Από αύριο Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου και ώρα 06.00 τίθεται σε ισχύ το μέτρο της κατ’ οίκον απομόνωσης επτά ημερών, αντί τριών ημερών που ισχύει για τις αφίξεις από κάθε άλλη χώρα για τους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ανακοίνωσε πριν λίγο η Πολιτική Προστασία.
Το νέο αυτό μέτρο είναι συμπληρωματικό στα ήδη υφιστάμενα, συνεχίζει δηλαδή να ισχύει η υποχρέωση όλων των ταξιδιωτών να έχουν αρνητικό μοριακό (PCR) test 72 ωρών, ενώ θα συνεχίσουν να υποβάλλονται υποχρεωτικά και σε rapid test κατά την άφιξή τους στη χώρα.
Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού θα αξιολογήσει εκτενέστερα αύριο (21-12-2020) τα επιστημονικά δεδομένα και θα επανέλθει με τυχόν νεότερες εισηγήσεις, σημειώνει η Πολιτική Προστασία.
Υπενθυμίζεται πως η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού ξέφυγε από τη Βρετανία, όπου είχε αρχικά εντοπιστεί, και πλέον έχει καταγραφεί σε άλλες τρεις χώρες.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητεί από τις χώρες – μέλη του στην Ευρώπη να εντείνουν τους ελέγχους.
Επικοινωνία Μέρκελ- Μακρόν με φον ντερ Λάιεν και Μισέλ
Κινητικότητα με επίκεντρο τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, που είχε εντοπιστεί αρχικά στη Βρετανία αλλά ξέφυγε και καταγράφηκε και σε τουλάχιστον άλλες τέσσερις χώρες εκδηλώνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επικοινώνησαν σήμερα για να συζητήσουν τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που κυκλοφορεί στη Βρετανία κι η οποία οδήγησε ευρωπαϊκές χώρες να αναστείλουν τις πτήσεις τους, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ επικαλούμενο ενημέρωση από τη γαλλική προεδρία.
Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας και οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζήτησαν το θέμα, την ώρα που η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Αυστρία και η Ιταλία ανακοίνωσαν την αναστολή των πτήσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Συντονισμένη δράση για τις πτήσεις στη Βρετανία ζητεί η Ισπανία
«Συντονισμένη» απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από τις Βρυξέλλες η Ισπανία αναφορικά με την αναστολή των πτήσεων από τη Βρετανία, μετά την ανακάλυψη μιας νέας μετάλλαξης του κορονοϊού στη χώρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ισπανική κυβέρνηση.
«Στόχος είναι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών μέσω του συντονισμού αποφεύγοντας μονομερή μέτρα», επισημαίνει η κυβέρνηση σε ένα δελτίο τύπου κι ενώ η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ιταλία ανακοίνωσαν ξεχωριστά ότι αναστέλλουν τις πτήσεις.
Υπενθυμίζεται πως στη Βρετανία καταγράφηκε νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, με τον ΠΟΥ να ζητεί από τις χώρες – μέλη του στην Ευρώπη να εντείνουν τους ελέγχους.
Τι λέει ο ΠΟΥ
Να «ενισχύσουν τους ελέγχους τους» καλεί τα μέλη του στην Ευρώπη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, λόγω της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού που κυκλοφορεί στη Βρετανία, όπως τόνισε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο το παράρτημα του ΠΟΥ στην Ευρώπη.
Εκτός της βρετανικής επικράτειας, κρούσματα έχουν καταγραφεί στη Δανία (9), όπως και ένα στην Ολλανδία και την Αυστραλία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο Οργανισμός συστήνει στα μέλη του να «ενισχύσουν τις ικανότητές τους προσδιορισμού της αλληλουχίας» του ιού, μέχρι να μάθουν περισσότερα για τους κινδύνους που θέτει η μετάλλαξη.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, εκτός των «προκαταρκτικών ενδείξεων ότι η μετάλλαξη θα μπορούσε να είναι περισσότερο μεταδοτική», η μετάλλαξη «θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων διαγνωστικών μεθόδων», σύμφωνα πάντα με «προκαταρκτικές πληροφορίες».
Αντιθέτως, δεν υπάρχει «καμία απόδειξη μιας αλλαγής της βαρύτητας της νόσου», ακόμα κι αν αυτό το ζήτημα αποτελεί αντικείμενο ερευνών.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα δώσει περισσότερες πληροφορίες μόλις έχει μια «σαφέστερη εικόνα των χαρακτηριστικών αυτής της μετάλλαξης», τόνισε η εκπρόσωπος τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη, ερωτηθείσα από το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Στην Ευρώπη, όπου η μετάδοση είναι αυξημένη και έχει εξαπλωθεί, οι χώρες πρέπει να ενισχύσουν τις διαδικασίες τους ελέγχου και πρόληψης», υπογραμμίζει ο ΠΟΥ.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ΠΟΥ συστήνει «σε όλες τις χώρες να αυξήσουν τις ικανότητές προσδιορισμού της αλληλουχίας του ιού Sars-Cov-2 όταν είναι δυνατό και να μοιραστούν τα δεδομένα σε διεθνές επίπεδο, ιδίως εάν ανιχνεύονται οι ίδιες προβληματικές μεταλλάξεις».
Εκτός των τριών χωρών που εντόπισαν στο έδαφός τους το στέλεχος που προέρχεται από τη Βρετανία, «διάφορες άλλες χώρες ενημέρωσαν τον ΠΟΥ για άλλες μεταλλάξεις που φέρουν ορισμένες γενετικές αλλαγές στη βρετανική μετάλλαξη», ιδίως μια μετάλλαξη που ονομάζεται «N501Y».
Η Νότια Αφρική, που ενημέρωσε επίσης για μια προβληματική μετάλλαξη την Παρασκευή, θεωρεί πως αυτή η μετάλλαξη «N501Y» ευθύνεται για έναν μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων.
Η χώρα «διεξάγει επιπλέον έρευνες για να κατανοήσει καλύτερα τη σύνδεση», υπογραμμίζει ο ΠΟΥ.