Τις εισηγήσεις των ειδικών αναμένουν στην κυβέρνηση για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις σχετικά με το λιανεμπόριο, τα εμπορικά καταστήματα, τα κομμωτήρια αλλά και τις εκκλησίες.
Δεδομένο είναι πάντως ότι σχολεία, εστίαση, καφέ, μπαρ, νυχτερινή διασκέδαση, ψυχαγωγία, αθλητικές δραστηριότητες και χιονοδρομικά κέντρα θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον έως τις 7 Ιανουαρίου.
Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις κατά την εορταστική περίοδο, δεν θα επιτρέπονται σε άλλες περιφέρειες, κυρίως δε για όσους έχουν εξοχικά. Από τον κανόνα θα εξαιρεθούν εργαζόμενοι σε άλλες περιφέρειες και φοιτητές, αφού όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα υπάρξει πρόβλεψη για επανένωση οικογενειών.
Τι θα γίνει με τις εκκλησίες στις γιορτές
Χθες υπήρξε επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο κι επισήμως έγινε γνωστό από το Μαξίμου ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν σύντομα,πιθανότατα την Παρασκευή. Ακόμη κι αν οι εκκλησίες ανοίξουν, αυτό θα γίνει με αυστηρούς κανόνες, καθώς ούτε οι ειδικοί ούτε η κυβέρνηση θέλουν να επαναληφθούν εικόνες όπως αυτές στη Θεσσαλονίκη με την εορτή του Αγίου Δημητρίου.
Η κυβέρνηση εμφανίζεται διαλλακτική και συζητά με τους ιεράρχες, προκειμένου να βρεθεί μια μέση λύση, ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των πιστών αλλά υπό όρους, δεδομένου ότι το δεύτερο κύμα του κορονοϊού βρίσκεται σε έξαρση και το lockdown παραμένει μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητείται τις ημέρες των γιορτών να αυξηθεί ο αριθμός των λειτουργιών, ώστε να ανοίξουν οι ναοί αλλά με συγκεκριμένο αριθμό πιστών, ο οποίος δεν θα ξεπερνά τους 50.
Ακόμη, οι ιεράρχες προτείνουν να υπάρχει αγιασμός σε μικρά ατομικά μπουκαλάκια για τους πιστούς, όπως και αντίδωρο στους εξωτερικούς χώρους των ναών, ώστε να μπορούν να τα παραλάβουν με πειθαρχία και τήρηση των αποστάσεων. Για τον εορτασμό των Φώτων και τον Αγιασμό των υδάτων, συζητείται η Εκκλησία να μη κάνει φέτος λιτάνευση και η τελετή του αγιασμού να γίνεται εντός των ναών με ρίψη του Σταυρού στην κολυμπήθρα.
Ποια καταστήματα εξετάζει να ανοίξει η κυβέρνηση έως τα Χριστούγεννα
Τη Δευτέρα (7/12) ανέβασαν ρολά τα εποχικά καταστήματα,τα οποία θα λειτουργούν έως τις 8 Ιανουαρίου, από τις 07:00 μέχρι 20:30 καθημερινά. Για την μετάβαση σε αυτά απαιτείται η αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή «2» ή συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωση κίνησης, ή και χειρόγραφη βεβαίωση.
Ωστόσο η κυβέρνηση εξετάζει μέχρι τα Χριστούγεννα να ανοίξει κι άλλα καταστήματα που παραμένουν κλειστά λόγω του lockdown.
Ο αριθμός των κρουσμάτων, οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ και η πίεση στο ΕΣΥ θα είναι το σημείο αναφοράς της κυβέρνησης προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις της για το άνοιγμα κι άλλων καταστημάτων τις επόμενες εβδομάδες έως τις γιορτές.
Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει κλιμακωτό άνοιγμα της αγοράς για την εορταστική περίοδο. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης έχει αναφέρει πως κάθε νέα ομάδα καταστημάτων θα ανοίγει με απόσταση 3-4 ημερών, ενώ αν παρουσιαστούν φαινόμενα συνωστισμού, όλα τα καταστήματα θα ξανακλείνουν.
Έτσι, λοιπόν, εάν δεν υπάρξει κατακόρυφη άνοδος των κρουσμάτων τότε το επόμενο «κύμα» για την άρση θα αφορά:
- καταστήματα παιχνιδιών, μικρά και μεγάλα
- ανθοπωλεία
- βιβλιοπωλεία και
- κομμωτήρια
Ποιες δραστηριότητες δεν θα ανοίξουν πριν το 2021
Ο Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6 το πρωί θα παραμείνουν κλειστά:
- τα σχολεία,
- η εστίαση,
- η ψυχαγωγία,
- τα δικαστήρια,
- οι αθλητικές δραστηριότητες, εκτός από εκείνες που έχουν εγκριθεί από την υγειονομική επιτροπή (όπως για παράδειγμα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα της Superleague στο ποδόσφαιρο και της Basket League στο μπάσκετ),
- τα χιονοδρομικά κέντρα.
