Τα κρούσματα σήμερα 20/11 είναι 2.581 ενώ το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 72 νέοι θάνατοι. Οι διασωληνωμένοι φτάνουν τους 519, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.
Εικόνες σοκ από το Νοσοκομείο Βόλου: Νεκροί από τον κορονοϊό σε σάκους εκτός ψυγείου
Εικόνες σοκ στο Νοσοκομείου του Βόλου, με ανθρώπους που πέθαναν από κορονοϊό να βρίσκονται τοποθετημένοι σε σάκους εκτός ψυγείου, όπως μεταδίδει τοπικό Μέσο. Στο χώρο του Αχιλλοπούλειου νοσοκομείου, φαίνεται πως δεν υπάρχουν αρκετοί ψυκτικοί θάλαμοι και έτσι προκύπτουν οι αποτροπιαστικές εικόνες που βλέπετε παρακάτω.
Ο taxydromos.gr δημοσιεύει φωτογραφίες οι οποίες φέρεται να είναι σημερινές από τον χώρο του νεκροτομείου του Νοσοκομείου του Βόλου.
Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει πως λόγω της αύξησης των θανάτων λόγω κορονοϊού, οι ψυκτικοί θάλαμοι έχουν «φρακάρει».
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Αχιλλοπουλείου σε συνεργασία με τον Δήμο Βόλου και την Ένωση Λειτουργών Κηδειών Ελλάδος αναζητούν την ιδανική λύση για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν.
«Ασθενής 31»: Η περίπτωση της γυναίκας που συνδέεται με πάνω από 5.000 κρούσματα κορονοϊού
Την ώρα που όλος ο πλανήτης προσπαθεί να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού, ορισμένες εκδηλώσεις παράγουν από μόνες τους τεράστιο αριθμό κρουσμάτων της Covid-19 και η κατανόηση αυτών των φαινομένων υπερμετάδοσης μπορεί να συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κατάστασης.
Ολο και περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ότι η εξάπλωση αυτής της νέας νόσου τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τις εκρήξεις που προέρχονται από λίγα μόνο μολυσμένα άτομα.
Όταν συμβαίνει αυτό, ο ιός μεταδίδεται «σε 10, 20, 50 άτομα ή και περισσότερα», την ώρα που στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η αλυσίδα της μετάδοσης έχει αντίθετα την τάση να διακόπτεται γρήγορα, εξηγεί ο Benjamin Althouse, ερευνητής του Clinical Simulation Center του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.
Είναι πιθανόν μάλιστα ότι το 90% των κρουσμάτων της Covid-19 προέρχονται μόνο από το 10% των μολυσμένων ατόμων, είναι η δική του εκτίμηση, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.
«Είναι σαν να πετάς σπίρτα σε προσάναμμα: με το πρώτο σπίρτο, και έπειτα στο δεύτερο, δεν γίνεται τίποτα, αλλά ξαφνικά, με το τρίτο σπίρτο ανάβει η φωτιά και πυρπολεί τα πάντα», περιγράφει.
«Η υπερμετάδοση είναι το σήμα κατατεθέν του κορονοϊού», υπενθύμισε στο τέλος του Οκτωβρίου η Μαρία Βαν Κέρκοουβ, στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Τους τελευταίους μήνες, πολλά περιστατικά υπερμετάδοσης έχουν σημαδέψει το χρονικό της επιδημίας του κορονοϊού.
Ασθενής 31
Τον Φεβρουάριο, μία 61χρονη Νοτιοκορεάτισσα εντοπίσθηκε ως «ασθενής 31» και έμεινε στην ιστορία αυτής της επιδημίας: από αυτήν ξεκίνησε το κύμα μόλυνσης στην Εκκλησία Shincheonji του Ιησού.
