Σε εξέλιξη είναι η ενημέρωση για τον κορονοϊό στο Υπουργείο Υγείας από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, αλλά και του καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Στην ενημέρωση συμμετέχουν επίσης η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Παρών» βρίσκεται και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Δείτε LIVE την ενημέρωση

H Pfizer ζητά σήμερα άδεια για να κυκλοφορήσει επειγόντως το εμβόλιο για τον κορονοϊό

Η Pfizer Inc. και η BioNTech ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι θα υποβάλλουν αίτημα στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για επείγουσα αδειοδότηση για το εμβόλιό τους για τον κoρονοϊού, κάτι που πιθανόν να επιτρέψει τη χρήση του εμβολίου σε υψηλού ρίσκου πληθυσμό στις ΗΠΑ μέχρι τα μέσα με τα τέλη Δεκεμβρίου 2020.

Η υποβολή βασίζεται σε ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου κατά 95%, που καταδείχθηκε στην κλινική μελέτη φάσης 3 των εταιρειών σε συμμετέχοντες χωρίς προηγούμενη λοίμωξη SARS-CoV-2 (πρώτος πρωταρχικός στόχος) και επίσης σε συμμετέχοντες με και χωρίς προηγούμενη μόλυνση SARS -CoV-2 (δεύτερος πρωταρχικός στόχος).

Σύμφωνα με το CNBC, αν η άδεια δοθεί στη Pfizer από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ το εμβόλιο θα διατεθεί σε διάφορα στάδια, με τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα να εμβολιάζονται πρώτοι.

Η διαδικασία στον FDA αναμένεται να πάρει μερικές εβδομάδας.

Για ιστορική στιγμή, έκανε λόγο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά σε ανάρτησή του στο Twitter.


«Η δουλειά μας για την παροχή ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου δεν ήταν ποτέ πιο επείγουσα, καθώς συνεχίζουμε να βλέπουμε μια ανησυχητική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων COVID-19 παγκοσμίως. Η υποβολή στις ΗΠΑ αντιπροσωπεύει ένα κρίσιμο ορόσημο στο ταξίδι μας για την παράδοση εμβολίου COVID-19 στον κόσμο και τώρα έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα, τόσο της αποτελεσματικότητας όσο και του προφίλ ασφάλειας του εμβολίου μας, δίνοντάς μας εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του» ανέφερε ακόμη σε δήλωσή του ο Δρ Άλμπερτ Μπουρλά, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer.

«Η υποβολή άδειας για χρήση επείγουσας ανάγκης στις ΗΠΑ είναι ένα κρίσιμο βήμα για να καταστήσουμε το υποψήφιο εμβόλιο διαθέσιμο στον παγκόσμιο πληθυσμό το συντομότερο δυνατό» δήλωσε ο Ουγκούρ Σαχίν, συνιδρυτής της BioNTech. «Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με ρυθμιστικές υπηρεσίες παγκοσμίως για να επιτρέψουμε την ταχεία διανομή του εμβολίου μας παγκοσμίως. Ως εταιρεία που βρίσκεται στη Γερμανία, στην καρδιά της Ευρώπης, οι αλληλεπιδράσεις μας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) έχουν ιδιαίτερη σημασία για εμάς και του παρέχουμε συνεχώς δεδομένα ως μέρος της κυλιόμενης διαδικασίας ελέγχου» σημείωσε περαιτέρω.

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως οι εταιρείες θα είναι έτοιμες να διανείμουν το εμβόλιο εντός ωρών μετά την έγκρισή του.

O Άλμπερτ Μπουρλά προχώρησε χθες σε αποκαλύψεις για το εμβόλιο Pfizer. Ο CEO της Pfizer ανέφερε πως όταν θα εγκριθεί το εμβόλιο θα είναι ζήτημα λίγων ωρών η διανομή του.

Μιλώντας στο skynews.com ο κ. Μπουρλά τόνισε χαρακτηριστικά πως «πολύ σύντομα, μέσα σε λίγες ημέρες» η Pfizer θα μπορέσει να στείλει τις πρώτες δόσεις από τα εμβόλια.

«Υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer και θεωρεί ότι στο δεύτερο μισό του 2021 η κατάσταση για όλους μας θα είναι εντελώς διαφορετική.

Οι τιμές που αναμένεται να έχουν τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και CureVac

Περισσότερα από 10 δισ. αναμένεται να πληρώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να διασφαλίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις των υποψήφιων εμβολίων που αναπτύσσουν οι Pfizer-BioNTech και CureVac, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου που εμπλέκεται στις συνομιλίες στο πρακτορείο Reuters.

Η ΕΕ έχει συμφωνήσει να πληρώσει 15,50 ευρώ ανά δόση για το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μια συνολική τιμή έως και 3,1 δισ. ευρώ για 200 εκατομμύρια δόσεις, που θα αυξηθεί σε 4,65 δισ. ευρώ αν ακόμη 100.000.000 δόσεις αγοραστούν στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Όπως μετέδωσε το Reuters, οι πληροφορίες αυτές για την τιμή σημαίνουν ότι η ΕΕ πληρώνει λιγότερα ανά δόση από τις ΗΠΑ.

Η ΕΕ έχει επίσης συμφωνήσει να πληρώσει 10 ευρώ ανά δόση για την αρχική προμήθεια 225 εκατομμυρίων δόσεων του υποψήφιου εμβολίου της CureVac, ποσό μειωμένο σε σχέση με τα 12 ευρώ που η εταιρεία έχει θέσει ως τιμή για το εμβόλιο, ανέφερε ο αξιωματούχος.

Η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία με την CureVac αυτήν την εβδομάδα για να εξασφαλίσει την προμήθεια έως 405 εκατ. δόσεων, από τις οποίες οι 180 εκατ. είναι προαιρετικές.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ΕΕ, η CureVac έχει δεσμευτεί να αρχίσει τις παραδόσεις μέχρι το τέλος Μαρτίου. Είναι ασαφές αν οι επιπλέον 180 εκατ. δόσεις θα κοστίζουν 10 ευρώ ή 12 ευρώ η κάθε μία.

Αμερικανική τιμή

Τον Ιούλιο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ συμφώνησε με την Pfizer να πληρώσει 19,5 δολάρια ανά δόση για 100 εκατομμύρια, με την επιλογή να αγοράσει επιπλέον 500 εκατομμύρια με όρους που θα διαπραγματευτούν ξεχωριστά.

Η χαμηλότερη τιμή αντικατοπτρίζει εν μέρει την οικονομική υποστήριξη που έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη BioNTech για την ανάπτυξη του φαρμάκου, δήλωσε δεύτερος αξιωματούχος της ΕΕ είπε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα.

Και τα δύο υποψήφια εμβόλια των Pfizer-BioNTech και CureVac βασίζονται στη νέα τεχνολογία messenger RNA (mRNA) και έχουν σχεδιαστεί για χορήγηση σε δύο δόσεις.

Αυτό σημαίνει ότι για την ΕΕ το εμβόλιο της Pfizer θα κοστίσει 31 ευρώ για τον εμβολιασμό ενός ατόμου. Για να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό του εμβολίου της Pfizer-BioNTech, η ΕΕ έχει δώσει μη επιστρέψιμη προκαταβολή. Το ποσό δεν έχει αποκαλυφθεί, αλλά ο αξιωματούχος είπε ότι είχε πληρώσει 700 εκατομμύρια ευρώ στις εταιρείες.