Πιθανό λουκέτο έως το Πάσχα στη νυχτερινή διασκέδαση
Αναφερόμενος στη νυχτερινή διασκέδαση, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα διάδοσης του ιού.
«Το πιο πιθανό να μη λειτουργήσει η νυχτερινή διασκέδαση μέχρι να έχουμε μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως τα νυχτερινά καταστήματα μπορεί να μείνουν κλειστά μέχρι το Πάσχα.
Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ωστόσο πως διαχωρίζει τα νυχτερινά μαγαζιά από τα εστιατόρια. Ο λόγος είναι πως στα νυχτερινά μαγαζιά ο κόσμος έρχεται πιο κοντά για να επικοινωνήσει, φωνάζει άρα είναι και πιο εύκολη η διασπορά του κορονοϊού.
Αχτίδα φωτός αποτελεί πάντως η χθεσινή ραγδαία πτώση του δείκτη θετικότητας στο 4,6% από 12%, καθώς εντοπίστηκαν 1.382 κρούσματα σε περισσότερα από 30.000 τεστ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης βρισκόταν σχεδόν από τις πρώτες μέρες του lockdown σε επίπεδα άνω του 10%, όταν το όριο συναγερμού βρίσκεται στο 4%. Μειωμένος ήταν χθες και ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, ωστόσο η πίεση στο σύστημα υγείας εξακολουθεί να είναι ισχυρή και ο θλιβερός δείκτης των θανάτων εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά επίπεδα.
Λινού: Μεγάλος ο κίνδυνος διασποράς και στα κομμωτήρια
Γιορτές με τα ίδια άτομα προτείνει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού.
«Κάθε χώρα έχει έναν διαφορετικό αριθμό. Νομίζω ότι οι επιλογές γίνονται πρακτικά. Ώστε να είναι δύο οικογένειες. Αυτό που δεν ακούστηκε είναι ότι αυτά τα 9 άτομα θα πρέπει να είναι τα ίδια άτομα που θα κάνουμε γιορτές, όλες τις ημέρες. Πρέπει να είναι οι ίδιοι ώστε να μην έρθουμε σε επαφή με πολλούς ανθρώπους, γιατί έτσι τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να νοσήσουμε» είπε στο Mega σχετικά με τα άτομα με τα οποία μπορούμε να περάσουμε τα Χριστούγεννα.
«Δεν είναι εύκολα τα πράγματα, είναι δύσκολα αυτή τη στιγμή, έχουμε και λίγες δυνατότητες να δούμε τι γίνεται στη νότια Ελλάδα, γιατί είναι ελάχιστα τα τεστ που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες. Περιμένοντας το εμβόλιο πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί, να μην αφήσουμε τον ιό να πλησιάσει και να μπει στα σπίτια μας. Για τις γιορτές, να προσπαθήσουμε να χτίσουμε ένα οικογενειακό, χαρούμενο περιβάλλον, για να μην σπάσουμε ψυχολογικά χωρίς να έχουμε πολλές επαφές με ανθρώπους» ανέφερε η κ. Λινού.
«Μεγάλος κίνδυνος διασποράς και στα κομμωτήρια»
«Μελετούν στην Επιτροπή και η Πολιτεία τον κίνδυνο διασποράς. Πιστεύω ότι είναι μεγάλος ο κίνδυνος διασποράς και στα κομμωτήρια, γιατί ερχόμαστε σε πολύ κοντινή επαφή, είναι αδύνατον να κρατηθεί η απόσταση των δύο μέτρων» είπε για το πιθανό άνοιγμα.
«Στα εμπορικά καταστήματα μπορούν να τηρηθούν κάποιες αποστάσεις. Θα ήταν πολύ πιο ασφαλές να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα στις γειτονιές, έτσι ώστε να μην υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σε ένα χώρο» πρόσθεσε.
«Χρειάζεται πάρα πολύ προσοχή και όχι μέχρι να έρθει το εμβόλιο, αλλά μέχρι να εμβολιαστεί η πλειονότητα. Και τον καιρό που θα κάνουμε το εμβόλιο, ο κίνδυνος παραμένει. Σε άλλες χώρες δρομολογείται ο εμβολιασμός θα γίνει σε εξωτερικούς χώρους. Στην Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει και στα διόδια, με τον εμβολιαζόμενο να μένει μέσα στο αυτοκίνητό του», τόνισε η κ. Λινού.