Οι Mangatellers είναι μια ομάδα που δημιούργησε το πρώτο ελληνικό manga με θέμα το παρελθόν και το παρόν της Θεσσαλονίκης.
Η ομάδα κλήθηκε να δημιουργήσει στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014 (ΕΠΝ) ένα περιοδικό όπου δύο κόσμοι που μοιάζουν να τρέχουν παράλληλα, ενώνονται και αναδεικνύουν τον πολιτισμό και την ιστορία της πόλης.
Τίτλος του είναι το «Τότε και Τώρα, Πάντα Θεσσαλονίκη» («Thessaloniki through time»). Είναι γραμμένο στα αγγλικά και τα ελληνικά και περιέχει δύο ιστορίες: Η μία αφορά την αρχαία Θεσσαλονίκη (με τίτλο «Run») και η άλλη τη σύγχρονη (με τίτλο «Mythos»).
Οι Mangatellers είναι μια τετραμελής ομάδα που αποτελείται από δύο σεναριογράφους, τους Φύλλη Χατζόπουλο και Ραφαήλ Βουτσίδη, το σκιτσογράφος Μάνο Λαγουβάρδο και τον 3D artist Νικήτα Εφημίδη.
Το manga που δημιουργήθηκε για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας είναι μια και μοναδική έκδοση που τυπώθηκε σε 5.000 αντίτυπα τα οποία διανέμονται δωρεάν, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.
«Διαβάζοντας το περιοδικό έμεινα να κοιτάζω την τελευταία φράση όπου μια παρέα νέων αναρωτιέται: Τι πιστεύετε παιδιά ότι θα αφήσουμε εμείς στην επόμενη γενιά; Αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει να μας προβληματίζει όλους και αυτό επιθυμούμε κι εμείς. Να αφήσουμε το δικό μας στίγμα ως Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας», είπε η Μαρία Πασχαλίδου, πρόεδρος της ΚΕΔΗΘ και επικεφαλής της ΕΠΝ.
«Μελετήσαμε πολύ την ιστορία και κάναμε μεγάλη έρευνα προκειμένου να βρούμε στοιχεία για τα πρόσωπα της Θεσσαλονίκης. Δυσκολευτήκαμε ιδιαίτερα, για παράδειγμα, στην περίπτωση του βασιλιά Κασσάνδρου, αναζητώντας την απεικόνιση της μορφής του», σημείωσε ο σεναριογράφος Φύλλης Χατζόπουλος. Για το λόγο αυτό χρειάστηκαν την υποστήριξη της καθηγήτριας Φιλοσοφικής και Παιδαγωγικής σχολής του ΑΠΘ, Ελένης Χονδολίδου.
Ένα στοιχείο που ξεχωρίζει τα manga, δηλαδή τα ιαπωνικά κόμικ από τα υπόλοιπα, είναι ότι διαβάζονται «ανάποδα», σαν να αρχίζουν από το τέλος και η σειρά των εικόνων είναι από τα δεξιά προς τα αριστερά.
Η κοινότητα των ατόμων που ασχολούνται με τα manga και τις διασκευές του σε anime (κινούμενα σχέδια) αριθμεί στην Ελλάδα περισσότερα από 30.000 μέλη.
Το πρώτο ελληνικό manga που δημιουργήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014 εγκρίθηκε και από την ιαπωνική πρεσβεία στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να συμμετέχει στον όγδοο παγκόσμιο διαγωνισμό για ξένους δημιουργούς manga που διεξάγεται στην Ιαπωνία.