Τα ντόμινο των σκληρών lockdown σε Δυτική Αττική και Κοζάνη και η ανησυχία των ειδικών για το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο σε τοπικό επίπεδο «δείχνουν» το δρόμο για την τήρηση αυστηρής πολιτικής γραμμής από το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το μέτωπο του κορονοϊού, με γνώμονα τις ημέρες των γιορτών και την ανάγκη των πολιτών για εκτόνωση.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Το κυβερνητικό επιτελείο μελετά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά από μυστικές μετρήσεις που αποτυπώνουν τις τάσεις των πολιτών για συμμόρφωση ή μη στα μέτρα, το βαθμό χαλάρωσης, την αμφισβήτηση για τη διαχείριση του δεύτερου κύματος του κορονοϊού και την πρόθεση της κοινωνίας για συμμετοχή στον μαζικό εμβολιασμό.
Επικοινωνιακό μπαράζ και ατομική ευθύνη
Αναλύοντας ενδελεχώς όλα αυτά τα στοιχεία, η κυβέρνηση επιδίδεται σε ένα επικοινωνιακό μπαράζ «βομβαρδίζοντας» τους πολίτες με νέες πληροφορίες, εκπέμποντας το μήνυμα, ότι η όποια επανάπαυση στα μέτρα θα επιφέρει επιδείνωση στα επιδημιολογικά δεδομένα και ασφυκτική πίεση στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ φέρνει τους πολίτες προ των ευθυνών τους λέγοντας π.χ. ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς «ας μην στείλουμε αγαπημένους μας ανθρώπους στο Νοσοκομείο. Ας μην παίξουμε με τις ζωές τους. Ας μην λειτουργήσουμε ως πολλαπλασιαστές αυτού του ιού».
Το σίγουρο είναι, ότι η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη και απαιτεί προσεκτική και μελετημένη διαχείριση από τους κρατικούς φορείς σε συνεργασία με τους πολίτες. Άκρως ανησυχητικό είναι το γεγονός, ότι ο αριθμός των θανάτων από την πανδημία διαρκώς αυξάνεται.
Ξεπέρασαν τις 4.000 οι θάνατοι
Χθες, διαπιστώθηκαν 96 ακόμη θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των θανόντων από κορονοϊό στη χώρα να φτάνει πλέον τους 4.044. Ελπιδοφόρα ωστόσο είναι η αποκλιμάκωση της διάδοσης του φονικού ιού, γεγονός που αποτυπώνεται στη γεωγραφική κατανομή, με 245 νέα κρούσματα στην Αττική και 186 στη Θεσσαλονίκη, ενώ καμιά άλλη περιφέρεια δεν καταγράφει πάνω από 50 νέες μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο.
«Καμπανάκι» για την περίοδο των γιορτών
Ωστόσο, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων εξακολουθεί να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. «Ανησυχούμε πολύ. Γνωρίζουμε καλά ότι αν δεν τηρηθούν οι συστάσεις μας θα γεμίσουν τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ. Οι ισορροπίες είναι ιδιαίτερα εύθραυστες», σημείωσε χαρακτηριστικά η Βάνα Παπαευαγγέλου. Το βλέμμα ειδικών και κυβέρνησης στρέφεται τώρα στην περίοδο των εορτών, κατά την οποία υπάρχουν φόβοι πως ο συγχρωτισμός και οι μετακινήσεις ίσως οδηγήσουν σε δραματική επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας.
Παρελθόν … τα 9 άτομα
Την έκκληση του περιφερειακού διευθυντή του ΠΟΥ στην Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, που ζήτησε από τους Ευρωπαίους να κάνουν Χριστούγεννα μόνοι, μακριά από τους δικούς τους ανθρώπους, υιοθετεί πλήρως η κυβέρνηση προτρέποντας τους πολίτες να μετατρέψουν τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς σε ένα απλό καθημερινό οικογενειακό τραπέζι, χωρίς εξάρσεις και διάθεση για διασκέδαση, που θα επιφέρει χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων και διασπορά του ιού. Όπως τονίζουν κυβερνητικοί παράγοντες, η οποιαδήποτε έκπτωση στα μέτρα, οποιαδήποτε πραγματική χαλάρωση χωρίς εφαρμογή μέτρων και χωρίς να ακολουθήσουμε τις συμβουλές των επιδημιολόγων μας, ακόμα και σε αυτή την δυνατότητα συναναστροφής, μπορεί να είναι εξαιρετικά άσχημη εξέλιξη.
Οδηγούμαστε σε lockdown τύπου Μαρτίου;
Αποφασισμένη εμφανίζεται η κυβέρνηση, με τις συστάσεις των ειδικών, εάν χρειαστεί να λάβει πιο σκληρά μέτρα σε όποια περιοχή εμφανίσει επιδημιολογική έξαρση, όπως συνέβη σε Μάνδρα, Ελευσίνα, Ασπρόπυργο και Κοζάνη. Στο μικροσκόπιο των ειδικών βρίσκονται όμορες περιοχές που παρουσιάζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.
Αναφερόμενος σε πάρτι και ρεβεγιόν ο Νίκος Χαρδαλιάς επανέλαβε σε αυστηρούς τόνους, ότι «αν παρατηρηθεί ή αξιολογηθεί ότι γίνεται προσπάθεια κατάχρησης ή πέσουν στην αντίληψη μας φαινόμενα τα οποία αντιμετωπίσαμε και στο παρελθόν, προετοιμασίας καταστάσεων εκτός τήρησης μέτρων, τα οποία έχουν κοστίσει ανθρώπινες ζωές, προφανώς και θα επανεξεταστεί κάθε μέτρο, όπως άλλωστε γίνεται σε όλη αυτή την πορεία την πανδημίας».