Ο παραλληλισμός γίνεται με την «Typhoid Mary», την μαγείρισσα η οποία έμεινε στην ιστορία της Ιατρικής στις αρχές του 20ού αιώνα ως η πρώτη υγιής φορέας του τυφοειδούς πυρετού στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού μετέδωσε την νόσο σε δεκάδες άτομα.
Η νοτιοκορεατική Εκκλησία, θρησκευτικό κίνημα με τα χαρακτηριστικά της αίρεσης, έγινε τελικά ο βασικός πυρήνας της εξάπλωσης του κορονοϊού στην Νότια Κορέα, με περισσότερα από 5.000 κρούσματα συνδεόμενα με αυτήν.
Αντιστοίχως, ετήσιο συνέδριο στο τέλος του Φεβρουαρίου που οργανώθηκε από την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Biogen θεωρείται ύποπτο για την μετάδοση του ιού σε 20.000 άτομα στην περιοχή της Βοστώνης.
Πέραν αυτών των χτυπητών παραδειγμάτων, οι συντάκτες μελέτης που δημοσιεύθηκε στο τέλος του Σεπτεμβρίου στην επιθεώρηση Science έφθαναν στο συμπέρασμα ότι «η υπερμετάδοση κυριαρχεί» στην εξάπλωση της επιδημίας του SARS-CoV-2.
Αυτοί οι αμερικανοί ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα των τεσσάρων πρώτων μηνών της επιδημίας στα ινδικά κρατίδια του Ταμίλ Ναντού και του Αντρα Πραντές. Η ετυμηγορία: από το 8% των μολυσμένων ατόμων προήλθε το 60% των νέων κρουσμάτων ενώ το 71% των ατόμων που είχαν προσβληθεί δεν μετέδωσαν τον ιό σε καμία από τις επαφές τους.
Από την αρχή της πανδημίας, η προσοχή έχει στραφεί ειδικά προς έναν δείκτη, τον ρυθμό αναπαραγωγής, που ονομάζεται R0 και αντιπροσωπεύει τον μέσο αριθμό των ατόμων στα οποία κάθε φορέας μεταδίδει τον ιό, απουσία οποιουδήποτε μέτρου για την έλεγχο της επιδημίας.
Όμως, η απομόνωση αυτού του κριτηρίου «δεν αρκεί για να δώσει πλήρη εικόνα της μετάδοσης», προειδοποιεί ο Benjamin Althouse.
Η Covid-19, η γρίπη και ο Ebola έχουν και οι τρεις R0 ανάμεσα στο 2 και το 3. Ομως, η τάση είναι ότι οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από γρίπη μολύνουν δύο ή τρία άτομα, την ώρα που στον Ebola και την Covid η μετάδοση είναι πολύ πιο διάσπαρτη: ορισμένοι δεν μολύνουν κανέναν ή σχεδόν, ενώ άλλοι αποτελούν πηγή για δεκάδες μολύνσεις, σύμφωνα με τον ερευνητή.
Μένει να διαπιστωθεί τι είναι αυτό που προκαλεί τις υπερμεταδόσεις.
Ειδήσεις σήμερα:
Το εναλλακτικό σχέδιο εάν στερέψουν τα κρεβάτια ΜΕΘ σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία
Άγρια συμπλοκή στα Καμίνια με έναν νεκρό και έναν τραυματία
H Pfizer ζητά σήμερα άδεια για να κυκλοφορήσει επειγόντως το εμβόλιο για τον κορονοϊό
Βόμβα Πέτσα για την άρση του lockdown: «Δεν είναι ρεαλιστικός στόχος η 1η Δεκεμβρίου»
Νέα έρευνα: Τα σούπερ μάρκετ είναι η Νο1 εστία μετάδοσης του κορονοϊού
Προειδοποίηση Αρναούτογλου για κακοκαιρία: Μετεο-έκπληξη! Αντί για βροχή, ασθενείς χιονοπτώσεις
Τα τελευταία λόγια πριν την εκτέλεση άντρα που βίασε 16χρονη και την έθαψε ζωντανή