες επιχειρήσεις κυβερνοεπιθέσεων μεταξύ του Δεκεμβρίου του 2013 και του Ιουνίου του 2014, κατά κύριο λόγο, μέσω αρχείων τύπου .zip, με αρχεία .jar που διάβαζονται από τη γλώσσα προγραμματισμού Java αυτομάτως μόλις ο χρήστης-θύμα ανοίξει το εισερχόμενο μήνυμα που δέχτηκε στο Facebook, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα pcworld.com.
Το Facebook έκανε μια μικρή καταγραφή των ενεργειών του προς την κατεύθυνση της απενεργοποίησης της κακόβουλης λειτουργίας του botnet λογισμικού, πριν χαρακτηρίσει ως «καίριο πλήγμα» τις δύο συλλήψεις από την ελληνική πλευρά, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.
«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον προϊστάμενο της Ελληνικής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τους αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στην υπόθεση για τον επαγγελματισμό που επέδειξαν κατά τη διερεύνηση αυτού του κακόβουλου λογισμικού.
Όταν καταπολεμούμε κακόβουλα προγράμματα όπως ο Lecpetex, μαθαίνουμε περισσότερα για τις τεχνικές κακόβουλου λογισμικού – και εφαρμόζουμε αυτή τη γνώση απευθείας στα συστήματά μας, για να βοηθήσουμε τους χρήστες της πλατφόρμας μας να τη χρησιμοποιούν ασφαλέστερα και με μεγαλύτερη προστασία», ανέφερε ο υπεύθυνος ασφαλείας του Facebook με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.