Πιθανό είναι το σενάριο που αναμένεται να εξετάσει η επιτροπή του υπουργείου Υγείας για άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων στο τέλος Ιανουαρίου τουλάχιστον και λιανεμπόριο τουλάχιστον μια έβδομα μετά.
«Δεν θέλει η οικονομία τα πισωγυρίσματα, όλα πρέπει να γίνουν βήμα – βήμα το ίδιο ισχύει και για τα σχολεία, παρότι ήταν επιτυχής η λειτουργιά τους την πρώτη περίοδο του φθινοπώρου» σημείωσε ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας, Διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, λίγο πριν τη συνεδρίαση της.
«Δύσκολη η απόφαση για το λιανεμπόριο»
Για το λιανικό εμπόριο έκανε λόγο για «δύσκολη απόφαση» και οριζόντια μέτρα σε αρχική φάση. Όπως αποσαφήνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ λογικά αν υπάρχουν ιδιαιτέρα προβλήματα σε περιοχές εκεί πιθανόν να ληφθούν τοπικά μέτρα στο πρότυπο των lockdown, που απέφεραν καρπούς.
Προτιμότερο σε αυτή τη φάση είναι οι κινήσεις βήμα – βήμα και να μην έχουμε πισωγυρίσματα είπε. «Η απόφαση για το λιανεμπόριο θα ληφθεί με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Θα πρέπει να συνυπολογιστεί το ρίσκο, αλλά και τα οφέλη» ανέφερε.
«Πρέπει να γίνουν πολύ προσεκτικά βήματα με το σωστό τρόπο, ώστε οι οποίες κινήσεις να μη συνεισφέρουν στο επιδημικό κύμα που έχουμε μπροστά μας σε εξέλιξη» επισήμανε.
«Στην Ευρώπη είχαμε υψηλό επιδημιολογικό φορτίο ήδη από το καλοκαίρι η μεταδοτικότητα θα είναι μεγαλύτερη τους επομένους δυο μήνες, καθώς μπαίνουμε σε πιο χειμερινή περίοδο, κάτι που πρέπει να συνεκτιμήσουμε. Πρέπει να γίνει λεπτομερής ανάλυση ανάλογα με τη δραστηριότητα» διευκρίνισε.
«Δεν υπήρχε γνωμοδότηση για του Αγίου Δημητρίου»
Ο κ. Τσακρής τόνισε ότι δεν είχε συζητηθεί στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων να ληφθούν νέα μέτρα για την εορτή του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη.
«Νομίζω δεν είχε συζητηθεί στην επιτροπή κάποια τέτοια γνωμοδότηση σε εκείνη τη φάση ώστε να αποφανθεί για τυχόν επιπλέον μέτρα για τη συγκεκριμένη περιοχή. Σε όλη την Ευρώπη τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο δεν έγινε πολύ καλή εκτίμηση της δυναμικής του ιού, ποσό δυναμικά εξαπλώθηκε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κάτι που θα είχε βοηθούσε, διευκρίνισε ο καθηγητής, θα ήταν ακόμα περισσότεροι εργαστηριακοί έλεγχοι. Το στοιχείο αυτό θα βοηθούσε σε καλύτερη εκτίμηση.