Κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποδεικνύεται τόσο στη χώρα μας όσο και στις υπόλοιπες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ανάλυση των λυμάτων γίνει μια φθηνή και αξιόπιστη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί σε κάθε περιοχή όσον αφορά την εξάπλωση του κορονοϊού.
Μελέτες έχουν δείξει ότι ο φονικός ιός εμφανίζεται στα λύματα συνήθως 7 με 10 μέρες πιο νωρίς από την εμφάνιση συμπτωμάτων και κρουσμάτων στον πληθυσμό. Όπερ σημαίνει ότι μπορείς να έχεις μια εικόνα του τι θα επακολουθήσει χωρίς να περιμένεις να δεις στην πράξη τους αριθμούς των ασθενών να ανεβαίνουν.
Αυτό συμβαίνει πλέον εκτεταμένα και στη χώρα μας σε συνεργασία των αρμοδίων φορέων με τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας όπως είναι για παράδειγμα το Εθνικό και Καποδιστριακό της Αθήνας.
Έτσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται τώρα πλέον ένα μόλις βήμα πριν λάβει την απόφαση μόνιμης παρακολούθησης των λυμάτων όλης της γηραιάς ηπείρου, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη ενός συστήματος παρακολούθησης όπου θα εισάγονται τα δεδομένα όλων των χωρών μελών ούτως ώστε να γνωρίσει ανά πάσα στιγμή ο κάθε ενδιαφερόμενος πως συμπεριφέρεται η Covid19.
Προ ημερών μάλιστα πραγματοποιήθηκε και σχετικό συνέδριο υπό τον τίτλο «Παρακολούθηση του ιού SARS-Cov2 στο αποχετευτικό σύστημα: Από την ευρωπαϊκή ερευνητική αιγίδα σε ένα μόνιμο σύστημα προστασίας» όπου έλαβαν μέρος διαδικτυακά περισσότεροι από 300 σύνεδροι, κυρίως μέλη της επιστημονικής κοινότητας, απ’ όλο τον κόσμο.