Η πρόσφατα βραβευμένη στα «Corporate Affairs Excellence Awards 2020» πρωτοβουλία της bwin με τους Γιατρούς του Κόσμου επισκέφτηκε μια ακόμα ακριτική περιοχή της Ελλάδας, με στόχο να προσφέρει ιατρικές και ανθρωπιστικές υπηρεσίες στους κατοίκους. Πιστή στο όραμά της για έμπρακτη στήριξη στις κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιείται, η bwin στηρίζει το έργο των Γιατρών του Κόσμου και μαζί τους ταξίδεψε στον έβδομο ακριτικό προορισμό. Έπειτα από τις επισκέψεις σε Πρέσπες, Καστελλόριζο, Φούρνους Κορσεών, Ψαρά, Άγιο Ευστράτιο και Αμυγδαλεώνα Καβάλας, η αποστολή αγάπης έφτασε στα Πομακοχώρια.

Σε υψόμετρο 680 μέτρων, δίπλα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, εκτείνεται η Κύμη Ροδόπης, οι κάτοικοι της οποίας αντιμετωπίζουν αρκετά ζητήματα. Ο πληθυσμός συνεχώς μειώνεται, όπως και στα περισσότερα Πομακοχώρια, καθώς οι νεότεροι αναζητούν ευκαιρίες εκπαίδευσης και εργασίας σε άλλα μέρη της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Όσοι μένουν να παλέψουν για τον τόπο τους, γνωρίζουν πως οι δυσκολίες συχνά τους ξεπερνούν. Ένα πρόβλημα που σε μια πόλη θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μέσα σε λίγες ώρες, όπως μια βλάβη στο τηλεφωνικό δίκτυο, εκεί μπορεί να απασχολήσει τους κατοίκους για μέρες. Αντίστοιχα, η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας είναι δύσκολη έως αδύνατη, κυρίως τους χειμερινούς μήνες. Υπάρχουν κάτοικοι, οι οποίοι δεν έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις ποτέ στη ζωή τους, ενώ για να φτάσουν στο σημείο να φύγουν από το χωριό και να επισκεφτούν ένα νοσοκομείο ή έναν γιατρό, η κατάσταση πρέπει να είναι σοβαρή.

Αναγνωρίζοντας τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και δρώντας πάντα με γνώμονα τον άνθρωπο, μακριά από διακρίσεις, οι Γιατροί του Κόσμου και η bwin έδειξαν στους κατοίκους της Κύμης πως στέκονται στο πλευρό τους και καταλαβαίνουν πλήρως τις ανάγκες τους. Το προσωρινό ιατρείο της αποστολής δημιουργήθηκε στο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο της Κύμης και οι επισκέπτες με τις λευκές στολές έκαναν τους ανθρώπους να χαμογελάσουν ξανά. Παθολόγος, γυναικολόγος, καρδιολόγος, γεροντολόγος, γενικός γιατρός, καθώς και δύο νοσηλεύτριες πραγματοποίησαν περισσότερες από 100 συνεδρίες μέσα σε ένα διήμερο, εξετάζοντας πάνω από το 50% των μόνιμων κατοίκων. Η ανταπόκριση του τοπικού πληθυσμού ήταν πολύ μεγάλη και η ευγνωμοσύνη τους για την πρωτοβουλία εμφανής σε κάθε τους αντίδραση.

Όσοι βιώνουν την καθημερινότητα σε ένα χωριό πάνω στα σύνορα, η κοινωνία του οποίου συχνά αισθάνεται ξεχασμένη, κατανοούν με τον καλύτερο τρόπο τη σημασίας των πρωτοβουλιών της bwin και των Γιατρών του Κόσμου στην ακριτική Ελλάδα. Όπως ο δάσκαλος του Μειονοτικού Σχολείου, το οποίο μετατράπηκε σε μικρό νοσοκομείο για δύο μέρες. Μετά το πέρας των εξετάσεων ευχαρίστησε την bwin και τους Γιατρούς του Κόσμου για την επίσκεψή τους και τόνισε την αναγκαιότητα τέτοιων αποστολών σε μέρη όπως η Κύμη Κομοτηνής. Σε κοινότητες ανθρώπων που πραγματικά το έχουν ανάγκη και μπορούν να συνεχίσουν τη καθημερινότητά με διαφορετική ψυχολογία, έχοντας επίγνωση για την κατάσταση της υγείας τους, αλλά και για το γεγονός ότι κάποιοι ενδιαφέρθηκαν για εκείνους.

O εκπρόσωπος της bwin, Κωνσταντίνος Εφραιμίδης, που βρέθηκε στο πλευρό των Γιατρών σε όλη τη διάρκεια της δράσης, υποστήριξε: «Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που βρισκόμαστε δίπλα σε όλους τους ανθρώπους, χωρίς διακρίσεις. Πιστοί στη φιλοσοφία μας, ταξιδέψαμε στο χωριό Κύμη Κομοτηνής, μία ανάσα από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, με ελάχιστους μόνιμους κατοίκους το χειμώνα. Μ’ αυτό το ταξίδι ολοκληρώνουμε μία σειρά ανθρωπιστικών αποστολών σε δυσπρόσιτα χωριά και πόλεις στην Ελλάδα. Από το Καστελλόριζο έως τα Ψαρά και από την Κύμη Κομοτηνής έως τις Πρέσπες».

Η Γενική Διευθύντρια των Γιατρών του Κόσμου, Ευγενία Θάνου, είπε από την πλευρά της: «Οι Γιατροί του Κόσμου βρέθηκαν στο χωριό Κύμη Ροδόπης, κοντά σε ανθρώπους σχεδόν ξεχασμένους, και προσέφεραν πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για ακόμη μια φορά. Οι Γιατροί του Κόσμου θα συνεχίσουν να επισκέπτονται ακριτικές περιοχές και να βρίσκονται δίπλα σε όσους  το έχουν ανάγκη. Όπου υπάρχουν Άνθρωποι. Ευχαριστούμε τη bwin».

Σε δύσκολες εποχές σαν αυτή που διανύουμε, οι πρωτοβουλίες αυτές κάνουν πραγματικά τη διαφορά. Όπως και η έμπρακτη υποστήριξη της bwin στους Γιατρούς του Κόσμου.