«Μεμονωμένο γεγονός» χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες τον σεισμό μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 4:51 τα ξημερώματα στη Σαμοθράκη.

Η συγκεκριμένη περιοχή παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα και ο τελευταίος ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στις 27 Μαρτίου 1975, με μέγεθος 6,6 Ρίχτερ. Όπως αναφέρει ο Μανώλης Σκορδίλης, σεισμολόγος στο Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), «το χρονικό αυτό διάστημα στατιστικά είναι πολύ μικρό ώστε το συγκεκριμένο ρήγμα να “δώσει” και πάλι ισχυρό σεισμό».

Η σεισμική δόνηση καταγράφηκε από το τηλεμετρικό δίκτυο του εργαστηρίου στις 4.51 τα ξημερώματα και το επίκεντρο εντοπίστηκε στο θαλάσσιο χώρο, σε απόσταση 55 χιλιομέτρων νότια της Σαμοθράκης, στην είσοδο του κόλπου Σάρου της Τουρκίας. Έγινε αισθητός στη Σαμοθράκη, σε άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου, στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, προκαλώντας ανησυχία, χωρίς, ωστόσο, να αναφερθούν μέχρι στιγμής ζημίες. Το επίκεντρο εντοπίστηκε πάνω σε κλάδο του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας, ενώ τις επόμενες πέντε ώρες δεν καταγράφηκαν μετασεισμικές δονήσεις.