«Η εξάρτηση από τα ναρκωτικά είναι κοινωνικό πρόβλημα κι ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται» τόνισαν μέλη του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του «Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών» (ΕΣΥΝ), σε συνέντευξη τύπου με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.
Το ΕΣΥΝ είναι μη κρατικός φορέας που εστιάζει “στη μάχη κατά των εξαρτήσεων μέσα από παρεμβάσεις στο κοινωνικό πεδίο”.
Οι εκπρόσωποι του ΕΣΥΝ τάχθηκαν κατά του διαχωρισμού σε «μαλακά» και «σκληρά» ναρκωτικά, υπογραμμίζοντας ότι «όλα είναι ναρκωτικά» επισημαίνοντας ιδιαίτερα την ανάγκη της πρόληψης. «Ο αγώνας και η συσπείρωση των δυνάμεων στην πάλη απέναντι στην ουσιοεξάρτηση είναι αγώνας για τη ζωή με πλήρη ικανοποίηση όλων των αναγκών του λαού και της νεολαίας» τόνισαν.
Τα μέλη του ΕΣΥΝ υποστήριξαν ότι την ίδια στιγμή που φαίνεται ότι εμφανίζονται συνεχώς και νέες ναρκωτικές ουσίες, επέκταση της χρήσης τους σε ολοένα και σε μικρότερες ηλικίες και έξαρση του φαινομένου ιδιαίτερα μέσα στην κρίση, στα κέντρα πρόληψης και στις δομές απεξάρτησης (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, 18Ανω, ΨΝΘ) καταγράφεται «τρομακτική υποχρηματοδότηση».
«Για όλα, η χρηματοδότηση ήταν συνολικά 70 εκ. ευρώ ετησίως πριν το 2010 και σήμερα έχει πέσει στα 40 εκ. ευρώ, περίπου στο μισό. Στο νομό Θεσσαλονίκης υπάρχουν μόνο τέσσερα κέντρα πρόληψης και από ένα σε κάθε νομό, αριθμός που δεν επαρκεί» τόνισε ο γραμματέας του παραρτήματος του ΕΣΥΝ Ανδρέας Τσούνης.
Το ΕΣΥΝ ζητά «ενιαίο δημόσιο και δωρεάν φορέα» με πλήρη κρατική χρηματοδότηση για πρόληψη, απεξάρτηση, επανένταξη από τα ναρκωτικά και για έρευνα και ουσιαστική στήριξη των δομών που δραστηριοποιούνται στα πεδία αυτά.