Στα βήματα διαμόρφωσης της Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου (EUSAIR) επικεντρώθηκε η δεύτερη ημέρα του 1ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Εδαφικής Συνεργασίας, με θέμα «Προώθηση Βέλτιστων Πρακτικών – Ανταλλαγή Εμπειριών», που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και των εορτασμών για την Ημέρα της Ευρώπης.

Τις προτεραιότητες της EUSAIR ανέλυσε ο εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αθανάσιος Σοφός. «Στόχος της EUSAIR είναι να βοηθήσει τις χώρες να οργανωθούν και να προσελκύσουν κονδύλια. Είναι ένα εργαλείο marketing, ένα πακέτο για την καλύτερη παρουσίαση προγραμμάτων, που θα τους προσδώσει μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία», είπε, προσθέτοντας ότι «οι συμφωνίες των εταιρικών σχέσεων και τα έγγραφα στρατηγικής των χωρών θα πρέπει να λάβουν υπόψη τη στρατηγική της ΕΕ, οι μηχανισμοί υλοποίησης σε επίπεδο περιφερειών θα λάβουν υπόψη τη στρατηγική, ώστε να υπάρχει συμπληρωματικότητα όλων των προγραμμάτων».

Στους στρατηγικούς πυλώνες της Μακροπεριφερειακής Στρατηγικής για την περιοχή της Αδριατικής – Ιονίου, αναφέρθηκε ο Βασίλειος Τσέλιος από το Εθνικό Σημείο Επαφής για την EUSAIR του Υπουργείου Εξωτερικών, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη συνεδρίαση του ευρωπαϊκού συμβουλίου της 24ης Ιουνίου 2014 θα παρουσιάσει τη στρατηγική περιφερειακής διακυβέρνησης.

Οι θεματικοί πυλώνες της EUSAIR διαμορφώνονται γύρω από τη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων της μπλε οικονομίας, τη διασύνδεση των περιοχών (κυρίως μεταφορών και ενέργειας), την προστασία και βελτίωση της ποιότητας της βιοποικιλότητας και των περιφερειακών περιβαλλοντικών οικοσυστημάτων και την ενδυνάμωση της βιώσιμης περιφερειακής πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης.

Στις πέντε βασικές προτεραιότητες ανάπτυξης, όπου θα προταχθεί η κατανομή της χρηματοδότησης κατά τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, Γιάννης Φίμπρας. Όπως διευκρίνισε θα στηριχθούν αφενός στοχευμένοι τομείς, οι οποίοι παρουσιάζουν στρατηγικό πλεονέκτημα και αφετέρου η αξιοποίηση δεξιοτήτων και ανθρωπίνων πόρων, η προστασία του περιβάλλοντος, ο εκσυγχρονισμός υποδομών και δικτύων, καθώς και τομείς που από μελέτες έχει αποδειχθεί ότι έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία (ενέργεια, τουρισμός, αγροτουρισμός). Σημείωσε τέλος, ότι θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να υπάρξει μέγιστη αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, συνδυάζοντας τη χρηματοδότηση από την τρέχουσα προγραμματική περίοδο με την επόμενη.