Αθήνα, πόλη σε ανθρωπιστική κρίση, όπου πλέον έρχονται να συνδράμουν οργανώσεις από τη Νορβηγία και την Ολλανδία, όπως ακριβώς οι Έλληνες Γιατροί του Κόσμου, που μέχρι τώρα πήγαιναν στην Ουγκάντα, το Τατζικιστάν και σε άλλα μη αναπτυγμένα κράτη. «Αυτό είναι πολύ πικρό» σχολίασε ο γιατρός Γιάννης Μουζάλας σε συνέντευξη Τύπου της Οργάνωσης, που αποφάσισε πλέον να δράσει εντός των τειχών, «σαν να είναι μια αποστολή εξωτερικού»…
Με 100.000 ανθρώπους να διαθέτουν κάποιου τύπου προσωρινό νομιμοποιητικό έγγραφο, με 50.000 αιτούντες άσυλο, με περίπου 250.000 ανθρώπους χωρίς επίσημα χαρτιά και 80% εξ αυτών συσσωρευμένους στην Αθήνα και την περιφέρεια της πρωτεύουσας, γίνεται πράγματι λόγος «για σοβαρή ανθρωπιστική κρίση», στην οποία οι Γιατροί του Κόσμου προσέρχονται με προτάσεις για την αξιοποίηση, μεταξύ άλλων, των δέκα εκατ. ευρώ, που πλέον δικαιούται η Ελλάδα κάθε χρόνο έως το τέλος του 2013, από τα επείγοντα μέτρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όπως σημείωσε ο κ. Μουζάλας, «κατ’ αρχάς, η πρόσβαση στην υγεία είναι απαραίτητη, διότι το κόστος ενός προβλήματος υγείας είναι 24 φορές μικρότερο, όταν αντιμετωπιστεί σε αρχική φάση, παρά όταν γίνει οξύ ή χρόνιο. Μόνο τον τελευταίο μήνα στο πολυ-ιατρείο των Γιατρών του Κόσμου προσήλθαν 11.000 άνθρωποι και από αυτούς δεν ήταν όλοι αλλοδαποί».
Οι Γιατροί του Κόσμου προτείνουν να δημιουργηθεί δίκτυο μεταξύ των ιατρείων των δήμων και των πολυ-ιατρείων, με ενιαία κατεύθυνση και συναντίληψη. Η επιλογή αυτή, σύμφωνα με μελέτη της Οργάνωσης, θα καταστήσει δυνατή την περίθαλψη 100.000 αποκλεισμένων το χρόνο. Μάλιστα, στην πρότασή τους, την οποία απηύθυναν σε υποψηφίους δημάρχους και αρμόδιους υπουργούς, επανέφεραν παλαιότερη πρότασή τους για ενίσχυση των πολυ-ιατρείων από αγροτικούς γιατρούς, «που σήμερα περιμένουν άπραγοι στη λίστα. Οι γιατροί μπορούν να κάνουν το αγροτικό τους στα ιατρεία και να μοριοδοτούνται γι’ αυτό. Έτσι, θα αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία και τα εξωτερικά ιατρεία».