Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός, έδωσε τα εύσημα στις 10 νοσηλεύτριες από την Κρήτη που θα βοηθήσουν τη Θεσσαλονίκη στη μάχη για τον κορονοϊό. Ο κ. Γιαννακός, ωστόσο, έκανε λόγο για αποτυχία οργάνωσης του συστήματος και προσπάθεια κάλυψης των ελλείψεων προσωπικού.
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ: «Μπράβο στους συναδέλφους που ανταποκρίνονται. Είναι όμως ομολογία αποτυχίας οργάνωσης του συστήματος. Κίνηση απελπισίας. Προσπαθούν να καλύψουν τις τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού στη Θεσσαλονίκη σε εθελοντική βάση.
Πώς όμως μπορεί να αποδεχθεί μια τέτοια πρόταση ικανός αριθμός προσωπικού; Τι θα γίνει με τα νοσοκομεία που αποδυναμώνονται εάν τυχόν υπάρξει μεγαλύτερη διασπορά του ιού και στις άλλες περιοχές της χώρας; Δεν μας δείχνει αυτή η κίνηση απελπισίας την έλλειψη οργάνωσης του συστήματος;».
«Υγειονομικός πόλεμος στην Κεντρική Μακεδονία»
«Στην Κεντρική Μακεδονία υπάρχει πραγματικός υγειονομικός πόλεμος. Εκατοντάδες εργαζόμενοι νοσούν και κάθε ημέρα προστίθενται κι άλλοι. Το εναπομείναν προσωπικό, εξουθενωμένο, εξαντλημένο δεν αντέχει», τονίζει ο κ. Γιαννάκος.
Προσθέτει ότι «τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης μετατρέπουν κλινικές για περιστατικά κορoνοϊού και την άλλη ώρα γεμίζουν».
Ο ιός, σημειώνει, «εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα και τα νοσοκομεία ήδη ζορίζονται στη λειτουργία τους καθότι ανέπτυξαν κλινικές που περιθάλπουν περιστατικά κορoνοϊού. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη της νόσου σε όλη τη χώρα».
«Υποστελεχωμένα» τα νοσοκομεία
Ο κ. Γιαννάκος αναφέρει ότι τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα είναι «υποστελεχωμένα και από το έτος 2018 δεν έγινε καμία μόνιμη πρόσληψη προσωπικού. Για τις ανάγκες της πανδημίας προσλήφθηκαν 5.000 επικουρικοί συμβασιούχοι υπάλληλοι όλων των ειδικοτήτων οι οποίοι όμως μόλις φτάνουν για να αναπληρώσουν τους υπαλλήλους που αποχώρησαν από το 2018 που δεν υπήρχε η πανδημία».
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ καταλήγει ότι «από το πρώτο κύμα της πανδημίας έως το αναμενόμενο δεύτερο του φθινοπώρου, υπήρχαν αρκετοί μήνες να προετοιμαστεί το σύστημα και δεν το έπραξε» και «τώρα γονάτισε το σύστημα με 400 διασωληνωμένους και 2.500 νοσηλευόμενους σε κλινικές κορονοϊού αν και αναστάλθηκαν χειρουργεία, κλινικές και ασθενείς ΜΕΘ μεταφέρθηκαν στον ιδιωτικό τομέα.
Εμφανίστηκαν τώρα εν μέσω πανδημίας οι χρόνιες παθογένειες (υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση) του συστήματος, το οποίο ραγδαία μετατρέπεται σε σύστημα αντιμετώπισης μιας νόσου».