Στο περίμενε παραμένουν περίπου 40.000 δημόσιοι υπάλληλοι της χώρας, ανάμεσα στους οποίους αρκετοί από την Ξάνθη, οι οποίοι έχουν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης και έχουν αποχωρήσει από την υπηρεσία τους, χωρίς ωστόσο να έχουν λάβει ποτέ το εφάπαξ.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα μετέωρη κατάσταση, με τους ενδιαφερόμενους να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση, ζητώντας λύση στο πρόβλημα και φοβούμενοι ακόμη και για το ενδεχόμενο να μην λάβουν ποτέ τα χρήματά τους.
Την Κυριακή ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων, Παναγιώτης Βαβουγιός βρέθηκε στην Ξάνθη, ενώ για το φλέγον ζήτημα της καταβολής των εφάπαξ τοποθετήθηκε μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού Ξάνθη FM100.
Όπως σημείωσε, το υπουργείο Εργασίας δεν προχωρά στην καταβολή των χρημάτων καθώς πολύ απλά δεν υπάρχουν ταμειακά αποθέματα που να επαρκούν για την κάλυψή τους. «Είναι πάνω από 37.000 αυτοί που περιμένουν στη σειρά για να πάρουν το εφάπαξ και καθημερινά ο αριθμός τους αυξάνεται, γιατί υποχρεώνεται ο κόσμος να φύγει, ενώ ήδη το ποσό αυτό έχει δεχθεί μια περικοπή της τάξεως του 34%», αναφέρει ο κ. Βαβουγιός, τονίζοντας πως «το ταμείο ήταν ανταποδοτικό. Το γεγονός ότι βγήκε ένας μεγάλος αριθμός συναδέλφων που βγήκε στη σύνταξη χωρίς να αντικατασταθούν σήμανε αυτόματα πως οι εισφορές στο ταμείο πρόνοιας έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ και έτσι δεν μπορούν να δώσουν το εφάπαξ. Δεν πρόκειται για χρήματα που χαρίζονται αλλά προέρχονται από τις εισφορές του καθενός».
Μάλιστα όπως επισημαίνει, ήδη υπάρχουν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας από συνταξιούχους που ζητούν να δικαιωθούν, απαιτώντας τόσο την καταβολή του εφάπαξ που αναμένουν όσο και την καταβολή τόκων. «Εάν δικαιωθούν στο ΣτΕ τότε σίγουρα θα κινηθούν και άλλοι δικαστικά», προσθέτει ο κ. Βαβουγιός. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Σωματείου Πολιτικών Συνταξιούχων του Δημοσίου στην Ξάνθη, Άννα Μπαλτζοπούλου, στην περιοχή υπάρχουν υπάλληλοι που έχουν κάνει αίτηση για τη συνταξιοδότησή τους ωστόσο περιμένουν μέχρι και δύο χρόνια για την καταβολή του εφάπαξ, ενώ πανελλαδικά ο χρόνος αναμονής παρουσιάζει πολλές διακυμάνσεις μεταξύ των ταμείων πρόνοιας αφού τοποθετείται κάπου ανάμεσα σε 2,5 και 16 μήνες!
Σχετικά με το ύψος του εφάπαξ, αυτό ποικίλλει ανάλογα με το ασφαλιστικό ταμείο, με τα υψηλότερα ποσά να έχουν δικαιούχους όσους καλύπτονται από ειδικά ταμεία, αλλά και τους στρατιωτικούς. Στην αντίπερα όχθη, βρίσκονται οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι λαμβάνουν τα χαμηλότερα ποσά.
Πηγή: thrakitoday