Υψηλά χρέη έχουν συσσωρεύσει δεκάδες πολυκατοικίες στην πόλη της Ξάνθης, οι ένοικοι των οποίων αδυνατούν να φανούν συνεπείς στην καταβολή των κοινοχρήστων τους.
Σύμφωνα με το thrakitoday.com, πρόσφατα σε οικοδομή της πόλης ένοικος βρέθηκε να οφείλει ούτε λίγο ούτε πολύ 3.300 ευρώ, ενώ δεν πρόκειται για μοναδική περίπτωση, τη στιγμή που δεν είναι λίγες οι πολυκατοικίες που βυθίζονται στο… σκοτάδι η μία πίσω από την άλλη, λόγω οφειλών στο κοινόχρηστο ρεύμα.
«Στο πελατολόγιο μας έχουμε οικοδομές που έχουν κομμένο κοινόχρηστο ρεύμα και ως εκ τούτου δεν έχουν φως ή ασανσέρ» αναφέρει ο κ. Κεχαγίογλου Αθανάσιος ιδιοκτήτης της «Διαχειριστική Ξάνθης», μιλώντας στην ιστοσελίδα, για να συμπληρώσει πως «το πρόβλημα δεν είναι τόσο όταν ένας χρωστάει πολλές χιλιάδες σε κοινόχρηστα, όσο όταν πολλοί χρωστούν από μικροποσά. Είχαμε στο πελατολόγιο μας οικοδομή όπου διαμέρισμα είχε φτάσει στα χρωστάει 3.300 ευρώ σε κοινόχρηστα. Αυτή την οικοδομή την σταματήσαμε πριν 2,5 περίπου χρόνια. Το πρόβλημα δεν το δημιουργεί τόσο ένας ένοικος που χρωστάει πολλά, όσο 10 που χρωστάνε μέτρια ποσά γιατί εκεί έχεις ανοιχτά πολλά μέτωπα οπότε το κτήριο δεν είναι βιώσιμο για εμάς».
Μάλιστα, όπως τονίζει ο ίδιος όταν μια οικοδομή παύει να είναι βιώσιμη λειτουργικά τότε η Διαχειριστική Εταιρία αναγκάζεται να αποχωρήσει. «Υπάρχουν κάποιοι που αντικειμενικά δεν μπορούν να πληρώσουν τα κοινόχρηστα. Υπάρχει όμως, για παράδειγμα, και ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών ο ιδιοκτήτης του οποίου δεν πληρώνει το δάνειο του προς την τράπεζα και αυτή θα του το πάρει και έτσι σταμάτησε να πληρώνει και τα κοινόχρηστα», επισημαίνει ο κ. Κεχαγίογλου, για να συμπληρώσει πως «από το 2010 εμείς έχουμε χάσει το 15% με 20% του πελατολογίου μας, γιατί πρόκειται για πολυκατοικίες που δεν μπορούν να πληρώσουν τα κοινόχρηστα και παύουν να είναι βιώσιμες λειτουργικά. Ο τζίρος μας μέσα στην κρίση έχει πέσει σε μεγάλο βαθμό».
Πριν από μερικούς μήνες ένα νεαρό ζευγάρι στην πόλη της Ξάνθης είδε το σπίτι του να βγαίνει στο σφυρί για χρέη κοινοχρήστων, τα οποία μάλιστα δεν ξεπερνούσαν τις 2.000 ευρώ! Η είδηση τότε είχε προκαλέσει πανελλήνιο ενδιαφέρον, καθώς επρόκειτο για μια ιδιαίτερη περίπτωση η οποία κατέδειξε το πόσο εύκολα μπορεί κανείς να χάσει ακόμη και το σπίτι του λόγω οφειλής σε κοινόχρηστα. «Στην πόλη μας μέχρι στιγμής είχαμε μια περίπτωση τέτοια λόγω απαίτησης των υπόλοιπων ενοίκων. Πλην αυτής δεν γνωρίζουμε να υπάρχει άλλη τέτοια κίνηση», σημειώνει ο κ. Κεχαγίογλου.